Primeur: Lector Podotherapie

‹ Terug naar overzicht

Primeur: Lector Podotherapie

Geplaatst op:
Op vrijdag 24 juni 2022 vond de installatie plaats van dr. Marloes Tenten-Diepenmaat als lector Podotherapie van het lectoraat Smart Health van hogeschool Saxion. Haar rede was getiteld 'Podotherapie – Samen de volgende stap!'. Marloes Tenten- Diepenmaat promoveerde in juli 2020 als eerste podotherapeut. Haar proefschrift was getiteld: 'Management of foot problems in patients with rheumatoid arthritis’. 

Foto: Podotherapie Fuit en van Houten

Het is voor het eerst dat er een officiële leerstoel komt voor het vak aan een hogeschool. Naar aanleiding van de installatie werd een landelijke congres-dag voor podotherapeuten georganiseerd door Saxion in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) en Fontys. 

‘’Podotherapie is een paramedisch beroep met een sterke eigen identiteit’’, vertelt Marloes Tenten-Diepenmaat. ‘’Maar het is ook een beroep dat erg in ontwikkeling is. Zowel vanuit de hogescholen Saxion en Fontys – waar de twee Nederlandse opleidingen tot podotherapeut gevestigd zijn – als vanuit de beroepsvereniging en het werkveld willen we het vakgebied verder door-ontwikkelen en onderbouwen.’’ In haar lectorale rede gaf Tenten-Diepenmaat haar visie op het vak en ze ging in op de relatie tussen het beroep, onderzoek en onderwijs. Zij nodigt mensen uit om daar in de toekomst samen aan verder te werken.