Ayurvedische voetmassage

‹ Terug naar overzicht

Ayurvedische voetmassage

Geplaatst op:
In iedere editie van VoetVak+ staan we stil bij een massagetechniek. Dat kan variëren van een Chinese Voetmassage, tot een Egyptische voetmassage, of, zoals in editie 2 van 2018, een Ayurvedische voetmassage.

De rubriek Massage wordt geheel verzorgd door Lizet van Triet. Zij schrijft de teksten en maakt de step-by-step foto’s.

Benieuwd naar hoe de rubriek eruitziet? Hierbij een klein voorproefje.

 

Ayurvedische voetmassage

De Ayurvedische voetmassage van Ernst van der Zee is een activerende, vrij stevige behandeling van het onderbeen en de voet. Met verwarmde, Indiase kruidenolie behandelt hij diepgaand alle spieren en gewrichten. En via druk op de reflexpunten pakt hij de verschillende organen en energiebanen aan. De voetmassage bevordert zo de doorstroom van energie in het lichaam.

Met zijn behandeling wil Ernst bijdragen aan ontspanning en verlichting bij pijn. Ernst: “Dit kan doordat de massage het lichaam aanzet zich te vernieuwen en gifstoffen uit het lichaam te verdrijven. Het is daarnaast mooi dat de hoeveelheid witte bloedlichaampjes toeneemt, wat het afweersysteem versterkt.” Daarnaast ontspant de behandeling de cliënt optimaal.

Eeuwenoude behandeling

Ayurveda is een ongeveer 4.500 jaar oude leef- en natuurgeneeswijze uit India. “Daarnaast is preventie van klachten een belangrijk item. Veel aandacht gaat daarom naar de voeding omdat een optimale spijsvertering in de ayurveda wordt beschouwd als een eerste vereiste voor een gezond leven. Oorspronkelijk richt de massage zich op het behandelen van ziektes en aandoeningen,” aldus Ernst. “De ayurvedische arts zal daarom naast een voedingsadvies en geneeskrachtige kruiden een dagelijkse massage voorschrijven.” In zijn praktijk richt Ernst zich vooral op preventie. Daarom kiest hij er bewust voor om alleen te masseren en tijdens trainingen alleen massagetechnieken aan te leren en niet de hele ayurvedische natuurgeneeswijze die eraan ten grondslag ligt.

Het onderbeen

Belangrijke technieken van deze voetmassage zijn kneden, strijken en wringen. Hij start daarmee rond de knie, die net als het onderbeen wordt mee behandeld. Eerst schenkt hij warme olie in zijn handen. Ernst: “Daar gebruik ik veel van; dat past bij deze aanpak.” Op foto 1 is te zien dat de behandelaar met de duim van zijn rechterhand rond de knie cirkelt. Om de cliënt een gevoel van veiligheid, rust en stabiliteit te bieden, ondersteunt hij met zijn linkerhand de gewrichten, in dit geval de knie. Vervolgens masseer hij met zijn duimen kruislings over de aanhechtingen van de kniebanden (foto 2) terwijl dan de vingers de knieholte steunen. Een strijking met de volle hand volgt.