Meer over deze editie

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
De gevolgen van het Coronavirus en van alle maatregelen om het virus te bestrijden zijn helaas nog steeds voelbaar in de pedicurebranche. Zo gaat de Vakbeurs Totale Voetverzorging, die was verschoven naar 20/21 juni, helaas definitief niet door...

Dit vroeg ook bij de redactie van jouw vakblad om enige creativiteit. Zo hebben we indertijd op het laatste moment van editie 2 een reguliere uitgave kunnen maken en combineren we nu editie 3 en 4. We hebben er een extra mooi themanummer van kunnen maken, dat – zoals toegezegd – in het teken staat van ambulant pedicuren. We hopen dat je geniet van deze speciale editie. 

Houd er bij het lezen alsjeblieft wel rekening mee, dat een aantal van de artikelen is geschreven voordat de Corona-maatregelen van kracht werden. 

In Complementair lees je:

Adviezen van de handtherapeut

Als voetverzorger heb je misschien niet zo veel aandacht voor de handen. Toch kunnen we veel leren van handtherapeut Eefje Veenker. Vooral voor het dagelijks werk in de praktijk, want Eefje heeft ook pedicures met hand- en polsklachten behandeld.

Net als podotherapeuten, zijn er gespecialiseerde handtherapeuten. Dit zijn zowel fysio- als ergotherapeuten die een specialisatie handtherapie hebben gevolgd. Eefje Veenker is één van hen. Zij heeft haar eigen eerstelijnspraktijk EEF voor fysiotherapie / handtherapie in Middelburg. In 2010 was zij betrokken bij de oprichting van het Zeeuws Hand & Pols Centrum (ZHPC), een gespecialiseerd tweedelijns revalidatiecentrum voor de diagnostiek en behandeling van hand- en polsproblematiek.Eefje Veenker

Eefje Veenker: “Handen zijn één van de belangrijkste onderdelen van het menselijk lichaam. Alle dagelijkse handelingen doe je met name met je handen. Letsels of pijn in de polsen of handen kunnen dan ook een flinke beperking in het dagelijks leven betekenen. Dat maakt handtherapie heel dankbaar werk. Handtherapie vind ik een vak apart. Het vereist gespecialiseerde kennis en er zijn veel mogelijkheden om je verder te verdiepen in dit vak; dat vind ik een uitdaging. Een goede samenwerking tussen de verschillende disciplines, zoals huisarts, neuroloog, handchirurg en orthopeed, arbo-deskundige en handtherapeut, is heel belangrijk. Het geeft me een enorme voldoening om mensen die kampen met hand- en polsklachten verder te helpen.”

In Tools van de hand van Hetty Dijkstra is er aandacht voor:

Ambulant werken

Hetty geeft onder ander tips over het tarief voor ambulant werken: “Het valt mij op dat de huidige tarieven van de ambulante pedicure vaak niet in verhouding staan tot de uren die er worden gewerkt. Je bent meer tijd kwijt aan het reizen, het in- en uitpakken van je materialen, dan de tijd die je nodig hebt als je iemand in je praktijk doet behandelen. In de tijd die je nodig hebt om een cliënt te ambulant te behandelen, behandel je in je vaste praktijk twee cliënten. Je biedt een extra service aan door ambulant te werken, bereken dit dan ook door in je tarief. Als je een monteur laat komen om bijvoorbeeld je wasmachine te repareren, betaal je ook voorrijkosten, dus waarom de pedicure dan niet?”Ambulant werken

In Ergonomie lees je nog meer over:

Gezond ambulant werken

Als ambulant pedicure is het soms moeilijk om een goede werkhouding te vinden. Ergotherapeut Linda ten Katen van Health 2 Work geeft praktische tips om in iedere situatie prettig te werken als pedicure. Alles begint bij aandacht voor jezelf.  

 Linda ten Katen is gespecialiseerd in ergotherapie in de zorg. Zij heeft onder meer ervaring in het adviseren van thuiszorgmedewerkers. Zij werken vaak in dezelfde situatie als ambulante pedicures. Ambulant pedicuren is prettig afwisselend werk met veel variatie in cliënten, behandelingen en werkomgevingen. Het voordeel is dat je voldoende herstelmomenten hebt tussen de zorgmomenten, waardoor je minder risico hebt op stress en klachten die ontstaan als je te lang in eenzelfde houding werkt.  Er is ook een maar… Linda: “In beroepen zoals deze is de omgeving niet aangepast aan je werk en daarom pas jij je aan. Veel zorgprofessionals denken: ‘Mevrouw zit net zo lekker in haar luie stoel, dan ga ik wel op knieën voor haar zitten…’ Op zich is dit prachtig en puur. Je wilt voor iemand zorgen en dat is je dagelijkse drive. Daar krijg je energie van. Maar als je niet zélf zorgt dat je ergonomisch verstandig werkt, kan je klachten krijgen. Mijn belangrijkste tip is dan ook: neem zelf de regie voor je eigen lijf.”

Verder in deze editie

Actueel – Nieuws uit de branche

Reportage – Marieke Groeneveld

Dermatologie – Blauwe of zwarte tenen?

Podologie – Hallux limitus (en rigidus)

Trots – Jeannette van den Brink 

Voet en enkel – Verdikking op de wreef

Ondernemen – Wachtwoorden

Juridisch – Valse Google recensies

Merk in beeld – De kracht van oregano

Column – Avonturen van de pedicure

Massage – Shiatsu online

Voetverwennerij – Ambulant werken met aromatherapie

Creatief – Rozen

Producten – Producten uit de branche

 

 

Cover VoetVak+ editie 03/04 2020

Nog geen abonnement op dit fijne vakblad? Dat is zo verholpen als je hier klikt.