Meer over deze editie

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Wat hebben een voormalig vrachtwagenchauffeur, een libelle, een tatoeage salon, syfilis en echografie met elkaar te maken? Simpel toch, het staat allemaal in deze editie van VoetVak+ en nog veel meer uiteraard. Zoals je begrijpt is het een alles behalve saai nummer geworden. We geven je graag een voorproefje...

Reportage: Pedicuren op de camping

Van vrachtwagenchauffeur tot medisch pedicure: Christa Sjoerdsma-Jansen heeft een lange weg afgelegd in haar professionele leven. Nu runt ze samen met haar man Eelco een camping in West-Brabant. Op De Oudlandse Hoeve kunnen gasten genieten van een heerlijke pedicurebehandeling voor hun eigen caravan.

Het carrièrepad van medisch pedicure Christa Sjoerdsma is – voorzichtig gezegd – grillig geweest. Ze deed ervaring op in de horeca, de verpleging en in een slagerij. Ze werkte ook als koerier, fotograaf, datatypist en vrachtwagenchauffeur. Als jonge moeder had ze een zaak in babycadeauartikelen.

De ingekorte versie van Reportage lezen?

Achtergrond: Tatoeages

Je ziet ze vast steeds vaker in je praktijk: tatoeages op de enkel of de voet. Misschien heb je zelf wel zo’n kleurige versiering op je lichaam. Tatoeages horen er helemaal bij. Toch zijn ze helaas nog steeds niet zonder risico. Hoe voorkom je complicaties en wat adviseer je cliënten die een tatoeage op de voet willen?

Tatoeage

Meer dan 100 miljoen Europeanen en drie op de tien Amerikanen hebben een tatoeage. Dat aantal groeit snel. Dat is vooral te danken aan de millennials. Van de leeftijdsgroep tussen de achttien en vijfendertig jaar, heeft in Amerika bijna de helft minstens één tatoeage. Ook hetaantal tatoeages per persoon groeit. Volgens IbisWorld is de jaarlijkse stijging gemiddeld 7,7 procent.

De meeste tatoeages verlopen probleemloos, maar soms gaat het mis. De incidentie van complicaties door nieuwe tatoeages wordt geschat op 2% tot 5%. Deze complicaties kunnen infectieus, inflammatoir of allergisch zijn. Infecties ontstaan meestal door slechte hygiëne bij de tatoeëerder. In Nederland is de hygiëne in tatoeageshops meestal prima in orde. De overheid ziet daar streng op toe met controles door de GGD. De hygiënerichtlijn voor tatoeëren is voor het laatst volledig herzien in 2014 en je kunt deze terugvinden op de site van het RIVM. In de rest van Europa is het helaas niet overal zo goed geregeld.

Gelukkig zijn de levensbedreigende complicaties zeldzaam, maar er zijn ook mildere complicaties van tatoeage zoals zwelling, jeuk en overgevoeligheid voor de zon (een op de vijf). Ook kunnen auto-immuunziektes telkens opvlammen door een tatoeage. Daarom zijn dermatologen meestal geen voorstander van tatoeages.

Dermatologie: Syfilis

Er zijn vele huidafwijkingen die op de voeten kunnen voorkomen. Je komt met veel daarvan in aanraking in de praktijk. In dit artikel wordt nader ingegaan op syfilis. Een andere term voor syfilis is Lues. Het is een geslachtsziekte die zich met diverse huidafwijkingen kan presenteren. De kans dat je dit al eens hebt gezien, zal zeker aanwezig zijn.

Syfilis is een ernstige soa; een seksueel overdraagbare aandoening. Als je er op tijd bij bent, is het goed te genezen. De ziekte wordt veroorzaakt door de treponema pallidum bacterie. Deze bacterie nestelt zich in de vagina, de penis of de anus en soms in de mond. Waar de infectie zit, is afhankelijk van de manier waarop is gevreeën. De bacterie kan zich later via het bloed door het gehele lichaam verspreiden.

Syfilis

Stadium 2 of lues II (secundaire lues) is het tweede stadium van de ziekte. Secundaire syfilis wordt ook wel ‘de aap onder de huidziekten’ genoemd, waarmee wordt bedoeld dat veel huidziekten ‘nageaapt’ kunnen worden. Het wordt gekenmerkt door allerlei huidafwijkingen zoals een ‘rash’ (roodheid of uitslag van de huid) en roseolen (rode vlekken op de huid).

Het kan gepaard gaan met diffuse huidafwijkingen zoals niet-jeukende vlekken, papels en schilfers op de romp en extremiteiten inclusief handpalmen en voetzolen. De vlekken op handpalmen en voetzolen worden roseolen genoemd.

De aandoening wordt niet altijd snel herkend door clinici, mogelijk dat je hieraan een bijdrage kunt leveren wanneer je een patiënt tegenkomt met rode vlekken op de voetzolen. Een verwijzing naar een dermatoloog of SOA polikliniek is dan aangewezen.

Verder in dit nummer

Verder in dit nummer vind je Actueel; nieuws uit de branche, Congres; Oncofoot OVV-Symposium, Voet en enkel; Pijn onder de voorvoet, Podologie; De meerwaarde van echografie, Uit de praktijk; Diagnoses stellen, Marketing; Tips voor het schrijven van betere teksten, Juridisch; Woning boven de praktijk verhuren aan toeristen, Decoratief; Lieflijke libelle, Massage; Handmassage, Voetverwennerij; Hydrolaten voor gezonde nagels.

 

VoetVak+ editie 5

Nog geen abonnement op dit fijne vakblad? Dat is zo verholpen als je hier klikt.