Wat te doen als je moet stoppen met de opleiding tot pedicure?

‹ Terug naar overzicht

Wat te doen als je moet stoppen met de opleiding tot pedicure?

Geplaatst op:
Met veel enthousiasme besluit Janneke zich in te schrijven voor de Pedicure-opleiding. Vanuit haar tuinstoel vult zij het aanmeldingsformulier in en nog dezelfde dag gooit Janneke deze in de brievenbus. Janneke dient voor het eerste opleidingsjaar een bedrag van €12.000 aan cursusgeld te betalen. Na drie maanden moet Janneke - wegens psychische klachten - noodgedwongen stoppen met haar opleiding. Op dat moment heeft Janneke een bedrag van €10.000 aan de particuliere onderwijsinstelling voldaan in verband met het cursusgeld. Janneke verzoekt de onderwijsinstelling om het openstaande bedrag van €2.000 niet meer in rekening te brengen, nu zij slechts enkele maanden de opleiding heeft gevolgd.

Op het moment dat de onderwijsinstelling bij Janneke aangeeft dat zij de factuur van het collegegeld voor de opleiding handhaaft, vraagt Janneke mr. Van Domselaar om raad. Janneke houdt voet bij stuk en weigert het openstaande bedrag van €2.000 te betalen. Bovendien besluiten mr. Van Domselaar en Janneke om de onderwijsinstelling te sommeren om een bedrag van €7.000 aan Janneke te betalen als gevolg van onverschuldigde betaling, nu Janneke niet het volledige opleidingsjaar heeft gevolgd.

De onderwijsinstelling stelt zich op het standpunt dat Janneke bij het ondertekenen van het aanmeldingsformulier wist dat zij het volledige cursusgeld diende te betalen en niet gesproken kan worden van een oneerlijk beding.

De uitspraak van de rechter maakt duidelijk dat dergelijke annuleringsbedingen – waarbij de cursist/consument bij het opzeggen van de overeenkomst te allen tijde het volledige cursusgeld dient te betalen – in beginsel vernietigbaar zijn. Houd hiermee rekening wanneer u door bepaalde omstandigheden een opleiding of cursus niet kunt afronden, maar de onderwijsinstelling bij u wel het volledige opleidingsgeld in rekening brengt.

Dit is een verkortte weergave van de rubriek Juridisch in editie 5, 2018 van VoetVak+. Met dank aan Mr. R. van Domselaar, advocaat bij Amice Advocaten B.V., www.amice-advocaten.nl