Sija Versluis over schimmels en nail art

‹ Terug naar overzicht

Sija Versluis over schimmels en nail art

Geplaatst op:
Onze medewerker Sija Versluis verzorgde jarenlang de rubriek Creatief. Zij vertelt over haar praktijkervaring met schimmels: “Schimmelnagels mogen in principe nooit afgesloten worden met nail art, nagellak en dergelijke omdat je hiermee de schimmel de kans geeft om lekker te groeien."

Sija Versluis over schimmelnagels en nail art“Wat een schimmel heerlijk vindt, is donkere plaats, vochtig, warm, een huid met een wondje of slechte weerstand. Als een van deze factoren er niet is, komt er ook geen mycose. Met nail art maak je de nagelplaat donker, dus als je al een mycosenagel hebt, kun je deze beter behandelen met een reconstructiegel of acryl. Ik verwijder alles wat aangedaan is aan de natuurlijke nagel en los zit. Ik behandel de nagelplaat met een antimycotisch middel. Daarna bouw ik de nagel weer op met de Construction Pedi Gels. Dit gaat dus alleen als slechts een gedeelte van de natuurlijke nagel is aangedaan. Je hebt een stukje gezonde nagel nodig om goede hechting te verkrijgen van de gel. Op zo’n gel kun je wel degelijk een nail art maken of een laklaag aanbrengen. Dan moet er wel dagelijks behandeld worden met een antimycotisch middel. Ook appelazijn kan zorgen voor een zure omgeving waarin de schimmel zich niet verder kan ontwikkelen.”

Schimmelsporen 

“Het actieve, geïnfecteerde deel is nu volledig luchtdicht afgesloten. Omdat een mycose niet zo lang ‘zijn adem kan inhouden’, zal deze afsterven. De schimmelsporen die nog tot ontwikkeling moeten komen, kunnen een herinfectie veroorzaken zodra de omstandigheden weer veranderen. Ik adviseer dan ook altijd dat klanten met een (behandelde) schimmelinfectie een goede multi-vitamine gaan slikken. Het liefst een goed voedingssupplement bij de reformzaak, waar zij ook advies kunnen vragen, want het juiste middel is per persoon anders. Een goede lichamelijke gezondheid met een optimale weerstand is ook een succesvol anti-mycotisch middel. De weerstand kan wel, niet direct meetbaar, schommelen. Zo heeft een vrouw een behoorlijke weerstandsdaling op het moment dat zij in haar menstruele periode zit.”

“Als de nagel geheel is aangedaan, direct als deze onder de nagelriem vandaan komt, mag je deze niet afsluiten met een kunstnagelproduct. Dan kan de schimmel juist explosiever gaan groeien. Meestal is er dan ook sprake van een moeilijk te bestrijden infectie met de gist candida albicans of een zeer verwaarloosde dermatohpyt.”

Schimmelnagels zijn gek op zout

“Van regelmatige baden met zout uit de Dode Zee knappen de voeten en zeker mycosenagels altijd goed op. Schimmel is namelijk gek op zout. Haal je de schimmel uit het zoute water, dan wil ie weer net zo zout zijn als zijn omgeving. Omdat hij het zout niet meer uit zijn cel kan krijgen, gaat hij dus water opnemen om aan het zoutgehalte (de osmotische waarde) van zijn omgeving te voldoen. De celwand van de schimmel is zeker niet elastisch genoeg om zoveel water op te nemen, dus barst de cel uit elkaar. Zout maakt van mycose een ware kamikaze piloot!”  

“Als de teennagels er weer mooi uitzien met een reconstructie, zijn de klanten altijd heel trots op hun voeten. Daardoor zorgen ze er véél beter voor. Ook nail art kan een stimulans zijn goed voor de nagels te gaan zorgen. Zo kan nail art over een lichte schimmelinfectie medisch gezien verantwoord zijn, mits de gel of acryl op de juiste manier met de juiste basis wordt aangebracht.”