Tjitty Boonstra vijftig jaar pedicure

‹ Terug naar overzicht

Tjitty Boonstra vijftig jaar pedicure

Geplaatst op:
Zaterdag 12 november vierde pedicure Tjitty Boonstra uit Dronryp haar tiende lustrum als pedicure. Zo’n 80 aanwezigen kwamen naar de Prinsentuin te Leeuwarden om haar in het zonnetje te zetten. Na de middelbare school ging Tjitty aanvankelijk werken bij de Gezondheidsdienst voor Vee. In de avonduren volgde ze de opleiding tot medische analiste.

Ze werkte in het Diaconessenhuis in Leeuwarden en volgde een opleiding bacteriologie, waarna ze op het Lab voor de Volksgezondheid ging werken. Zes dagen per week! Samen met een collega deed ze de opleiding tot pedicure en op 8 november 1972 kreeg zij – zeven maanden zwanger – haar pedicurediploma. In Donryp vestigde ze zich in een praktijk aan huis en werkte ook als ambulant pedicure. Toen mat ze ook nog steunkousen aan. Sinds 1995 is Tjitty aangesloten bij ProVoet. Toen ze veertig jaar pedicure was, stelde ze een ‘cliëntenstop’ in, maar voor de bewoners van het dorp maakte ze graag een uitzondering. 

Op 81-jarige leeftijd beoefent Tjitty het pedicure-vak nog altijd met passie en toewijding en dat blijft ze doen ‘Sa lang as it giet’. Wekelijks behandelt ze tussen de tien en vijftien paar voeten. Daarnaast volgt ze nog actief cursussen en gaat ze naar congressen om ervoor te zorgen dat haar vakkennis altijd up-to-date is. Nooit liet ze zich tegenhouden door fysieke beperkingen en ziektes als borstkanker en de ziekte van Dupuytren. Voor Tjitty is het contact met de mensen het belangrijkste onderdeel van haar werk. Het vertrouwen dat de klanten in haar hebben ervaart ze als een geweldig geschenk. Tjitty’s zoon Yme Boonstra vindt haar “een voorbeeld voor anderen. Haar positiviteit werkt aanstekelijk.”