Als ondernemer moet je goed voor jezelf zorgen (een ander doet het niet)

‹ Terug naar overzicht

Als ondernemer moet je goed voor jezelf zorgen (een ander doet het niet)

Geplaatst op:
Pedicures kunnen bij het uitoefenen van hun beroep vaak te maken krijgen met uiteenlopende fysieke klachten. Het gevolg? Pijn op diverse plaatsen van het lichaam. Van belang is dan ook om tijdig de oorzaak van de klacht te achterhalen en goed voor onszelf te zorgen.

Als pedicure werk je met apparatuur en instrumenten waarbij je je ellebogen, polsen en handen gebruikt. De spieren, pezen, gewrichtsbanden en het botvlies zijn daarbij onderdelen waaraan men pijn kan ervaren. In de elleboog kan sprake zijn van diverse pijnpatronen waarvan ik er een wil bespreken. Het betreft een ontsteking, ofwel de zogenoemde ‘tenniselleboog’. Deze kan ontstaan door overbelasting van de spieren, pezen en het botvlies in de onderarm.

Oorzaak

Bij de tenniselleboog zijn het de strekkers van de vingers, alsmede de spieren die zorgen voor de beweging aan de achterzijde van de pols. De oorzaak van deze tenniselleboog kan liggen in een lokale overbelasting, maar kan ook van algehele aard zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld stress, maar ook aan een houding waarbij de stand van de nek invloed kan hebben op het ontstaan en voortbestaan van de klacht. Je merkt al dat een ‘tenniselleboog’ wat complexer is dan enkel een lokale overbelasting waarbij er een ontsteking optreedt. Daarom zou wil ik je adviseren bij deze klachten een fysiotherapeut of manueel therapeut te consulteren zodat je klachten deskundig en adequaat kunnen worden behandeld.

Zelf doen?

Wat kunnen we zelf doen in geval van een tenniselleboog? We kunnen zelf een aantal dingen doen om de klachten mogelijk te verminderen of zelfs te voorkomen. Denk hierbij aan het dragen van een brace, het strekken en rekken van de lokale spiergroep en het ontzien van de lokale spiergroep die zorgdraagt voor de strekking van de vingers en de beweging richting de achterzijde van de pols. Denk ook eens aan mogelijke steunen die je kunt gebruiken om de armen te ontzien. Ter voorkoming van klachten is ook sportief bewegen belangrijk. Dit zorgt immers voor een gezonde ontspanning van de spieren en bevordert zowel het lichamelijke als het mentale herstel.

Balans vinden

Voldoende rust en gevarieerd bewegen zijn heel belangrijk. Het draait om een balans tussen wat je dagelijks doet en wat het lichaam aankan. Zie dit als een weegschaal die in balans moet zijn. Als je je lichaam meer belast dan je lichaam op dat moment aankan, dan kunnen er lichamelijke klachten ontstaan of kunnen bestaande lichamelijke klachten verergeren of voortduren. Deze overbelasting  kan gevolgen hebben op lichamelijk en mentaal gebied. Probeer daarom dagelijks je belasting en belastbaarheid in balans te houden. Gebruik hulpmiddelen ter ondersteuning van de armen en voorkom eenzijdige belasting van de arm door juist veel bewegingen te maken in verschillende richtingen.

Wat ik zelf doe

Onderdeel van de door mij gevolgde opleiding Sport en Voetzorg bij Rocas was het Medical Taping Concept. Hierbij kwam ook de tenniselleboog ter sprake. Als ik erg veel aan het werk ben geweest voel ik zelf ook een lichte vorm van overbelasting. Zodra ik dit voel leg ik zelf deze medical taping aan. Ik voel dan direct verlichting. Mijn advies is wel om eerst een opleiding hierin te volgen voordat je aan de slag gaat met medische tape.

Massage

Ook ga ik om de week naar mijn masseur voor een lichaamsmassage van anderhalf uur. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan je lichaam als je zelf veel fysieke arbeid verricht. Tijdens deze massages komen mijn schouders en armen altijd veel aan bod. Ook voor het leegmaken van mijn hoofd is dit een heerlijke behandeling. Ik kom al jaren bij dezelfde masseur. Af en toe ga ik tussendoor wel eens naar iemand anders toe. Nooit als vervanging, maar als een extraatje. Op werkdagen is het fijn om een momentje voor mezelf te creëren. Een kopje koffie of thee, op mijn gemak een boterham eten. Het klinkt zo logisch. Maar hoe vaak zijn we niet geneigd om een pauze over te slaan, omdat het zo druk is? Soms is dit niet erg, maar we moeten wel uitkijken dat het niet een gewoonte wordt, want dat gaat je op ten duur opbreken.

Door Debbie Tamerus, medisch pedicure, in samenwerking met Roy Pons, fysiotherapeut,
http://www.fysiotherapiehetweeshuis.nl/wie-is-wie/roy-pons.html

Dit artikel verscheen in een uitgebreidere versie in VoetVak+ editie 4, 2018