Trekt Koningin Máxima de stoute schoenen aan?

‹ Terug naar overzicht

Trekt Koningin Máxima de stoute schoenen aan?

Door: Petra Teunissen
Geplaatst op:
Museumdirecteur Rinske Jurgens van het Schoenenkwartier in Waalwijk ontving Koningin Máxima op 23 april met een speciaal programma. Tijdens haar bezoek kreeg Koningin Máxima een rondleiding van vrijwilligers door de tentoonstelling ‘De geschiedenis van De Langstraat’. Vervolgens bezocht zij de nieuwe familietentoonstelling ‘Trek de stoute schoenen aan’, waar de vraag centraal staat: Wie ben jij? Welke schoenen trek jij aan en hoe voel je je dan? Door andere schoenen, sloffen of laarzen aan te trekken, ervaar je wat schoenen met je doen en hoe je dan naar jezelf kijkt.

Leerlingen van basisschool De Vrijhoeve uit Sprang Capelle maakten eigen ontwerpen voor het schoolproject ‘Ontwerp je stoutste schoenen’. Het prijswinnend schoenontwerp is gemaakt in het schoenenlab en werd gepresenteerd op een uitdagende catwalk. In het schoenenlab ontmoette Koningin Máxima ambachtelijke schoenmakers, ontwerpers en
studenten die in deze professionele werkplaats en leerwerkplek samenwerken, kennis vergaren, onderzoek doen en vooral creëren. Daarna kreeg zij een rondleiding langs het werk van artist in residence Maxim Verheul.
Het geheel vernieuwde museum, dat in 2022 heropende, brengt de geschiedenis en toekomst van de leder- en schoenenindustrie samen in De Langstraat, de regio waar zich van oudsher de Brabantse schoen- en lederindustrie bevindt. De 20.000 objecten – waaronder 13.000 schoenen! – vormen samen een unieke instapcollectie. Het Schoenenkwartier is genomineerd voor de European Museum of the Year Award (EMYA). Fotografie: Marco de Swart.