Praktijk ROOS, voor massage en voetreflexologie

‹ Terug naar overzicht

Praktijk ROOS, voor massage en voetreflexologie

Geplaatst op:
Als je zwanger bent, is het heerlijk om eens lekker gemasseerd te worden. Maar ook als je je gestresst voelt of wanneer je te maken krijgt met verlies, kan de aanraking van een complementair therapeut of massagetherapeut heel heilzaam zijn. Rosalie Schippers is zo’n complementair therapeut en behandelt in Praktijk ROOS in Delft allerlei soorten cliënten met uiteenlopende klachten.

Rosalie Schippers is gespecialiseerd in voetreflexologie, massage bij zwangerschap en kinderwens/ fertiliteit. Daarnaast is ze werkzaam als docent en heeft ze een eigen opleidingscentrum. Van oorsprong is Rosalie dansdocent. “Masseren heeft veel raakvlakken met dans. Net als twee dansers, zijn behandelaar en cliënt ook samen één.”

Fascinatie voor het lichaam

Praktijk ROOS is sinds 2007 gevestigd in Delft. Rosalie begeleidt in haar praktijk allerlei soorten cliënten. De wijsheid en complexiteit van het lichaam verbaast haar nog elke dag. Ooit droomde Roos van een danscarrière. “Van mijn twaalfde tot mijn twintigste was ik bezig om dansdocent te worden. Ik zat op de havo voor Muziek en Dans en de Rotterdamse Dansacademie. Na mijn afstuderen ging ik lesgeven op een balletschool en mijn ambitie was om ook zelf als danser op het podium te staan. Toen die droom vanwege gezondheidsproblemen in duigen viel, ben ik de opleiding tot sportmasseur gaan doen. Ik heb altijd een grote fascinatie voor het lichaam gehad en vond dat wij als dansers en dansdocenten daar eigenlijk maar weinig over wisten.” 

Voetreflexologie

Rosalie’s interesse voor massage was gewekt en ze volgde verschillende opleidingen en cursussen. “Vooral voetreflexologie had mijn belangstelling. In 2007 besloot ik de stap naar een eigen massagepraktijk te wagen. Daar lag mijn hart. Ik herken als danser heel sterk de verbinding tussen masseur en cliënt, het gevoel dat je samen één bent. Masseren is ook continu in beweging zijn.”

Praktijk ROOS

In 2007 opende Rosalie Praktijk ROOS in Delft. ROOS staat voor Rust Ontspanning Ontwikkeling en Stimulans. Als complementair therapeut werkt ze voornamelijk klachtgericht. Ze werkt daarbij vaak samen met andere disciplines, zoals verloskundigen, fysiotherapeuten en een haptonoom. Cliënten kunnen bij Praktijk ROOS terecht voor voetreflexbehandeling, manuele lymfedrainage, kinderwens/fertiliteitsbehandeling, zwangerschapsbehandeling, alsook bij stuitligging en wanneer de zwangere overtijd is, borstweefselbehandeling en de ROOSignatuur behandeling. Deze laatste ontwikkelde ze zelf. Rosalie: “Ik kijk altijd goed naar wat een lijf op dat moment nodig heeft. Ieder mens is anders dus ik stem de behandeling altijd af op iemands persoonlijke behoefte. Daarom begint elke behandeling ook altijd met een intakegesprek. Dat ‘lezen’ van een lichaam vind ik een enorm leuke uitdaging in dit vak.” 

Massagedocent

Naast haar praktijk is Rosalie ook actief als massagedocent bij verschillende opleidingsinstituten, waaronder Sepia Opleidingen en Total Health Academy. Het overdragen van kennis geeft haar veel voldoening. Sinds 2010 heeft Rosalie ook een eigen opleidingscentrum, waar ze massagetrainingen, cursussen en coaching geeft aan particulieren, masseurs en therapeuten. “Coaching is een heel mooi onderdeel van mijn werk. Ik coach particulieren, collega-therapeuten, maar bijvoorbeeld ook ondernemers die verder willen groeien met hun bedrijf. Ook hier is het vooral de verbinding die je maakt met andere mensen wat dit werk zo boeiend en uitdagend maakt.”

Rosalie Schippers, fotografie Alyssa van Heyst

Massagetechnieken bij zwangerschap

Eén van Rosalie’s specialiteiten is de zwangerschap. Rosalie: “Een zwangerschap is een periode waarin vrouwen soms vervelende ongemakken ervaren. Een zwangerschapsbehandeling is dan heerlijk om te ondergaan. Het is voor mij altijd heel bijzonder om te doen. Je voelt dat de baby direct reageert en na verloop van tijd heel rustig wordt. In mijn praktijk krijg ik ook geregeld zwangere vrouwen die last hebben van oedeem, pijn of spanning rond de buik of pijn in het bekken. Deze klachten kun je goed verhelpen met massagetechnieken die ontspanning en verlichting geven”. 

Reflexologie

Technieken die Rosalie gebruikt bij deze behandelingen zijn reflexologie, massagetechnieken, manuele lymfedrainage, cupping, fascia-technieken en celzouten als advies om de mineralen op orde te houden. “Naast zwangerschapsbehandelingen geef ik ook behandelingen aan vrouwen die overtijd zijn en postnatale behandelingen om het lichaam na een bevalling weer in goede conditie te krijgen. Een overtijdbehandeling is gericht op het actiever maken van de baby en de baarmoeder. Ik gebruik dan technieken uit de reflexologie, drukpuntmassage en cupping.”

Kinderwens

Naast zwangerschap is Rosalie ook gespecialiseerd in kinderwens/fertiliteit. Ze is gecertificeerd FMT practitioner. FMT staat voor Fertility Massage Therapy, die is ontwikkeld door Clare Spink. Ze geeft behandelingen aan mensen die problemen hebben met zwanger worden en/of in een vruchtbaarheidstraject zitten. Technieken die ze daarbij gebruikt zijn onder meer FMT, reflexologie en auriculo (oor-)magneetjes. 

Kennis

Investeren in kennis en opleiding is belangrijk voor Rosalie om de kwaliteit die zij wil bieden aan haar cliënten op peil te houden. Ze volgt met regelmaat nieuwe opleidingen in binnen- en buitenland. “Ik ben altijd op zoek naar verdieping van mijn kennis. Het liefst volg ik een opleiding bij de grondlegger of de expert van een bepaalde techniek of behandeling, omdat je dan bij de bron zit. In Kopenhagen volg ik de opleiding voor Nerve Reflexologist bij Touchpoint, een prachtige aanvulling op wat ik als voetreflexoloog al deed in mijn praktijk. Scholing is enorm belangrijk om je cliënten goed te kunnen blijven behandelen. Je moet verstand van zaken hebben en weten waar je mee bezig bent. Alleen intuïtief werken is niet genoeg. Je moet vind ik als therapeut ook beschikken over de juiste theoretische achtergrondkennis.”

Meer weten over Praktijk ROOS? Kijk dan op www.praktijkroos.com

Tekst: Saskia Petit, fotografie: Alyssa van Heyst