Veel schoenmakers stoppen

‹ Terug naar overzicht

Veel schoenmakers stoppen

Geplaatst op:
Ervaren schoenmakers zijn goud waard. Dat weten we als pedicures maar al te goed, want een ambachtelijke schoenmaker kan schoenen onzichtbaar aanpassen. Bijvoorbeeld door de juiste hak- en zoolhoogte te maken bij een beenlengteverschil.

Veel schoenmakers stoppenOrthopedisch schoenmakers zijn helemaal onmisbaar voor mensen met moeilijke of zieke voeten. Helaas zijn er steeds minder vakmensen actief in de schoenherstellersbranche. Er zijn slechts 772 schoenherstellers over in Nederland.
De boosdoener: sneakers! De populaire trainingsschoenen zijn namelijk van plastic en niet te repareren en nauwelijks aan te passen. Veel schoeisel is te goedkoop om te laten repareren door een vakman of vrouw. Bovendien is het schoenherstellersvak niet ‘sexy’. De opleiding  aan de Dutch Shoe Academy Utrecht, de enige nog bestaande opleiding tot schoenmaker, telt ieder jaar slechts tien tot vijftien leerlingen. De NOS interviewde een van de weinige jonge schoenherstellers die het vak nog wél de moeite waard vindt. Herken jij dit beeld? Naar welke schoenhersteller stuur jij je klanten graag door?