Zorgverzekering en podotherapie in 2022

‹ Terug naar overzicht

Zorgverzekering en podotherapie in 2022

Geplaatst op:
Als je problemen ondervindt met je voeten, dan kun je bij verschillende specialisten terecht. Toch is het belangrijk om te weten bij wie je allemaal terecht kunt, want niet elke specialist kan en mag elk voetprobleem verhelpen. Bovendien wordt niet elke specialist door elke zorgverzekering vergoed. Lees daarom verder om te kijken welke specialist welke problemen kan verhelpen en/of deze vergoed worden door je basisverzekering, of door een aanvullende verzekering. 

Zorgverzekering en podotherapie in 2022Voor voetverzorging kun je terecht bij een pedicure. Heb je veel problemen met je voeten, dan kun je terecht bij een medische pedicure. Net als een ‘gewone’ pedicure, verzorgt de medische pedicure de voet en de behandeling van huid- en nagelaandoeningen. Mensen met zogeheten ‘risicovoeten’ kunnen bij de medische pedicure specialistische behandelingen krijgen die een ‘gewone’ of ‘cosmetische’ pedicure niet mag uitvoeren. Risicovoeten zijn voeten waarbij de kans hoog is op verergeringen hoog is door bijvoorbeeld een ziekte (o.a. diabetes en reuma) of ouderdom. Verdere problemen zijn bijvoorbeeld wondjes of zweren. De behandelingen zijn gericht op het verhelpen, maar ook op preventie.

Als je al wondjes of ontstekingen hebt, kan je niet terecht bij de (medische) pedicure. In de meeste gevallen stuurt de huisarts de cliënt met voetklachten door naar een podotherapeut. Deze specialist behandelt alle klachten aan voeten, tenen, nagels en klachten die komen door een afwijkende voetstand, teenstand of looppatroon. Eenmaal behandeld voor de ontstekingen of wonden, kan de cliënt terug naar de pedicure. De combinatie van beide disciplines zorgen ervoor dat grotere problemen voorkomen worden.

Hoe zit het met vergoeding van voetverzorging?

Niet alle zorgverzekeraars vergoeden een behandeling door de pedicure. De basisverzekering vergoed preventieve voetzorg als je diabetes hebt, waardoor voetzorg mogelijk noodzakelijk is. Voor klachten die niet aan diabetes gerelateerd zijn bestaan er wel aanvullende verzekeringen.

Hoe zit het dan met een aanvullende zorgverzekering?

Als je last hebt van voetklachten door ziekte of een andere medische oorzaak is het verstandig om een aanvullende verzekering hiervoor af te sluiten. Verschillende zorgverzekeraars bieden aanvullende verzekeringen aan die dekking biedt voor medische pedicure. De exacte dekking verschilt wel, dus let goed op. Sommige vergoeden 100 procent, terwijl andere een eigen bijdrage vragen en bijvoorbeeld 75 procent vergoeden. Het loont daarom om je zorgverzekering te vergelijken op inhoud. 

Nog belangrijk om te weten

Om in aanmerking te komen voor medische pedicure of een podotherapeut zul je een verklaring nodig hebben van je huisarts of medisch specialist. In deze verwijzing staat om welke voetaandoening het gaat. Bekijk daarnaast ook of je zorgverzekeraar een contract heeft met de pedicure of podotherapeut. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Via een zorgzoeker kom je erachter of de zorgverlener een contract heeft met je zorgverzekeraar.