Voetwratten behandelen met duct tape

‹ Terug naar overzicht

Voetwratten behandelen met duct tape

Geplaatst op:
Op de website Bewegen zonder pijn lazen we onlangs een bijzondere tip als laatste redmiddel bij hardnekkige voetwratten: duct tape. 

Voetwratten komen relatief veel voor. Ze worden veroorzaakt door een virus, het humaan papillomavirus (HPV). Zitten de goedaardige huidgezwelletjes onder de voet, dan kunnen ze veel pijnklachten geven. Pedicures zien dan ook nogal wat wratten in de praktijk, ook omdat ze soms verward worden met een likdoorn. Zeker na de zomer, nadat klanten in openbare zwembaden de virusinfectie opliepen. Je kunt klanten het beste doorverwijzen naar de huisarts. Veel huisartsen hebben een speciaal wrattenspreekuur. Zij stippen de wrat aan met vloeibare stikstof. Dat moet vaak meerdere keren gebeuren. Ook zijn er goede resultaten met het laseren van de wrat.

Huismiddeltje tegen voetwratten

Werkt dat allemaal niet, dan kun je je klant misschien duct tape adviseren. Dit is een zelfklevend en waterdicht plakband op textielbasis, dat in iedere bouwmarkt aangeschaft kan worden. De op maat geknipte tape plak je over de wrat en laat je zes dagen zitten. Na verwijdering van de pleister week je de voetwrat in water en schuur je vervolgens de hoornlaag met een fijn stukje schuurpapier er zoveel mogelijk af. Als pedicure doe je dat natuurlijk met een freesje. Gedurende de nacht laat je de wrat onafgedekt. De volgende ochtend herhaal je opnieuw de behandeling met duct tape. In 60 tot 70 procent van de gevallen schijnt de voetwrat na vier tot zes weken te verdwijnen. Artsen weten nog niet waarom dit huismiddeltje werkt. Vermoed wordt, dat de lijm een interactie met het afweersysteem aan gaat. Daardoor kan het papillomavirus sneller herkend worden.