Nieuwe biomarker voor jicht

‹ Terug naar overzicht

Nieuwe biomarker voor jicht

Door: Petra Teunissen
Geplaatst op:
Het aantal gevallen van jicht is recentelijk verdubbeld. Dus is het goed dat onderzoekers van het Nijmeegse Radboudumc onlangs een nieuwe biomarker hebben gevonden, waarmee jicht beter te monitoren valt. Jicht en pseudojicht hebben de naam goed behandelbaar te zijn. Bovendien zijn de gewrichtsontstekingen, die vaak in de voeten voorkomen, van voorbijgaande aard, ook wanneer je geen medicijnen gebruikt. Meestal loopt het bot geen blijvende schade op. Jicht staat niettemin bekend om de felle aanvallen, zogeheten flares, die zich in een grote teen of ander gewricht kunnen voordoen.

Oorzaak is een overmaat aan urinezuur in het bloed. Dat doet urinezuurkristallen neerslaan in het gewricht, een probleem dat soms verband houdt met een minder optimaal eetpatroon. ‘De koninklijke ziekte’ wordt het wel genoemd, omdat een overdadige manier van eten vroeger aan hoven niet ongebruikelijk was.
Maar het kan verkeren. In een recent persbericht schrijft het Nijmeegse Radboudumc dat het aantal gevallen van jicht de afgelopen dertig jaar wereldwijd is verdubbeld tot 45 miljoen. Oorzaken zijn vergrijzing en obesitas.
De ziekte komt vooral bij mannen voor, legt professor Leo Joosten uit. Hij is hoogleraar mechanismen van ontstekingsziekten bij de Radboud Universiteit en doet onderzoek naar jicht en pseudojicht. “Dit betreft een hormoonkwestie. Tot aan de menopauze hebben vrouwen oestrogenen in het bloed en deze behoeden hen voor te veel urinezuur. Na de menopauze kan jicht daarom ook bij hen optreden.” Pseudojicht is verwant aan jicht, maar daarbij staat niet urinezuur centraal maar zijn calciumkristallen de boosdoener. Pseudojicht is lastiger te behandelen, omdat de kristallen moeilijk oplossen in de gewrichten.
Jicht heeft zeker met voeding te maken, maar dit is niet de enige oorzaak. Het diepere probleem kan in de nieren zitten, die te veel uraat in het bloed achterlaten. Uraat is een zout van urinezuur. Wel kunnen voedingsproducten jichtaanvallen uitlokken. Dan gaat het om een teveel aan sommige groenten of vlees. Ook overmatig alcoholgebruik kan tot jicht leiden. Joosten en zijn Franse collega’s hebben onlangs een nieuwe biomarker ontdekt, een eiwit dat in hoge concentraties in het bloed voorkomt tijdens een jichtaanval. Je leest er meer over in ReumaMagazine 4-2024. Lees hier het hele artikel.