De bunionette, een bult bij de kleine teen

‹ Terug naar overzicht

De bunionette, een bult bij de kleine teen

Geplaatst op:
Een bunionette is een bult bij het begin van de kleine teen. Soms gaat dit samen met een slijmbeursontsteking op de plek van de bult. Een slijmbeurs is een kleine, met vocht gevulde holte onder de huid. De kleine teen kan bij een bunionette meestal wel helemaal normaal bewegen, en het gevoel en de doorbloeding van de teen zijn ook normaal. Bij een bunionette staat het kopje van het buitenste middenvoetsbeentje wat te veel naar buiten. Hierdoor komt er een bult aan de buitenkant van de voet.

De bult wrijft tegen de zijkant van de schoen. Dit is pijnlijk. Ook de slijmbeursontsteking op de plaats van de bult kan zeer pijnlijk zijn. De pijn is het hevigst bij het dragen van schoenen. Wanneer de bult groot is, kan het moeilijk zijn voor je cliënt om passend schoeisel te vinden.

Adviezen bij een bunionette

In de meeste gevallen zijn schoenen de oorzaak van de pijnklachten bij een bunionette. Enkele tips over de vorm en het materiaal van de schoen: dicht bij de grond blijven; hoe hoger de hak, hoe pijnlijker de bunionette en de hele voorvoet worden. Als je patiënt op blote voeten loopt, wordt het gewicht gelijkmatig over de voet verdeeld. De voet werkt dan zoals de natuur het bedoeld heeft en de tenen kunnen spreiden om het lichaam in balans te houden. Zodra iemand op hoge hakken gaat lopen, verandert de gewichtsverdeling in de voet heel sterk. Het lichaamsgewicht verplaatst van de hiel naar de bal van de voet (de voorvoet achter de tenen). De druk op de bunionette neemt op deze manier sterk toe.

Tip: geef tenen de ruimte, adviseer schoenen van rekbaar materiaal of laat de schoen lokaal oprekken.

Bunionette

Een bunionette.

Vilttechniek

Voor voetverzorgers die werken met (zelfklevend) vilt: met zelfklevend orthopedisch vilt kan in de schoen het pijnlijke gedeelte van de voet drukvrij gemaakt worden. Dit is ideaal als er ook een huidirritatie is ontstaan in schoenen die toch gedragen moeten worden, terwijl ze eigenlijk niet zo geschikt zijn, bijvoorbeeld werkschoenen. Antidruktechniek met vilt is een mooie tijdelijke oplossing tot de irritatie weer genezen is.

 

Door: Bella van Dalen, orthopedisch chirurg en Robert Wonink, MSU echografist voet en enkel, illustratie: Erik Crins, http://mediviz.nl/