Diabetespatiënten gezocht met ‘last van hun voeten’

‹ Terug naar overzicht

Diabetespatiënten gezocht met ‘last van hun voeten’

Geplaatst op:
In meer dan tien ziekenhuizen loopt een studie naar een nieuwe behandeling van zenuwschade bij diabetespatiënten. Zo onderzoekt men of een operatieve behandeling effectief is in het verminderen van zenuwklachten (pijn, tintelingen, doofheid) bij diabetes. De onderzoekers willen ook weten of de kwaliteit van leven verhoogd kan worden en of wonden en amputaties voorkomen kunnen worden. Wie diabetes heeft en klachten van de voeten (pijn, tintelingen, vreemde sensaties en gevoelloosheid) kan meer informatie vinden op www.lastvanmijnvoeten.nl.

DiabetespatiëntenAls gevolg van diabetes, ontwikkelt bijna 70 procent van de diabetespatiënten zenuwschade in onderbenen en voeten. De zenuwschade veroorzaakt pijn, tintelingen, vreemde sensaties en gevoelloosheid. Zenuwschade kan valpartijen, chronische wonden en zelfs amputaties tot gevolg hebben. Het is daarom van belang dat mensen met diabetes regelmatig controles van de voeten krijgen. Zo kan bij zenuwschade tijdig worden ingegrepen en kan erger worden voorkomen. Helaas is dit nog niet altijd het geval. Zo is er door minder controles door Covid-19 een toename in het aantal wonden en amputaties.

Tot op heden is er nog geen goede behandeling om deze klachten te verminderen. De wetenschappers van de zogeheten DECO-studie bekijken welke behandeling voor zenuwbeknelling in de voet het meeste effect heeft om klachten te verminderen. De helft van de patiënten krijgt een operatie, de controlegroep krijgt de standaardbehandeling: frequente voetcontroles en begeleiding in de vorm van voedings- en bewegingsadviezen.

Heb jij klanten met diabetes die last hebben van pijn, tintelingen, vreemde sensaties en gevoelloosheid en die mee willen doen aan het onderzoek, dan kunnen ze zich aanmelden via decostudie@umcutrecht.nl. De studie is opgezet vanuit het UMC Utrecht, waar tien andere ziekenhuizen aan deelnemen. In totaal doen er 344 patiënten mee met de studie.