Meer over deze editie

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
In de vakantieperiode een vakblad maken, vraagt soms om wat kunst- en vliegwerk, maar het is vooral een kwestie van vooruit denken en doen. Ongetwijfeld is het in jouw praktijk niet veel anders met klanten die liever nog gisteren dan vandaag geholpen willen worden.

Hoe leuk is het dan ook om je te kunnen melden dat we een fijne, vaste en ietwat luchtige rubriek mogen toevoegen aan jouw vakblad: Avonturen van de pedicure. Deze column verscheen eerder alleen in de beursedities, en nu dus in iedere uitgave van VoetVak+.

Zo is niet alleen de branche continu in beweging (in zulke mate dat we er af en toe bijna zeeziek van worden!), maar voeren we in jouw vakblad ook regelmatig vernieuwing door. Omdat we graag willen dat jij ons blijft waarderen en kunt blijven zien als een welkome aanvulling op je kennis, met af en toe ook ruimte voor een wat lichtere noot tussen de informatieve artikelen.

En om je vakkennis wat op te frissen besteed Ellen Hamers, dermatoloog Zuyderland ziekenhuis Heerlen en Sittard, in de rubriek Dermatologie aandacht aan Paronychia.

Chronische paronychia

Chronische paronychia komt de laatste jaren steeds meer voor, met name doordat dit een regelmatig geziene bijwerking is bij chemotherapie. Dit kan zelfs leiden tot granuloma pyogenicum (met name bij gebruik van taxanen, anthracyclines, eGFR remmers en multikinase remmers). Dit hangt vaak ook samen met de dosis, duur en frequentie van de behandeling. Meestal zien we hierbij dat alle teen- en vingernagels aangedaan zijn, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Naast paronychia zien we ook vaak andere nagelveranderingen zoals onycholyse, Beau lines (transversale groeven in nagelplaat), Mees lines (leuconychia striata) en onychodystrofie en groeivertraging.

Nagelriemen terugduwen?

Een veel voorkomend probleem en van oudsher ook schoonheidsideaal is dat mensen geneigd zijn de nagelriemen terug te duwen, zodat het witte velletje wegvalt in de nagelwal. De nagel zou hierdoor langer en slanker lijken en het zou makkelijker zijn nagellak aan te brengen op de nagel. Maar is dit nou wel zo verstandig? En wat is eigenlijk de functie van de nagel?

Massage: Lymfreflex

Het zelfherstellend vermogen van het lichaam ondersteunen. Dat is wat Désirée Groen beoogt als zij cliënten zowel in hun eigen omgeving als in haar praktijk met de door haar ontwikkelde Lymfreflex behandelt: “Om het lymfesysteem weer goed te laten werken maak ik gebruik van een combinatie van technieken uit de klassieke massage, de voetreflexmassage en de manuele lymfedrainage. Deze methode leidt tot een gevoel van welbevinden en vitaliteit.”

Massage in VoetVak+

De manuele lymfedrainage (MLD) volgens de methode van Dr. Vodder staat aan de basis van deze speciale behandelmethode: “Die bestaat uit subtiele zachte grepen. Het vereist gedegen onderwijs en oefening om dat in de vingers te krijgen. Het is een mooie methode om de microcirculatie, de celstofwisseling en de afweer te verbeteren, net als dat het ontspant en pijn vermindert.” Speciaal voor VoetVak+ laat zij een paar belangrijke grepen uit de Lymfreflex zien.

Ergonomie: Werken zonder trillen

Iedere voetverzorger beeft wel eens, maar vooral als je net met je praktijk begint, kun je je ongemakkelijk en onzeker voelen als je handen trillen tijdens het werken. Vooral bij het lakken is dat lastig, maar soms ook bij het frezen. 

Meestal zijn trillende handen gewoon het gevolg van zenuwen of onschuldige dagelijkse gewoontes. Hoe voorkom je trillende handen? Drie Do’s en drie Don’ts.Nagels frezen zonder trillen

 

 

Verder in deze editie

Actueel – Nieuws uit de branche

Reportage – Een kwart eeuw Voeten en Welzijn

Complementair – Hypnose voor ontspanning of herstel

Podologie – Meten is weten

Trots – Arlette de Jongh

Column – Avonturen van de pedicure

Marketing – Het tijdperk van de voetverzorger 2.0

Juridisch – Het verbod op ‘geoblocking’

Creatief – Aquarelleren op teennagels

Voetverwennerij – Lekker slapen

Producten – Producten uit de branche

 

Cover VV2005

Nog geen abonnement op dit fijne vakblad? Dat is zo verholpen als je hier klikt.