Dermatologie; Een tekenbeet

‹ Terug naar overzicht

Dermatologie; Een tekenbeet

Geplaatst op:
In Dermatologie is er aandacht voor de tekenbeet. In het voorjaar en de zomer gaan we weer massaal het park in of voor een wandeling naar het bos. Vanaf maart zijn in Nederland echter ook de teken weer actief. Met name in de maand mei liggen ze op de loer, wachtend op hun prooi op een groen blad of grasspriet, voor een bloedmaaltijd. Er wordt in die periode een piek in het aantal tekenbeten gezien. In het artikel wordt meer informatie gegeven over teken in Nederland, over de kans om besmet te raken met lyme, en wat te doen als er een rode ring ontstaat?

Een tekenbeet loopt men in Nederland op in het bos (43%), tuin (31%) en duinen (7%). Tuiniers en wandelaars lopen de meeste tekenbeten op. Jaarlijks krijgen ruim een miljoen mensen een tekenbeet. De voorkeursplaatsen voor een teek om zich vast te bijten in de huid is in alle lichaamsplooien en aan de onderbenen en enkels. Van de mensen die worden gebeten door een teek die besmet is met Borrelia, wordt circa 8 tot 10% ziek. Een kwart van de teken in Nederland is besmet met de lymebacterie. Als een besmette teek zich vastbijt in de huid van de mens kan hij niet direct de Borrelia bacterie overdragen. Eerst moet Borrelia migreren vanuit de darm naar de speekselklieren van de teek. Dit duurt circa 24 uur. Als een teek dus binnen 24 uur verwijderd is, is de kans op besmetting zeer klein. 

Besmette teek?

Als een met Borrelia besmette teek meer dan 24 uur in de huid heeft gebeten kan de gastheer besmet geraakt zijn. In dat geval ontstaat er bij een meerderheid van de mensen binnen een tot drie weken na de tekenbeet een erythema migrans. Erythema migrans kan ook nog tot drie maanden na de beet ontstaan, maar gemiddeld ontstaat het binnen een maand. De tekenbeet zelf kan een jeukende, rode bult of vlek veroorzaken. Deze kan ook langdurig blijven bestaan. Erythema migrans begint als een zich rond de insteekopening uitbreidende rode, soms blauwpaarse ring die geleidelijk groter wordt.

Zo snel mogelijk verwijderen

Een tekenbeet op zichzelf is geen reden om antibiotica te starten of om onderzoek te doen. Daarvoor is het aantal besmette teken in Nederland te laag. Wel is het belangrijk om de teek zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te verwijderen met een klein pincet of tekentang.

Tekentang

Het is belangrijk om de teek zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te verwijderen.

 

Dermatologie wordt in editie 4 verzorgd door drs. J.L. Klatte, AIOS dermatologie AMC