Meer over deze editie

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Ambulant pedicure Judith Verdouw maakte zoveel bijzondere dingen mee tijdens haar werk, dat ze besloot erover te gaan schrijven. Collega’s, vrienden en klanten genieten nu van haar prachtige blog ‘De avonturen van de pedicure’. In deze editie lees je in Reportage alles over Judith, haar ambulante werk en over haar praktijk aan huis.

In Decoratief vind je de ‘Doe Maar’ -print. Voor deze vrolijke print gebruikt Sija de nieuwe Fast liner Gel van Magnetic. Dat is een zeer elastische gel die is ontwikkeld voor het decoreren met strakke en dunne lijnen. Zonder gedoe trek je als het ware ‘spinnenwebdraden’ over de nagel heen. De Fast Liner Gel is hoog gepigmenteerd en verkrijgbaar in zwart en wit. Door gekleurde acrylpoeder in de gel te strooien, kun je er alle kleuren van de regenboog mee maken.

Uiteraard heeft Sija nog wat extra tips voor het werken met de Fast liner Gel, je vindt ze hier.

In Uit de praktijk vertelt Ursula Vogt over de gevolgen van de wigexcisies. Ze ziet het regelmatig in haar praktijk; ontstekingen, vergroeiingen, en vooral veel pijn en angst. Met name bij jongeren.

Daar komt nog de verweking van de huid door transpiratie bij. Het dragen van gympen die vaak drijfnat zijn van het zweet maken het allemaal nog erger. De huisarts weet vaak niet wat te doen en maakt dan een afspraak voor een wigexcisie zonder echt te kijken waar het probleem nu echt zit. Vaak is de ontsteking dan ook zo groot dat dit ook helemaal niet kan. Of men krijgt een antibioticumzalf of -kuur om de ontsteking proberen op te lossen of te dempen.

Nagelproblematiek na wigexcisie, Uit de praktijk, VoetVak+ 1901

Nadat de pijnlijke ingreep geweest is, kan de patiënt naar huis. Men moet een dagje rustig aan doen. Voet hoog houden. Het verband mag er na een dag af en moet opnieuw verbonden worden. Vaak is na een week de pijn zodanig weg dat het verband er al niet meer overheen en er niet droog verbonden wordt. De voeten gaan weer in de zweetschoenen gaan, en de sokken komen weer drijfnat uit de schoenen. Die schoenen zijn een broeinest voor bacteriën. Met een open wond (want dat is het in principe dan nog) is dit geen goede zet. De wond kan slecht genezen. De huid blijft week. De nagel gaat weer groeien en is ook week en zacht. De teentop zwelt door de ontsteking. De nagel kan niet verder en het hoopt zich allemaal weer op. Met als gevolg dat na drie tot vier weken de teen weer zo gezwollen en ontstoken is dat men weer naar de huisarts gaat en er wederom een ingreep plaatsvindt.

In Voetverwennerij is er alle aandacht voor koude voeten. Een oorzaak van koude voeten kan te maken hebben met stress, veel geestelijke inspanning, vermoeidheid, energetische of lichamelijke blokkades, knellende schoenen, voeding, ademhaling, en lichaamshouding. Door ontspanning verbetert de circulatie op een natuurlijke manier, aldus Ellen Wagenaar. Aromatherapie is hierbij een goede ondersteuning. Er kunnen essentiële oliën gebruikt worden die aangenaam van geur zijn eventueel gecombineerd met een verwarmende essentiële olie. Het recept voor een verwarmend voetbad vind je hier.

Recept van de maand februari

In Podologie behandelen dr. Bella van Dalen, orthopedisch chirurg en Robert Wonink, MSU echografist voet en enkel, pijnlijk eelt op de voet. Soms ontstaat op een bepaalde plek erg veel eelt. Meestal is dit een plek waar veel druk of wrijving is. Eelt is goed, maar te veel eelt zorgt, vooral in schoenen, voor extra druk op de huid onder het eelt. Dit kan heel pijnlijk zijn. Bovendien wordt door de extra druk nog meer eelt aangemaakt.

Wáár op de voet het extra eelt ontstaat, is per persoon verschillend. Het zegt iets over de manier waarop de voet gebruikt wordt. Het kan ook iets vertellen over afwijkingen in de vorm of functie van de voet.

Podologie VV1901, overal eelt

Eelt ontstaat doordat de huid wordt blootgesteld aan druk of wrijving. Eelt vormt een natuurlijke beschermlaag, het beschermt de huid tegen beschadigingen en infecties. Als er echter te veel eelt wordt aangemaakt, kan de eeltlaag zelf voor druk zorgen. Deze druk zorgt op zijn beurt weer voor nog meer eelt. Te veel eelt kan klachten geven. Er zijn veel verschillende oorzaken die zorgen voor extra druk of wrijving op de voet, bijvoorbeeld krappe of juist te wijde schoenen of een afwijkende vorm van de voet. Het kan ook zijn dat er een oorzaak in het lichaam is waardoor sneller eelt ontstaat, bijvoorbeeld een drogere huid door het ouder worden.

In dit artikel is er aandacht voor het ontstaan van een teveel aan eelt, de klachten die dit geeft, hoe dit te herkennen is, wanneer het nodig is om door te verwijzen en welk schoen- , sok- en leefadvies kan worden gegeven om een teveel aan eelt tegen te gaan.

Therapeutische sokken, VoetVak+1901

Verder in dit nummer:

 

Actueel
Nieuws uit de branche

Dermatologie
Perniones

Voet en enkel 
Artrose in de grote teen

Ondernemen
Wel of geen orale medicatie bij schimmelnagels?

Juridisch
Vergoeding na diefstal bankpas

Marketing
Doe-het-zelf websites

Opleiding
Nieuwe cursussen in het domein Professionaliteit

Massage
Zorg voor jezelf

Nieuws
Nieuwe producten