Meer over deze editie

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Ondernemende voetverzorgers, zoals de lezers van VoetVak+, kijken graag over de grenzen van hun vak. Van andere disciplines kun je veel leren om je klanten nog beter te helpen. De laatste jaren is yoga zeer populair geworden. Veel vrouwen (en ook mannen) beoefenen yoga in allerlei vormen om soepeler, krachtiger en rustiger te worden. Zo bestaat er ook speciale toega (toes + yoga = toega) oftewel teenyoga. Het is een combinatie van bewegingen en stretchoefeningen voor je voeten. Resultaat: betere mobiliteit én kracht in je tenen, voeten én enkels. Maar welke yogastijl je voorkeur ook heeft: je wordt er altijd beter van. Dat laten de deskundigen in dit themanummer zien en dat kun jij je klanten weer leren. Veel leesplezier!

Avonturen van de pedicure

Ambulant pedicure Judith Verdouw maakte zoveel bijzondere dingen mee tijdens haar ambulante werk in Rotterdam – een mooie stad met veel verschillende mensen die ieder hun eigen verhaal hebben – dat ze besloot erover te gaan schrijven.

Collega’s, vrienden en klanten genieten nu van haar prachtige blog ‘De avonturen van de pedicure’. Speciaal voor VoetVak+ schreef Judith een extra column met de titel ‘It’s getting personal.’

Fotografie: Suus Coolen photography

 

 

 

Achtergrond: yoga voor de voeten en onderbenen

Yogadocenten Léah Kline en Jeannette Tuerlings besteden veel aandacht aan oefeningen om de voeten soepel en sterk te houden. Zij delen graag hun inzichten en adviezen met voetverzorgers, ieder vanuit hun eigen expertise. De juiste stand van de voeten is de basis van vrijwel alle yoga-houdingen oftewel asana’s. Als je recht en krachtig staat, kun je jezelf goed in balans houden. Door te focussen op je voeten verdiep je je yoga-practice, omdat je je op subtiele bewegingen en sensaties richt.Yoga voor voeten

De voeten spelen ook een belangrijke rol in het laten stromen van de energie. Volgens de yoga-filosofie zitten de voeten vol acupressuurpunten, want de Yang meridianen op het lichaam stromen richting de voeten en de Yin meridianen stromen vanuit de voeten richting het hoofd. Ten slotte spelen de voeten een onmisbare rol in het ‘aarden’ oftewel ‘gronden’. Als goed geaard staat, met beide (blote) voeten op de grond, kan je de energie van de aarde in je lichaam opnemen en kun je helemaal in het hier en nu zijn.  De aarde biedt negatieve ionen (net zoals regen) waarmee je lichaam in balans kan komen. Kortom: niet alleen yogini’s, maar iedereen kan profiteren van de inzichten uit de yoga voor soepele, gezonde voeten.  

 

 

 

Rubriek Praktijk

In deze en de komende edities van VoetVak+ ontbreekt helaas een bijdrage van collega Ursela Vogt door persoonlijke omstandigheden. We wensen haar en haar familie veel sterkte. 

Redactie van VoetVak+

Reportage: Tien jaar Voetencentrum Noordwijk, samen sterk in voetenwerk 

‘Voor je voeten ga je naar het Voetencentrum!’ Dat is de slogan van Tineke Altena en Elise Eisenga. Zij beloven niets te veel: in hun Voetencentrum in Noordwijk komen veel voetdisciplines bij elkaar. VoetVak+ schoof aan tafel bij drie pedicures en een yogadocent om te horen hoe zij samenwerken.

Twaalf jaar geleden stond Elise Eisenga, medisch pedicure en oncologisch voetzorgverlener, al eens in de vakbladen. Zij was namelijk een van deelnemers aan de pilot, die leidde tot de nieuwe opleiding tot medisch pedicure. Ze was indertijd al heel ambitieus en zei: “Ooit wil ik een voetencentrum met medisch pedicures, een podotherapeut en stagiaires.” Eind 2008 realiseerde ze deze droom, samen met haar collega Tineke Altena, medisch pedicure en geriatrisch voetzorgverlener. Dit jaar vierden Elise en Tineke het tienjarige bestaan van hun Voetencentrum Noordwijk. Zij zijn samen eigenaar van het pand, waarin ze met drie collega-pedicures samenwerken: Sandra de Ridder-Oudshoorn, schoonheidsspecialist, manicure en pedicure. Manuela van Noort, pedicure en Joan Zwanenburg, medisch pedicure. Ook wordt een ruimte verhuurd aan Johan den Dulk, (sport)podotherapeut, ortheses en taping. Stagiaire Eva ontwikkelt zich hopelijk ook tot een toekomstige collega.

Elise: “Vijftien jaar geleden deed ik examen en ik zocht een model. Ik belde Tineke, maar zij had ‘alleen maar klanten met goede voeten’. Ze nodigde me wel uit eens koffie te komen drinken.” Tineke is een jaar of tien ouder dan Elise en had een praktijk aan huis. Zij had ondervonden: “Pedicure is een eenzaam vak, het is fijn om contact te hebben met collega’s.” Elise huurde een zelfstandige werkruimte, maar had in de tandheelkunde succesvolle voorbeelden van ‘groepspraktijken’ van zzp’ers in dezelfde discipline gezien. Dat leek haar wel wat en ook Tineke was enthousiast. 

