Lang, langer, langst

‹ Terug naar overzicht

Lang, langer, langst

Geplaatst op:
Aanstaande zaterdag houdt De Klub van Lange Mensen haar ‘Jaardag’. De leden van deze club zijn (veel) langer dan de gemiddelde Nederlander. Die lange mensen hebben ook grote voeten. En dat kan lastig zijn.

Langer

We worden collectief steeds langer. In de negentiende eeuw was de gemiddelde mens in Nederland 164 cm. Nu is de gemiddelde man 184 cm en de vrouw 172 cm. inmiddels is bijna één procent (0,9 procent) van de totale Nederlandse bevolking groter of gelijk aan 198 cm! Groeistoornissen zijn een belangrijke oorzaak. Door een overactieve hypofyse die teveel groeihormoon aanmaakt, heeft een jongeman uit Venezuela schoenmaat 59. Hij is de Guinness World Recordhouder. Dat is nog niet het grootste paar voeten dat ooit is gemeten. Een van de grootste mannen ter wereld woonde in een dorpje in de Oekraïne. Hij was 2,55 meter lang en had schoenmaat 63. Grote voeten komen bijvoorbeeld ook voor bij de ziekte van Marfan. Deze patiënten hebben naar verhouding meestal lange armen, vingers en benen. Een goede lezing over voetproblemen bij Marfan vind je hier.

Grote voeten kunnen voor grote problemen zorgen. Vaak is er sprake van een platvoet. Er kan een knik in de middenvoet ontstaan. Afwikkelen is lastiger. Lange mensen zijn (uiteraard) ook zwaarder waardoor de voeten meer gewicht moeten dragen. Goed schoeisel is dan ook heel belangrijk. Bij extreme maten is een orthopedische schoenmaker de beste oplossing, maar ook internet is een zegen voor mensen met grote voeten. Het wordt nu gemakkelijker om confectieschoenen in ‘afwijkende’ maten te vinden. Maar het blijft nog steeds zoeken. Leden van de Klub van Lange Mensen (mannen minimaal 190 cm, vrouwen minimaal 180 cm) kunnen profiteren van een gespecialiseerde winkellijst op de website.