Samen beslissen?

‹ Terug naar overzicht

Samen beslissen?

Geplaatst op:
In je praktijk neemt je cliënt veel beslissingen over zijn of haar voetverzorging. Laat hij zich verwijzen naar de podoloog? Gaat zij een nagelbeugel proberen? Als het goed is, neem je die beslissingen sámen. Samen beslissen heeft allerlei positieve effecten: meer therapietrouw, een betere relatie met meer tevreden cliënten en verbetering van de kwaliteit van leven. 

Samen beslissen

In de gezondheidszorg valt er nog wel wat te verbeteren aan ‘samen beslissen’. Veel cliënten begrijpen hun arts niet goed of nemen de informatie maar half op. Daarom is er een informatiecampagne gestart op de site begineengoedgesprek.nl.

Ook voor pedicures, die gelukkig meestal beter zijn dan artsen in cliëntengesprekken, zijn op de site nog allerlei tips te vinden om alle informatie te geven op een begrijpelijke manier. Zo is er een handig zakkaartje met voorbeeldzinnen. Heel goed zijn ook de tips voor de patiënten/cliënten om hen voor te bereiden op een zorg-gesprek. Bijvoorbeeld de drie ‘goede vragen’:  

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voordelen en nadelen van de mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?

 

Begin een goed gesprek is dus een site om je cliënten op te wijzen die het lastig vinden om met de diabetesverpleegkundige of arts te spreken. Of om zelf nog eens te bekijken voordat je met een arts gaat overleggen óver je cliënt.