Wandelen in Nederland: kansen voor pedicures

‹ Terug naar overzicht

Wandelen in Nederland: kansen voor pedicures

Geplaatst op:
Het lijkt de snelst groeiende sport in Nederland te zijn: wandelen. Ongeveer tweederde van alle Nederlanders maakte afgelopen jaar een wandeling van tussen de 5 en 10 kilometer, gemiddeld 57 keer per jaar! Dat blijkt uit de cijfers van de Nationale Wandelmonitor 2021 van Stichting Wandelnet die vorige week verscheen. Dat biedt kansen voor pedicures, want al die wandelvoeten hebben zorg nodig.

Wandelend Nederland: kansen voor pedicures

Met zo’n 1,8 miljard ommetjes en 1,1 miljoen Nederlanders die op wandelvakantie gaan, groeit wandelen in de volle breedte. Sinds de coronacrisis wordt er massaal gewandeld: vooral door jongeren. Van de Nederlanders die meer zijn gaan wandelen, wil maar liefst 83 procent dat na de pandemie blijven doen. De stichting ziet we de toename van de populariteit van wandelen niet direct als een hype. Maar wel als trend dat wandelen ‘hip’ is geworden. De opkomst van livetrackers, prestatie-apps en stappentellers, maar ook de outdoor-mode, coffee-to-go en fashion-rugzakken maken met name onder jongeren dat je als ‘hiker’ gezien mag (en wilt) worden.  

Redenen om te wandelen

De redenen om te wandelen verschillen slechts beperkt per leeftijdsgroep. Naarmate de wandelaar ouder is, noemt hij vaker fit of gezond worden of blijven als reden om een ommetje of een wandeling te maken. Ontspanning is een andere belangrijke reden. Verder maakt men een ommetje vaak ook om even een frisse neus te halen en is tijdens een (dag)wandeling natuurbeleving belangrijk. 

Het inspirerende onderzoeksrapport zoomt in op de ontwikkelingen en kerncijfers op het gebied van wandelen in Nederland. Je kunt het hier downloaden. Er staat onder andere een mooi interview in met neuropsycholoog Eric Scherder, die het zelfs gezonder vindt dan hardlopen: “Flink doorwandelen is veel beter voor de stofwisseling en het afweersysteem. Bij te intensief bewegen, neemt de weerstand juist af.” 

Richt jij je in je praktijk speciaal op wandelaars?