Veel gestelde zorgvraag: is mijn pedicure verzekerd?

‹ Terug naar overzicht

Veel gestelde zorgvraag: is mijn pedicure verzekerd?

Geplaatst op:
Er zijn genoeg mensen zijn die een pedicure nemen omdat ze ervan genieten. Maar voor sommige mensen is een pedicure een noodzakelijk kwaad. Zij moeten deze nemen omdat ze bijvoorbeeld diabetes hebben. Daarom is het natuurlijk ook een logische vraag: kun je deze pedicures vergoed krijgen vanuit de zorgverzekering?

is mijn pedicure verzekerd?In enkele gevallen kun je wel vergoedingen krijgen vanuit je zorgverzekering. Vanuit de basisverzekering krijg je alleen een vergoeding als preventieve voetzorg noodzakelijk is vanwege diabetes. Je betaalt dan wel je eigen risico, als je dat nog hebt. Sommige verzekeraars bieden nog wel een vergoeding aan voor behandelingen die niets met diabetes te maken hebben. Niet elke doet dit. Daarom is het verstandig om aan het eind van het jaar zorgverzekeringen te vergelijken. Dan weet je zeker dat je de juiste zorgverzekering voor je uitkiest! Belangrijk om te weten: cosmetische pedicures zijn sowieso niet vergoed.

Aanvullende verzekering en medisch pedicure

Het kan zijn dat je medische pedicure nodig hebt, maar niet door diabetes. Als je reuma hebt, bijvoorbeeld. Dit is dus niet verzekerd in de basisverzekering, maar dat betekent niet dat je er helemaal niets mee kan. Je kunt namelijk een aanvullende verzekering voor medische pedicures afsluiten.
Het is dan wel belangrijk dat je goed kijkt naar de voorwaarden van je verzekeraar. Niet elke verzekeraar geeft dezelfde dekking. Het kan zijn dat ze bijvoorbeeld maar 75 procent van een behandeling vergoeden, of een bepaald bedrag. Of sommige vergoeden maar tot een bepaald bedrag.

Waar moet ik verder op letten voor 2023?

Om een vergoeding te krijgen, moet je wel een verwijzing van je huisarts hebben. Een ander medisch specialist is ook goed, zolang de medische noodzaak maar duidelijk is. Zonder deze verwijzing trekt de verzekeraar zijn handen ervan af.
Er zijn meerdere typen zorgverzekeringen. Als je een budgetverzekering hebt, kun je niet bij elke zorgverlener terecht. Dit kan dus betekenen dat je geen vergoeding krijgt voor een pedicure, ook al ben je er wel voor verzekerd. Kijk daarom altijd of je verzekeraar een contract heeft met je pedicure.
Sommige mensen gaan ook naar een podotherapeut. Is dat het geval, overleg dan ook met je zorgverzekeraar. Sommige verzekeraars werken voor podotherapeuten en pedicures uit hetzelfde “potje”. Dus als je al heel veel vergoed hebt gekregen voor een podotherapeut, kan het zijn dat je niet veel vergoeding meer over hebt voor een pedicure. Niet elke verzekeraar werkt zo, maar het is goed om dit te controleren.
Tot slot: de premie van een aanvullende verzekering kan per verzekeraar flink verschillen. Vergelijk daarom de zorgverzekering voor 2023 goed; als je per maand meer gaat betalen dan dat je vergoed krijgt, kun je de pedicures natuurlijk beter uit eigen zak betalen.