Yoga by Esther

Op de begane grond draait alles om de voeten, de basis van ons lichaam. Op de bovenverdieping is er ruimte voor de balans tussen lichaam en geest. Daar is de sfeervolle yogastudio gevestigd van Esther Augustinus. Er is ruimte voor tien tot twaalf cursisten per les. Esther is vier jaar geleden hier gestart met het opzetten van haar eigen yogastudio. Na een aantal jaren yogales te hebben gevolgd, wilde zij zich verder ontwikkelen in de mogelijkheden die yoga kan bieden en volgde zij de verdiepende docentenopleiding bij Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte in Bilthoven. Saswitha Yoga is een vorm van hatha yoga die uitgaat van de eenheid van lichaam en bewustzijn waarbij de adem de verbinding vormt. Kenmerkend voor Saswitha Yoga is de manier waarop je de adem gebruikt als middel om in jezelf die verbinding te ervaren. Naast yoga- geeft Esther dan ook adem- en meditatielessen.

Dermatologie: neurofibromen

Ellen Hamers, dermatoloog in opleiding Amsterdam UMC behandelt in de rubriek Dermatologie neurofibromen. 

Weleens gedacht ‘wat is dat nou weer voor huidkleurig zacht bultje op de voet?’ Misschien was dat wel een neurofibroom. Ze kunnen overal op de huid voorkomen en er zijn verschillende subtypen van. Vooral als ze op of onder de voet zitten kunnen ze zeer hinderlijk zijn in de schoen en hinderen met lopen. Op de afdeling dermatologie zien wij deze aandoening geregeld in combinatie met de vraag hoe je het kunt behandelen. Neurofibroom

Een neurofibroom is een goedaardig gezwel, bestaande uit zenuwweefsel (neuro) en bindweefsel (fibroma). Het is een huidkleurige halfbolvormige laesie die bij aanraking zo week kan zijn dat men het gevoel krijgt dat op die plaats een hernia in de huid bestaat (knoopsgatfenomeen).  Dit is een zeer suggestief kenmerk van een neurofibroom (zie figuur 2). Bij twijfel aan de diagnose of als het knoopsgatfenomeen afwezig is, kan eventueel histopathologisch onderzoek plaatsvinden. Hierbij wordt er een huidstukje van 3mm breedte afgenomen en circa 5mm diep, dat naar de patholoog wordt opgestuurd. De patholoog bekijkt dit stukje huid onder de microscoop en kan door middel van kleuringen en het type cellen de diagnose bevestigen of verwerpen. Neurofibromen kunnen overal op het lichaam ontstaan, van de hoofdhuid tot de voeten. Daarnaast zijn ze vaak verschillend van grootte. Dit varieert van enkele millimeters groot tot zelfs een paar centimeter.

Medisch: Operatie van de hallux valgus

Debbie Tamerus ziet veel voetklachten door een hallux valgus (scheefstaande grote teen). Een aantal cliënten heeft zij via de huisarts doorverwezen naar dr. F. (Frank) Faber, een bekende voet- en enkelchirurg die werkzaam is bij de Bergman Clinics in Rijswijk. Al jaren was het haar wens om eens een hallux valgus-operatie bij te wonen en zelf te zien wat er precies wordt gedaan. 

Een hallux valgus is geen botaangroei, wat nog wel eens gedacht wordt. Een hallux valgus betekent dat de grote teen (de hallux) niet meer rechtstaat, maar schuin naar buiten, in de richting van de tweede teen. Bij ernstige vormen staat de nagel van de grote teen naar binnen gedraaid. Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van een hallux valgus, al lijkt erfelijkheid een rol te spelen. Ook lijkt er een verband te bestaan tussen het dragen van nauw schoeisel of hoge hakken en het ontstaan van een hallux valgus. Afhankelijk van de ernst van de scheefstand hebben mensen pijnklachten. Naarmate de teen schever staat, ervaren mensen meer pijn. Door de scheefstand ontstaat aan de binnenkant van de voet een bult, de zogenaamde bunion, die voor zeer veel pijnklachten kan zorgen. Ook kan als gevolg van de scheefstand de voorvoet pijnlijker worden. De scheefstand kan ook andere voetklachten veroorzaken, zoals een ingroeiende teennagel.

Verder in dit nummer:

Actueel: Nieuws uit de branche

Beurs : Vakbeurs Pedicure

Voet en enkel : Pijn onder de voorvoet, deel II

Podologie : Peesplaataandoeningen onder de voet

Juridisch : De onbetrouwbare echtgenoot

Marketing: Maak werk van je online recensies

Voetverwennerij : Yoga en aromatherapie

Massage : Yoga Voetmassage

Decoratief: Trendy tribal toes

Productnieuws : Noviteiten voor de voetverzorging

VoetVak+ editie 6, 2019

Nog geen abonnement op dit fijne vakblad? Dat is zo verholpen als je hier klikt.