De mogelijke gevolgen van een kunstnagelallergie

‹ Terug naar overzicht

De mogelijke gevolgen van een kunstnagelallergie

Door: Petra Teunissen
Geplaatst op:
Het tv-programma Kassa van BNNVARA zond op zaterdag 25 november een item uit over de mogelijk grote gevolgen van een allergie voor kunstnagels. Artsen zien een toenemend aantal patiënten met een zogeheten acrylatenallergie, veroorzaakt door het gebruik van nagelproducten zoals gellak. Als je eenmaal een acrylatenallergie hebt gekregen, kun je ook allergische reacties krijgen bij medische en tandheelkundige behandelingen, waaronder vullingen of een kunstgebit.

Een ander mogelijk gevolg is het afstoten van prothesen en andere medische hulpmiddelen waarin acrylaten verwerkt zijn. Denk aan pacemakers, nieuwe heupgewrichten, botcement, elektroden om een hartfilmpje te maken, coating van implantaten, gehoorapparaten, wondverbanden, glucosesensoren bij diabetes en insulinepompsystemen.
Voor pedicures is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze mogelijke risico’s. Wie veilig en volgens de voorschriften werkt met gellak in de praktijken het product nooit in aanraking laat komen met de huid, kan het risico op een acrylatenallergie bij de klant verkleinen. Je leest meer over de uitzending op de site van Kassa.