Podcast over onderzoek naar Reuma en voeding

‹ Terug naar overzicht

Podcast over onderzoek naar Reuma en voeding

Geplaatst op:
Er komen steeds meer aanwijzingen dat een plantaardig dieet een positieve invloed heeft op mensen met reuma. Prof. Dirkjan van Schaardenburg doet daar een langlopend onderzoek naar onder de titel ‘Plants for Joints’, o.a. samen met diëtist Wendy Walrabenstein, verbonden aan het Amsterdam UMC en onderzoeker bij Reade. 

Prof. Van Schaardenburg vertelt enthousiast over de hoopgevende resultaten in onderstaande podcast.

https://play.acast.com/s/e22b4254-a931-5b60-a4e4-4a1ae0636f38/5d0cf008963b41435530d2be

In deze studie kijken zij naar het effect van een plantaardig dieet, lichaamsbeweging, stressreductie en een beter slaappatroon op reuma en artrose en op proefpersonen die een verhoogd risico hebben op reuma. Soortgelijk onderzoek werd al eerder gedaan, in 1991 in Noorwegen, zegt Walrabenstein op de site van Reade. “Patiënten werden voor deze studie eerst een week op water gezet. Daarna kregen ze louter plantaardig voedsel. De zwellingen van de gewrichten namen af. De ontstekingswaarden ook. En de patiënten rapporteerden minder pijn.”

Deze Noorse studie verdween in een la. Niet met opzet, maar omdat in die tijd nieuwe medicijnen en medicijncombinaties werden ontwikkeld tegen reuma, zoals methotrexaat met prednison en later de zogeheten TNF-blokkers. “Die hebben ons veel gebracht”, vindt Walrabenstein. “De tijd dat de wachtkamers bij de reumatoloog vol zaten met patiënten in rolstoelen is gelukkig voorbij. Maar de meeste patiënten houden pijn of blijven chronisch vermoeid. Bovendien zijn er veel bijwerkingen.”

Heb jij klanten met reuma die willen meedoen?

De komende maanden starten er nog enkele onderzoeksgroepen, waarvoor alleen nog patiënten met een verhoogd risico op reuma of artrose in combinatie met metabool syndroom gezocht worden. In dit wetenschappelijke onderzoek gaan zij werken aan voedingspatroon, beweging, stress & ontspanning. Het leefstijlprogramma duurt vier maanden en bestaat uit tien groepsbijeenkomsten die ruim twee uur per bijeenkomst duren. In verband met het coronavirus worden er van deze tien bijeenkomsten, zeven online via een videobelsysteem gedaan. Patiënten kunnen zich aanmelden via https://www.reade.nl/plantsforjoints.

Voor patiënten met jicht is er een vergelijkbaar onderzoek, waarbij Reade het effect nagaat van individuele begeleiding door een diëtist. Geïnteresseerden kunnen een e-mail sturen naar jicht@reade.nl.