Kan een slimme sok diabetische voetproblemen eerder voorspellen?

‹ Terug naar overzicht

Kan een slimme sok diabetische voetproblemen eerder voorspellen?

Door: Petra Teunissen
Geplaatst op:
We weten allemaal dat diabetes ook invloed heeft op het looppatroon van een patiënt, wat kan leiden tot ernstige voetcomplicaties. Een intrigerend onderzoek gepresenteerd op het EHRA 2024-congres van de European Society of Cardiology in Berlijn, Duitsland, introduceert een elektronische sok die is ontworpen om ongezonde loopstijlen te ontdekken die verband houden met diabetes en een slechte bloedsomloop.

Dr. Ki Hong Lee van het Chonnam National University Hospital, Gwangju, Zuid-Korea, leidde een onderzoek naar de mogelijkheden van een sok die voorzien is van een sensor met ballistocardiografie (BCG) om onderscheid te maken tussen gezonde personen en mensen met diabetes. Een BCG-sensor detecteert bewegingen in het lichaam die worden veroorzaakt door de hartslag en rondgepompt bloed.
Aan de studie namen 40 deelnemers deel: 20 met diabetes en 20 zonder. Elke deelnemer droeg de BCG-sok een korte periode tijdens het staan en lopen. Tegelijkertijd werd ter vergelijking een ECG, de gouden standaard voor hartslagmeting, gebruikt. De hartslagmetingen van de BCG-sok kwamen nauw overeen met die van het ECG.
Uit drukverdelingsmetingen bleek dat patiënten tijdens het lopen meer druk uitoefenden op de bal van de voet onder de kleine teen. Bovendien oefenden mensen met diabetes met enige mate van perifeer vaatlijden – aangegeven door een enkel-armindex < 0,9 – tijdens het lopen aanzienlijk meer druk uit op het mediale plantaire gebied en minder op de hiel. Interessant en paradoxaal genoeg werd er geen significant verschil waargenomen in de verdeling van de voetdruk tussen mensen met en mensen zonder zenuwbeschadiging. Het vermogen van de BCG-sok om de hartslag nauwkeurig te meten en patiënten met diabetes en een slechte bloedsomloop te identificeren, is veelbelovend. Het suggereert dat dit niet-invasieve hulpmiddel zou kunnen helpen bij het identificeren van patiënten die baat zouden hebben bij looptraining om voetcomplicaties te voorkomen. Zo zou je mogelijk mensen kunnen overhalen tot meer activiteit, wat de bloedsomloop zou kunnen verbeteren. Als een ongezonde loopstijl vroegtijdig kan worden opgespoord, kunnen patiënten gezondere looppatronen worden aangeleerd, waardoor mogelijk de vorming van ulcera wordt voorkomen die tot amputatie kunnen leiden. Het concept van slim textiel in de diabetische voetzorg is niet geheel nieuw. De Siren Diabetic Sock (Siren Care) bewaakt bijvoorbeeld de lokale huidtemperatuur om vroege tekenen van ontsteking, een voorloper van ulcera, te detecteren. Deze sokken, voorzien van microsensoren, waarschuwen gebruikers voor mogelijke problemen, waardoor onmiddellijke medische hulp mogelijk is. Uit onderzoek is gebleken dat dergelijke apparaten voor patiëntbewaking op afstand een hoog gebruiks- en nalevingspercentage hebben, wat wijst op het potentieel ervan voor wijdverspreide toepassing. Bovendien zijn op glasvezel gebaseerde intelligente slimme sokken veelbelovend gebleken om niet alleen de temperatuur, maar ook de druk en zelfs gewrichtshoekafwijkingen te beoordelen. Bron: Medscape