Een tegen eenzaamheid tijdens de Week tegen Eenzaamheid

‹ Terug naar overzicht

Een tegen eenzaamheid tijdens de Week tegen Eenzaamheid

Geplaatst op:
Van 1 tot 8 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid, een initiatief van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Mensen en organisaties zetten zich op allerlei manieren in om eenzaamheid te verminderen en voorkomen. Eén van de initiatieven is het geven van handmassages door vrijwilligers aan eenzame ouderen.

Handmassages voor eenzame ouderen, het is een activiteit waar corona – tijdelijk – een  streep door heeft gezet. Al sinds de uitbraak van het coronavirus is er geen mogelijkheid  voor de vrijwilligers om eenzame ouderen te bezoeken, laat staan aan te raken. Terwijl eenzaamheid bij veel ouderen in deze periode is toegenomen.  Ton Beljon begon in 2018 het Bredase initiatief ‘Aromasseurs, Doing Good’. Inmiddels gaven zo’n 300 vrijwilligers al meer dan 16.000 handmassages aan ouderen door het hele land. “Je haalt mensen één-op-één even uit hun eenzaamheid. Dat is goud waard.” De ruim 300 Aromasseurs staan te popelen om weer aan de slag te gaan. Want lichamelijk contact en geuren maken iets los bij mensen. Ze zorgen voor emoties en het contact raakt.

Veel eenzaamheid in Nederland

Wist je dat meer dan één miljoen mensen in Nederland zich erg eenzaam voelen? Samen met de hulp van vrijwilligers willen de Aromasseurs een bijdrage leveren aan ouderen die heel blij zouden zijn met aandacht en contact door middel van een simpele, liefdevolle handmassage. Lichamelijk contact behoort immers tot onze primaire levensbehoeften. Aanrakingen zijn fundamenteel voor de kwaliteit van het leven. Eenzame mensen ervaren dit nooit of nauwelijks meer met als gevolg dat ze zich nog eenzamer voelen. 

Laagdrempelig 

Een handmassage is een laagdrempelige manier van aanraken én van contact maken. Daarom is een massage een doeltreffende manier om zowel de psychische als lichamelijke klachten (tijdelijk) te verminderen. Zo draag je met een handmassage bij aan een fijn moment gevuld  met rust, ontspanning en aandacht. 

Doe jij mee?  

In deze ‘Week tegen Eenzaamheid’ wordt aandacht gevraagd voor eenzaamheid. Het project  ‘Aromasseurs, Doing Good’ is continue op zoek naar professionals die – zo snel als het weer kan – in regionale teams hun bijdrage willen leveren in de vorm van handmassages. De 300+ Aromasseurs zijn actief door het hele land. Normaal gesproken wordt je uitgenodigd voor een kick-off op verschillende locaties in Nederland. Helaas is dat in deze tijd niet mogelijk. Als je in de toekomst op de hoogte wil blijven van nieuwe kick-off momenten, kun je je e-mailadres achterlaten en je inschrijven voor de nieuwsbrief op de website: www.aromasseurs.nl

Volg het project op Facebook voor het laatste nieuws. 

Meer lezen over de Week tegen eenzaamheid? Meer informatie vind je hier