Minder no-shows als afspraak later in de week is

‹ Terug naar overzicht

Minder no-shows als afspraak later in de week is

Geplaatst op:
Heb jij van die klanten die met allerlei smoezen op het laatste moment hun afspraak afzeggen? Plan ze op donderdag of – nog liever – op vrijdag. Uit onderzoek in ziekenhuizen blijkt namelijk dat het percentage gemiste afspraken zonder afmelding (no-shows) 10 procent lager ligt als de afspraken zoveel mogelijk later in de week worden gepland, schrijft Medisch Contact.

Het was al bekend dat het no-showpercentage op maandag het hoogst is, in de rest van de week geleidelijk afneemt en het laagst ligt op vrijdag. Daarom plande onderzoeker David Ellis en zijn team de poliklinische afspraken een jaar lang zoveel mogelijk later in de week, waarbij randomisatie bepaalde of de afspraak vroeg of laat in de week plaatsvond. Vervolgens vergeleken ze het percentage no-shows in het jaar voorafgaand aan de interventie met het percentage in het interventiejaar. In totaal analyseerden ze ruim negenhonderd afspraken binnen de geestelijke gezondheidszorg in het Verenigd Koninkrijk. De studie vond plaats voor de coronapandemie.

Na de interventie nam het aantal afspraken op maandag af en nam het aantal vooral op woensdag en – in mindere mate – op vrijdag toe. Het percentage no-shows voor de interventie lag op 34 procent en daalde naar 23 procent in het interventiejaar. Vooral bij vrouwen nam het percentage no-shows af: van 38 naar 20 procent, terwijl de interventie maar een paar procent verschil maakte bij mannen. De onderzoekers laten de verklaring voor het verschil tussen vrouwen en mannen overigens in het midden.

Bron: Medisch Contact