Lekkerder slapen met lavendel

‹ Terug naar overzicht

Lekkerder slapen met lavendel

Geplaatst op:
Lavendel wordt vaak genoemd als rustgever en ontspanner. Je zou lavendelolie een beetje kunnen vergelijken met de werking van Gaba.

Gaba (een afkorting voor Gamma-Aminoboterzuur) is een neurotransmitter die stress reguleert. Bij een tekort aan Gaba kun je moeilijk in slaap vallen of niet goed doorslapen. Mensen die overspannen zijn, een burn-out hebben, depressief zijn of gespannen in hun lijf zitten, hebben vaak een tekort aan Gaba. De spieren kunnen zich niet meer ontspannen en ook de hersenen hebben moeite stil te staan. Men raakt overprikkelt. 

Blijheid en levenslust met lavendel

Er zijn diverse recente onderzoeken naar de werking van lavendel en hier en daar kwamen we teksten tegen die meldden dat het gebruik van lavendel van invloed kan zijn op de aanmaak van Gaba en Serotonine, de andere zo belangrijke neurotransmitter die kan zorgen voor blijheid en levenslust. Wat in ieder geval wetenschappelijk bewezen is, is het feit dat lavendel de slaapkwaliteit kan verbeteren en ontspanning kan brengen. 

Een voetbad voor het slapen

Lavendel is goed te combineren met een andere slaapolie zoals vetiver. Vetiver is gemaakt van wortels van een grassoort en de werking is zeer rustgevend. Neem voor het slapen een voetbad en breng een paar druppels huidolie met lavendel en vetiver aan op de voeten en rondom de navel.

Recepten

Lekker slapen

Voetbad

 • 2,5 ml. neutrale badolie
 • Essentiële olie van:
  2 druppels lavendel
  1 druppel vetiver

 

Massage-olie of huidolie voor de voeten

 • 15 ml. jojoba- of amandelolie
 • Essentiële olie van:
  4 druppels lavendel
  1 druppel vetiver

 

Met dank aan aromatherapeut Ellen Wagenaar.

Houd jouw neus meer van de geur van sinaasappel? Ook daarmee heeft Ellen erg fijne recepten ontwikkeld. Liever een voetbad met cipres? Kijk dan hier.