Week van de Teek: voorkom een ziekte!

‹ Terug naar overzicht

Week van de Teek: voorkom een ziekte!

Door: Petra Teunissen
Geplaatst op:
Vandaag begint de jaarlijkse ‘Week van de Teek’. Tot en met 26 april vragen de landelijke samenwerkende organisaties aandacht voor de risico’s en het voorkomen van tekenbeten. Jaarlijks hebben 1,5 miljoen mensen in Nederland last van tekenbeten en krijgen ongeveer 27 duizend mensen de ziekte van Lyme. Een veel kleiner aantal wordt getroffen door een andere tekenbeetziekte, tekenencefalitis (TBE). Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je een tekenbeet voorkomt en wat je moet doen als je toch gebeten bent. Vaak vind je tekenbeten op de onderbenen, net boven de rand van de sokken.

Zie jij bij jezelf of een klant een zwart puntje op de huid, controleer dat dan goed. Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. Met een puntig pincet draai je de teek voorzichtig uit de huid. Als je een volgezogen teek hebt verwijderd, zijn er verschillende mogelijkheden:
• ga naar de huisarts:
In de nieuwe CBO richtlijn wordt de mogelijkheid genoemd om binnen drie dagen na een tekenbeet preventief eenmalig een dosis antibiotica te nemen. De huisarts kan dit bespreken en zonodig voorschrijven. Het is nog niet duidelijk of dit de ziekte van Lyme voorkomt. Ook is niet duidelijk of dit kan leiden tot bijwerkingen zoals resistentie. RIVM en de tekenradar doen hier onderzoek naar. Meer informatie vind je bij tekenradar.nl
• registreer dat je gebeten bent en waar op je lichaam. Houd de beetplek 3 maanden in de gaten. Als je een rode ring of rode plek ziet ontstaan ga dan naar de huisarts voor een antibiotica kuur.
Voorkomen is nog beter. Heb je in de natuur gesport of in de tuin gewerkt? Controleer je zelf dan goed. Op de site www.weekvandeteek.nl vind je een handig filmpje over systematische tekencontrole.