Extra foto's Reportage: AnnyFeet

‹ Terug naar overzicht

Extra foto's Reportage: AnnyFeet

Geplaatst op:
Anny Verheyen-Voermans uit Wernhout werkt graag op verschillende locaties. Van een sfeervolle praktijk aan huis tot een chique schoonheidssalon of een verzorgingstehuis voor dementerenden. Zelfs in de sloppenwijken van Oeganda behandelt ze voeten.

In februari 2019 was Anny tien dagen in Oeganda om de organisatie Creation Africa te ondersteunen met vrijwilligerswerk. Zij koos bewust voor een kleine organisatie, omdat ze zeker weet dat daar geen geld aan de strijkstok blijft hangen en dat alle donaties ten goede komen aan kinderen in de sloppenwijken rond de grote stad Jinja: “Ik heb een zwakke plek voor Afrika, sinds mijn tante, die missiezuster in Congo was, haar koffers opende en ik de geur van Afrika rook. Dat werd nog sterker toen ik mijn dochter op haar stage in Kenia ging bezoeken. Het lag voor de hand om daar zelf vrijwilligerswerk te gaan doen, maar ik wilde perse niet mijn eigen spullen meenemen naar Afrika. Dat vind ik niet hygiënisch en professioneel ten opzichte van mijn klanten. Na een oproepje in de Facebookgroep Pedicurezorg Nederland stuurden pedicures hun overtollige spullen naar me op. Aanvankelijk betaalde ik er voor, maar veel collega’s stuurden ze kosteloos en franco op. Dat was niet alleen heel fijn voor de mensen in Afrika, maar het gaf mij ook een groot gevoel van steun.”

Vijftien kilo materiaal

Bepakt met vijftien kilo materiaal kwam ik bij Julienne Meijer van Creation Africa aan. Zij heeft al zes jaar een Family House in Jinja, waarin zij een veilig thuis biedt aan straat- en/of weeskinderen of kinderen die vanwege armoede, ondervoeding of HIV/aids dreigen te sterven. De kinderen kunnen daar revalideren en opgroeien tot gezonde, sterke jongeren. Julienne streeft altijd naar hereniging en/of herplaatsing bij familieleden en zij stimuleert families opnieuw hun verantwoordelijkheid te nemen voor het kind.

David, het jongetje met TBC dat nu herstelt in het familiehuis van Creation Africa.
Dit meisje trad tijdens de behandeling als het ware buiten zichzelf. Als er iets ‘engs’ gaat gebeuren, is ze er even niet bij. Waarschijnlijk is dit meisje ooit seksueel misbruikt of betrokken geweest bij voodoo. Toen Anny klaar was, kwam ze gelukkig bij en begon met een tevreden gezichtje haar popcorn te eten.
Een wellnessbehandeling voor de heren. Anny Verheyen was heel blij met de werkkleding en de werkschorten die ze van collega’s kreeg. Het was wel heel warm voor een plastic schort: 32 graden!
Anny met de lokale staf van Sole Hope, een organisatie die voorlichting geeft over voethygiëne en jiggers verwijdert.
Anny Verheyen (links) en Julienne Meijer van Creation Africa (rechts).

Omdat we helaas te weinig ruimte hadden in het blad, hebben we een deel van de foto’s van Anny in Oeganda op onze site geplaatst.

Voor meer informatie:
Stichting Djigger-Shoes, www.djigger-shoes.org

Dit is een kleinschalig project van Nederlandse bodem met Susan Koningverander als drijvende kracht.