Jaarcongres Podologie met Johan Toornstra en Robert Wonink

‹ Terug naar overzicht

Jaarcongres Podologie met Johan Toornstra en Robert Wonink

Door: Petra Teunissen
Geplaatst op:
Pedicures en medisch pedicures zijn welkom op het Jaarcongres Podologie, het congres voor de specialisten in de voet- en houdingszorg. Stichting LOOP organiseert het ‘Jaarcongres Podologie & PodoExpo’ op 6 november 2023 in het Postillion Hotel Bunnik. Er is een gevarieerd programma van plenaire lezingen en subsessies.

Dr. Johan Toonstra, voormalig dermatoloog in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht, zal een presentatie geven over voeten gezien van ‘buiten naar binnen’. Het gaat hier om de huid en nagels in relatie met de voet.
Registerpodoloog Robert Wonink, die je misschien nog kent van zijn artikelen in VoetVak+, biedt een podologische blik op voeten van ‘binnen naar buiten’. Hij zal benadrukken hoe de vorm en beweging van structuren onder de huid kunnen leiden tot pathologie zoals huid- en nagelaandoeningen. Door middel van casuïstiek gaat hij in op pathologie van de voorvoet.
Een andere toonaangevende spreker in de zorgsector is mw. prof. dr. Marieke Schuurmans, Chief Healthcare Organization NZa en hoogleraar Passende Zorg aan de Universiteit Utrecht. Zij zal een blik op ‘passende zorg’ leveren. De gezondheidszorg staat onder grote druk door een toenemende vraag naar zorg. Naast vergrijzing spelen ook andere aspecten een rol zoals de continue toename aan behandelmogelijkheden, de maatschappelijke verwachtingen van de zorg en ongezonde leefstijl en -leefomgeving. Om de zorg ook in de toekomst toegankelijk, kwalitatief hoogwaardig en betaalbaar te houden is een transitie nodig. In Nederland wordt die transitie vormgegeven onder de titel passende zorg. In de lezing worden de principes voor toekomstbestendige gezondheidszorg toegelicht en wordt de betekenis daarvan voor de inrichting van de zorg besproken. Ook wordt stilgestaan bij wat de transitie vraagt van alle partijen in de zorg. Samen met mw. Marianne Lensink, MSc maakt zij vervolgens een vertaling naar het belang hiervan voor de voetzorg. Mw. Lensink is bestuursvoorzitter van Stichting LOOP.
Tot slot zal Jon Hesen van Hendriks graszoden vertellen de relatie tussen sportblessures en (kunst)gras. Rondom het congres is er een PodoExpo met stands. Accreditatie is aangevraagd bij het Kwaliteitsregister voor Pedicures.
Voor informatie en aanmelding: www.jaarcongrespodologie.nl.