Reportage: pedicuren op de camping

‹ Terug naar overzicht

Reportage: pedicuren op de camping

Geplaatst op:
Van vrachtwagenchauffeur tot medisch pedicure: Christa Sjoerdsma-Jansen heeft een lange weg afgelegd in haar professionele leven. Nu runt ze samen met haar man Eelco een camping in West-Brabant. Op De Oudlandse Hoeve kunnen gasten genieten van een heerlijke pedicurebehandeling voor hun eigen caravan.

Het carrièrepad van medisch pedicure Christa Sjoerdsma is – voorzichtig gezegd – grillig geweest. Ze deed ervaring op in de horeca, de verpleging en in een slagerij. Ze werkte ook als koerier, fotograaf, datatypist en vrachtwagenchauffeur. Als jonge moeder had ze een zaak in babycadeauartikelen. 

Moeilijke voeten

Man Eelco heeft heel moeilijke voeten. Hij heeft last van likdoorns, littekens en sterke eeltvorming. Eelco: “Mijn voeten moeten eigenlijk iedere week behandeld worden, wat qua tijdgebrek vaak niet eens lukt. Pedicures zaten altijd te zuchten en te steunen en zeiden soms: ‘Meneer, wilt u hier nooit meer terugkomen?’ Of ze planden minimaal twee behandelingen achter elkaar in.  Vaak deed ik het dan maar zelf. Met een dremel.” Christa kon dat niet aanzien en begon aan de opleiding tot pedicure: “Eelco was een ideaal model. Hij heeft zelfs een keer voor twee kandidaten model gezeten. Het model van een mede-cursist was afgewezen en dankzij hem kon ze toch examen doen. We waren allebei geslaagd. Binnen een jaar had ik mijn motor terugverdiend omdat ik Eelco zelf kon behandelen. Ik bleek het vak ook heel leuk te vinden. Dus richtte ik de garage in als praktijkruimte en begon als zelfstandig pedicure.”

Medisch- en sportpedicure

Net buiten Steenbergen vonden ze een voormalige boerderij. Christa: “Het was love at first sight. Binnen een half uur hebben we besloten de boerderij en de grond te kopen, hoewel alles versleten en verwaarloosd was. Van de oude dame die hier woonde erfden we bijvoorbeeld de oude telefoon met draaischijf. Die hangt nog aan de muur! Met vier prepubers in huis knapten wij alles op en legden sanitair aan voor de camping. Ja, wij doen alles samen. Dat is juist zo mooi. Ik kan prima tegelen en dakpannen leggen. Het eerste jaar hier heb ik dan ook niet als pedicure gewerkt. Alle tijd ging in het huis zitten. Daarna kocht ik een losse unit en ontving daarin mijn klanten. Nadat ik in 2011 de opleiding Medisch Pedicure had afgerond hebben we samen in de schuur een fraaie praktijk gebouwd. Sinds 2012 werk ik daar als medisch- en sportpedicure. Manicure is leuk voor erbij. Ik ben geen nagelstylist, doe alleen gellak en cosmetische manicure.” 

Natuurlijke materialen

Camping & wellness de ‘Oudlandse Hoeve’ ligt in het Oudland, een mooi stuk aan het begin (of einde) van de Brabantse Wal. De 25 ruime kampeerplaatsen bieden de nodige rust en ruimte met een toefje Brabantse gemoedelijkheid. De natuur staat centraal. Er is geen riool, dus werken Christa en Eelco met natuurlijke materialen. Het campingsanitair wordt schoongemaakt met azijn en in de praktijk werkt Christa veel met Aloë Vera. De camping is lid van de Stichting Vrije Recreatie (logeren bij de boer) en is het hele jaar open.

Wandelen

Veel gasten komen hier om te wandelen. Er zijn mooie wandelroutes in de buurt, onder andere het Floris V lange afstandswandelpad van Amsterdam naar Bergen op Zoom. Na een lange wandeling is er niets heerlijkers dan een voetmassage door een ervaren pedicure. Christa maakt er een feestje van: “Bij mooi weer neem ik mijn bolderkar met producten mee en geef een behandeling voor de caravan. Een ontspannend voetbad, scrub en massage. Met iets lekkers te drinken onder de noemer Boerenbad met bubbels of Boerenbad met bier.  Zo’n behandeling is ook te combineren met een high tea. Dan noemen we het Boerenwellness. Dat ‘tutten’ vind ik echt leuk. Het is zo waardevol als je gasten echte ontspanning kunt bieden. Het werk van de medisch pedicure, de ortheses en de nagelbeugels, is uitdagend en geeft me veel voldoening. Maar die afwisseling met wellness maakt het vak echt ideaal, want daardoor kom ik zelf ook tot rust. “

Stippen & Dippen: Christa organiseert creatieve workshops en verkoopt de resultaten in haar ‘campingwinkeltje’.

Dit is een ingekorte versie van de rubriek Reportage. Je vindt het artikel in zijn geheel in editie 5, 2019 van VoetVak+.

Door: Petra Teunissen

Zoveel voeten, zoveel pedicures en een ieder doet het op zijn of haar eigen manier. Anny Verheyen-Voermans uit Wernhout bijvoorbeeld werkt graag op verschillende locaties. Van een sfeervolle praktijk aan huis tot een chique schoonheidssalon of een verzorgingstehuis voor dementerenden. Zelfs in de sloppenwijken van Oeganda behandelt ze voeten.