Wat te doen met waterwratjes?

‹ Terug naar overzicht

Wat te doen met waterwratjes?

Geplaatst op:
Waterwratjes komen vooral voor bij jonge kinderen en kunnen veel hinder geven. Omdat het gemiddeld een jaar duurt voordat ze verdwijnen, vragen huisartsen zich af of er een manier is om er sneller vanaf te komen. Aan de hand van vragen uit de praktijk, doet de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoek naar behandelingen van waterwratjes.

Daarvoor vragen de onderzoekers aan alle ouders van kinderen die waterwratjes hebben of hebben gehad om een online een vragenlijst in te vullen. Het invullen duurt ongeveer 10 minuten. Onder de ouders die de vragenlijst invullen, worden 5 Bol.com cadeaubonnen t.w.v. €25 verloot.

Waterwratjes worden veroorzaakt door een virus. De meeste volwassenen zijn als kind al een keer besmet geweest. Daarom krijgen zij meestal geen waterwratjes meer. Als een kind ze krijgt, komen er vaak langzaam steeds meer bij. Deze blijven tot wel een jaar aanwezig. Kinderen met waterwratjes kunnen ook andere kinderen besmetten. De wratjes zelf kunnen soms jeuk en pijn veroorzaken. Vandaar dat ouders geregeld hun huisarts bezoeken met de vraag of er iets tegen te doen is. Op dit moment weten artsen dat niet goed. Om deze vraag te beantwoorden, willen onderzoekers van PHEG kijken of het werkt als de waterwratjes bij de huisarts weggehaald worden door ze te bevriezen, zoals bij gewone wratjes. Of door ze weg te schrapen na verdoving met een zalf. Zo’n onderzoek uitvoeren heeft nogal wat voeten in aarde. Een goede voorbereiding is dan ook erg belangrijk.

Momenteel doet dezelfde afdeling van het LUMC ook onderzoek naar een andere veelvoorkomende kwaal, namelijk schimmelnagels. Beide onderzoeken worden betaald vanuit het Fonds Alledaagse Ziekten, dat zich specifiek inzet voor wetenschappelijk onderzoek naar veelvoorkomende kleine kwalen in de huisartspraktijk.