Ziekte van Ledderhose

‹ Terug naar overzicht

Ziekte van Ledderhose

Geplaatst op:
Bij de ziekte van Ledderhose ontstaan harde knobbeltjes onder de voet. De Latijnse naam voor de aandoening is: plantaire fibromatose. De knobbeltjes ontstaan door een goedaardige woekering van het bindweefsel in de peesplaat onder de voet (de plantaire fascie). Deze peesplaat loopt van de bal van de voet tot aan het hielbeen. De knobbeltjes groeien over het algemeen heel langzaam en meestal stoppen ze met groeien als ze ongeveer 2 cm doorsnede hebben bereikt. De knobbeltjes zijn hard en kunnen rond of plat van vorm zijn.

De klachten verschillen erg per persoon. Sommige mensen hebben erg veel last van de knobbel(s) terwijl een ander ze bijna niet voelt. De zwellingen onder de voet voelen hard aan, en zitten vast in de peesplaat onder de voet. Ze kunnen (druk)pijn of een oncomfortabel, branderig gevoel geven bij het lopen en staan. Sommige mensen hebben door de knobbeltjes moeite om passende schoenen te vinden.

Welke behandelingen zijn er voor de ziekte van Ledderhose?

Klachten bij de  ziekte van Ledderhose  verschillen erg van persoon tot persoon. Mensen die  geen of weinig klachten hebben, hoeven helemaal geen behandeling. Bij mensen met pijnklachten wordt allereerst geprobeerd om zonder operatie de pijn te verzachten, met name door zoveel mogelijk de druk van de knobbels weg te nemen.

Er zijn verschillende manieren om de pijn te verminderen bij de ziekte van Ledderhose. Met een schoenaanpassing of een therapiezool kan de druk zoveel mogelijk van de knobbeltjes gehaald worden, zodat de pijn afneemt. Ook zijn er geneesmiddelen op de markt tegen de ziekte van Ledderhose. Van deze geneesmiddelen is echter geen hard wetenschappelijk bewijs dat ze echt helpen bij de ziekte van Ledderhose.

Schoenadvies

Meestal is een schoenaanpassing niet nodig, omdat er schoenen te koop zijn die heel  geschikt zijn voor mensen met de ziekte van Ledderhose. Adviseer een schoen met een dikke, en liefst ook stugge zool die extra makkelijk  afrolt. Een schoen waarbij de neus van de schoen wat omhoog staat bijvoorbeeld maakt het rollen makkelijker omdat je zo de tenen minder hoeft te buigen.

Massage

Bij enkele patiënten zijn goede resultaten gemeld bij intensieve massage over een lange periode waarbij de knobbel(s) in volume afnamen. Het is onduidelijk waarom het werkt, en of dit bij iedere patiënt werkt.

 

Door: Bella van Dalen, orthopedisch chirurg en Robert Wonink, MSU echografist voet en enkel, illustratie: Erik Crins, http://mediviz.nl/