Medische app om huidkanker op te sporen

‹ Terug naar overzicht

Medische app om huidkanker op te sporen

Geplaatst op:
Sinds het begin van de coronacrisis stellen veel mensen een bezoekje aan de huisarts liever uit. Dat dit niet altijd verstandig is, blijkt onder meer uit het dalende aantal diagnoses van kanker. Grootste daler is huidkanker: het aantal nieuwe gevallen van deze ziekte daalde de afgelopen maanden met meer dan vijftig procent. Artsen maken zich grote zorgen over het aantal patiënten dat onder de radar blijft. Wanneer huidkanker niet tijdig wordt ontdekt, kan de ziekte fataal verlopen. Gelukkig is er hulp voor de huisartsenmijders. Met de medische app SkinVision kunnen mensen zelf verdachte plekjes op hun huid controleren. De leverancier van de app stelt deze nu tot en met juli kosteloos voor iedereen ter beschikking.

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Een op de vijf personen krijgt er voor zijn zeventigste mee te maken. Naar schatting komen er jaarlijks 70.000 nieuwe ziektegevallen bij, 300 per werkdag. Dat is bijna vijf keer zoveel als bij de nummer twee op de lijst, borstkanker. Nu er door de coronacrisis een ‘stuwmeer’ van verborgen patiënten ontstaat, wordt het probleem alleen maar groter.

Melanoom

Nog altijd mijdt een op de vijf patiënten met klachten de huisarts, bleek vorige week uit onderzoek van de Patiëntenfederatie. Bijvoorbeeld bij plekjes op de huid die langzaam veranderen, denken ze dat ze daarmee wel even kunnen wachten. Martijn Meijs, dermatoloog bij het BovenIJ ziekenhuis, zag het totale aantal doorverwijzingen naar dermatologie zelfs terugvallen naar 12 procent van het gebruikelijke volume. “Wij maken ons ernstig zorgen over de onzichtbare en onbereikbare groep patiënten met verdachte huidplekjes. Een verdacht huidplekje geeft niet direct klachten, maar zeker als het om een verdenking van melanoom gaat, willen we deze patiënten snel zien.” Melanoom is de meest agressieve en potentieel levensbedreigende vorm van huidkanker. Onderzoek toont aan dat wanneer behandeling van melanoom slechts vier maanden later start, het risico op overlijden met maar liefst 41 procent toeneemt.

Algoritme

SkinVision is ontwikkelaar van de gelijknamige medische app voor het controleren van de huid. Met de app kunnen mensen thuis verdachte huidplekken fotograferen met hun smartphone. De foto’s worden beoordeeld door een algoritme. Binnen dertig seconden weet de gebruiker of er een verhoogd risico is en krijgt hij/zij advies over eventuele vervolgstappen. ”Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in westerse landen. En het aantal patiënten groeit snel. Technologie kan de barrières die een vroege opsporing van huidkanker in de weg staan, wegnemen en patiënten op het juiste moment naar een arts brengen. Daar werken wij aan”, zegt Erik de Heus, CEO van SkinVision. ”Om de zorg te ontlasten, stellen wij de app tot en met juli kosteloos ter beschikking voor heel Nederland.”

Gerustgesteld

SkinVision is betrouwbaar, blijkt ook uit onderzoek van het Erasmus MC. Het algoritme heeft een sensitiviteit van 95 procent in het herkennen van tekenen van huidkanker. Van de gebruikers van de app wordt zo’n tachtig procent direct gerustgesteld: er is (nu) niets aan de hand. Ongeveer twintig procent krijgt de melding dat zij verhoogd risico lopen en krijgt advies over aanbevolen vervolgstappen. Dat kan zijn de plek te monitoren en na enkele maanden een nieuwe foto te maken, of om een bezoek aan de dokter te brengen. Huisartsen en dermatologen zien de groep patiënten met verhoogd risico graag, zodat ze hen tijdig de juiste zorg kunnen bieden. Het is overigens ook in deze tijd volkomen veilig om naar de dermatoloog te gaan.

 

Meer informatie op www.skinvision.com/nl.