Voeding en voetgezondheid: wat heb je nodig?

‹ Terug naar overzicht

Voeding en voetgezondheid: wat heb je nodig?

Door: Petra Teunissen
Geplaatst op:
Van schimmelnagels en likdoorns tot ontstoken wonden: voetklachten zijn er in allerlei verschillende vormen en mate van ernstigheid. Het liefst wil je je klanten helpen om dit soort vervelende klachten te voorkomen. Gelukkig kan je met de juiste voeding al een stap in de juiste richting maken. Je dagelijkse dieet heeft namelijk meer impact op voetgezondheid dan je misschien dacht! In dit artikel vertellen we je hier meer over, zodat je gepast advies kunt geven.

Sterke voeten hebben calcium nodig

Doordat in dit kleine gedeelte van je lichaam maar liefst 26 botten zitten, is het belangrijk om je voeten sterk en gezond te houden. Onder andere zorgen voor voldoende calcium draagt hieraan bij. Dit mineraal vind je terug in zuivelproducten zoals yoghurt, melk en kaas. Ook bepaalde groenten, zoals boerenkool en spinazie, bevatten veel calcium. Een tekort aan calcium kan zorgen voor broze botten, waardoor je bij een misstap of vervelende val sneller iets breekt. Ook kunnen broze botten op latere leeftijd zorgen voor osteoporose en kan een tekort aan calcium spierkrampen en pijn aan de voeten veroorzaken.

Vitamine D

Genoeg calcium in je voeding is dus van belang voor gezonde voeten. Wel handig om te onthouden (zeker in de wintermaanden) is dat calcium niet goed wordt opgenomen als je te weinig vitamine D binnenkrijgt. In de zomer zit dit meestal wel goed, maar zodra het koudere (én donkere) seizoen begint, kan het handig zijn om dit aan te vullen met voeding of supplementen. Vitamine D vind je terug in vette vis zoals zalm en haring. Ook vlees en eieren bevatten vitamine D, maar wel beduidend minder dan vis. Door elke dag wat margarine of halvarine op je brood te smeren, kan je een tekort aan vitamine D trouwens ook makkelijk aanvullen.

Voldoende vetten

Een veel voorkomend probleem aan de voeten zijn ontstekingen, zoals aan de bindweefselband onder de voet. Dit kan mede veroorzaakt worden door het eten van te veel rood vlees of omega 6-vetzuren. Om dit in balans te brengen, heb je meer omega 3-vetzuren nodig of kan je minder rood vlees eten. Ook hiervoor is vis een goede voedingsbron. Houd je het liever vegetarisch? Dan kan je de vis vervangen door voldoende zaden, noten (vooral walnoten) en peulvruchten te eten.

Gezonde voeten

Een gezond dieet is van groot belang voor je voetgezondheid. Maar als je een verhoogd risico hebt op voetproblemen, is het altijd handig om dit op tijd te laten onderzoeken. Zo weet je welke hulp je nodig hebt, zoals speciale schoenen, een aangepast dieet of een medisch pedicure. Als je een (aanvullende) zorgverzekering zoekt die dit soort hulpmiddelen vergoedt, kan je tot 31 december wisselen van zorgverzekeraar. Lees verder: Veel gestelde zorgvraag: is mijn pedicure verzekerd?