Meer over deze editie

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Wat is het toch een heerlijk gevarieerde uitgave geworden; van pijnlijke achillespees tot rouwverwerking in de pedicurepraktijk, en van tekenbeet tot symposium voor de diabetische voet. Ook de step-by-step energieboostende voetmassage is het lezen waard. Een voorproefje van al dat moois vind je hier.

Podologie; Pijnlijke achilespees

De achillespees is een stevige, dikke pees, die de twee kuitspieren verbindt met het hielbeen. De kuitspieren (en dus ook achillespees) gebruik je bij afzetten, (hard)lopen, springen, fietsen, op de tenen staan etc. Bij deze activiteiten komen heel grote krachten op de achillespees te staan. Om de achillespees heen zit een soort vlies, dat zich tussen de huid en de pees bevindt. Dit vlies beschermt de achillespees tegen wrijving en drukkrachten. Pijnklachten rond de achillespees zijn vaak heel hinderlijk in het dagelijks leven. Ze zijn bovendien vaak heel hardnekkig.

Uit de praktijk; Hoe krijg je de planning rond bij ziekte?

In Uit de praktijk valt medisch pedicure Ursela in bij een andere praktijk. Na een dag werken realiseert ze zich een aantal zaken: “Op de weg naar huis besefte ik eigenlijk dat het toch best gek is dat er geen invalpool voor pedicures is in Nederland. Een soort uitzendbureau waar pedicures ingeschreven staan die een tot twee dagen kunnen invallen in een andere praktijk. Dat je als pedicure aan kunt geven welke dagen je beschikbaar bent in noodgevallen. We zijn allemaal zzp-er en kunnen onze eigen administratie goed bijhouden. Maar hoe kunnen we dit eigenlijk oplossen? Waar begin je? Het moet natuurlijk niet zo zijn dat je dan weer met alle contracten aan de gang zou moeten. Dat werkt gewoon niet. Wat misschien wel zou kunnen is dat een ieder die zich aanmeldt voor de invalpool, een verklaring tekent waarin alles staat beschreven waaraan je moet voldoen. Wanneer je dan hulp nodig hebt, hoef je de hele papierwinkel niet ook nog eens te regelen. Het enige wat dan misschien nodig is dat degene die bij jou komt invallen, zijn of haar eigen papier ondertekend meeneemt.

Hoe krijg je de planning rond bij ziekte?

 

Een uitgebreider voorproefje van dit artikel, inclusief de oproep van Ursela vind je hier.

Dermatologie, Een tekenbeet

In Dermatologie is er aandacht voor de tekenbeet. In het voorjaar en de zomer gaan we weer massaal het park in of voor een wandeling naar het bos. Vanaf maart zijn in Nederland echter ook de teken weer actief. Met name in de maand mei liggen ze op de loer, wachtend op hun prooi op een groen blad of grasspriet, voor een bloedmaaltijd. Er wordt in die periode een piek in het aantal tekenbeten gezien. In het artikel wordt meer informatie gegeven over teken in Nederland, over de kans om besmet te raken met lyme, en wat te doen als er een rode ring ontstaat?

Tekenbeet

Een vastgezogen teek.

 

Een uitgebreider voorproefje van dit artikel vind je hier.

Congres; International Symposium on the diabetic foot

Van 22 tot en met 25 mei vond in Den Haag het achtste ‘International Symposium on the diabetic foot’ plaats. Een congres voor internisten, chirurgen, endocrinologen, podotherapeuten en andere deskundigen die diabetespatiënten behandelen met complicaties aan de onderste extremiteiten. Petra Teunissen, content manager van VoetVak+ luisterde een dagje mee.

International Symposium on the diabetic foot

Op de beurs bij het symposium waren onder meer de nieuwste materialen voor operaties aan diabetische voeten te zien.

 

Een uitgebreider voorproefje van dit artikel vind je hier.

Achtergrond; De pedicure als klankbord bij verdriet en rouw

Veel pedicures vinden het moeilijk om goed te reageren op cliënten die verdrietig nieuws vertellen. Monique Groeneveld heeft zich verdiept in rouw- en verliesbegeleiding binnen de pedicurepraktijk. Zij geeft praktische tips over passende reacties en vooral adviezen om goed voor jezelf te zorgen.

De pedicure als klankbord bij verdriet en rouw

 

Een uitgebreider voorproefje van dit artikel vind je hier.

 

Nog geen abonnement op dit fijne vakblad? Dat is zo verholpen als je hier klikt.