Meer over deze editie

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Hoewel we als redactie van VoetVak+ niet de gewoonte hebben om de aandacht op onszelf te vestigen - wat ons betreft ligt de focus op de lezer - vraagt hoofdredacteur Petra Teunissen in deze editie van VoetVak+ in het voorwoord toch om aandacht voor een zaak die haar aan het hart gaat. Uiteraard valt er in deze editie nog veel meer te lezen dan alleen een voorwoord.

Reportage

Anny Verheyen-Voermans uit Wernhout werkt graag op verschillende locaties. Van een sfeervolle praktijk aan huis tot een chique schoonheidssalon of een verzorgingstehuis voor dementerenden. Zelfs in de sloppenwijken van Oeganda behandelt ze voeten.

In februari 2019 was Anny tien dagen in Oeganda om de organisatie Creation Africa te ondersteunen met vrijwilligerswerk. Zij koos bewust voor een kleine organisatie, omdat ze zeker weet dat daar geen geld aan de strijkstok blijft hangen en dat alle donaties ten goede komen aan kinderen in de sloppenwijken rond de grote stad Jinja: “Ik heb een zwakke plek voor Afrika, sinds mijn tante, die missiezuster in Congo was, haar koffers opende en ik de geur van Afrika rook. Dat werd nog sterker toen ik mijn dochter op haar stage in Kenia ging bezoeken. Het lag voor de hand om daar zelf vrijwilligerswerk te gaan doen, maar ik wilde perse niet mijn eigen spullen meenemen naar Afrika. Dat vind ik niet hygiënisch en professioneel ten opzichte van mijn klanten. Na een oproepje in de Facebookgroep Pedicurezorg Nederland stuurden pedicures hun overtollige spullen naar me op. Aanvankelijk betaalde ik er voor, maar veel collega’s stuurden ze kosteloos en franco op. Dat was niet alleen heel fijn voor de mensen in Afrika, maar het gaf mij ook een groot gevoel van steun. Bepakt met vijftien kilo materiaal kwam ik bij Julienne Meijer van Creation Africa aan. Zij heeft al zes jaar een Family House in Jinja, waarin zij een veilig thuis biedt aan straat- en/of weeskinderen of kinderen die vanwege armoede, ondervoeding of HIV/aids dreigen te sterven. De kinderen kunnen daar revalideren en opgroeien tot gezonde, sterke jongeren. Julienne streeft altijd naar hereniging en/of herplaatsing bij familieleden en zij stimuleert families opnieuw hun verantwoordelijkheid te nemen voor het kind.

Omdat we helaas te weinig ruimte hadden in het blad, hebben we een deel van de foto’s van Anny in Oeganda op onze site geplaatst.

 

Beurs

Petra Teunissen  bezocht Beauty Düsseldorf en deed daarvan verslag. In vijf grote hallen stonden 1.500 stands met producten en diensten op het gebied van ‘Cosmetics, Nail, Foot, Wellness & Spa’. De beurs bood, voor het tweede jaar, ook informatieve en praktische workshops over digitalisatie en sociale media.  Op Treffpunkt Fuss, het ‘voetenplein’, was ieder uur een andere lezing of demonstratie te volgen. De onderwerpen waren zowel inspirerend als praktisch. Het was vooral heel druk bij de praktische presentatie: ‘Ergonomie beim podologischen Hausbesuch’ (Ergonomie voor ambulante pedicures).

Foto 1: De keuze in frezen is reuze, foto 2: Het gloednieuwe Zwitserse voetverzorgingsmerk Satisfeet deelde gezonde appels uit omdat de producten geen minerale oliën, parabenen of formaldehyde bevatten en alleen natuurlijke werkstoffen, foto 3: Het voorjaar is natuurlijk hét moment om de nieuwste kleuren voor de nagels te laten zien. De keuze in nagellak en gellakken is gigantisch. We zagen weer veel felle (neon)tinten en uiteraard honderd tinten rood… Wat een heerlijk seizoen komt eraan! Foto 4: Het plaatsen van een nagelbeugel bij 3TO.

Voet en enkel

Sommige kinderen staan niet of nauwelijks op hun hielen, ze lopen voortdurend op hun tenen. Deze kinderen noemen we tenenlopers.

Bij een normaal looppatroon landt de voet op de buitenkant van de hiel. Vervolgens verplaatst het lichaamsgewicht zich van de hiel naar de voorvoet (midstandsfase). De hiel komt pas van de grond als het lichaam zich naar voren verplaatst. Kinderen die beginnen te lopen, lopen vaak een periode op hun tenen, dit is normaal. Rond de leeftijd van twee jaar lopen de meeste kinderen weer op hun hielen. Indien een kind ouder dan twee jaar nog steeds op de tenen loopt, is het verstandig hierover een arts te raadplegen. Soms lopen de kinderen zo hoog op hun tenen dat ze moeilijk hun balans kunnen vinden en lukt het daarom niet om los te gaan lopen.

Als het kind net begonnen is met lopen en naast het tenenlopen wel normaal op de hielen kan staan, kan gewoon afgewacht worden hoe het looppatroon zich ontwikkelt. Tot de leeftijd van drie jaar hoeft geen behandeling te worden gestart. Bij ernstigere vormen van tenenlopen is vaak wel een behandeling nodig. De arts bepaalt of een behandeling nodig is.

VoetVak+ Voet en enkel

Uit de praktijk

Medisch pedicure Ursela Vogt volgde de cursus ‘Efficiënt, effectief en ergonomisch werken’ bij Hetty Dijkstra. Tijdens de cursus werd ze met de neus op de feiten gedrukt, met name op het gebied van werkhouding. Na het volgen van de cursus heeft ze een en ander veranderd in haar praktijk, inclusief haar werkhouding. Ursela: “Ik raad het iedereen aan om de werkhouding eens onder de loep te nemen. Goed gereedschap is al het halve werk, de kosten heb je er dan sneller weer uit. Ook dit werd allemaal behandeld. Juist dit soort cursussen zijn voor mij zeer prettig en zetten me weer aan het denken. Lekker praktijkgericht en direct toepasbaar met een fijn resultaat!”

VoetVak+ Uit de praktijk

Hotstone massage

Twintig jaar nadat LaStone, de originele Hotstone massage, op de markt kwam, bieden nog steeds veel praktijken een vorm ervan aan. Masseur, aromatherapeut en schoonheidsspecialist Ellen Wagenaar ontwikkelde haar eigen versie met de warme lavastenen. Haar dansende massage combineert zij met de effecten van de geur van essentiële olie. Dat geeft een heerlijke ontspanning.

De Hotstone massage is volgens Ellen Wagenaar een intuïtieve behandeling die bij iedere cliënt weer anders uitpakt qua druk, temperatuur, massagegrepen en de essentiële olie die als massage-tussenstof hierbij past. Ellen: “Deze behandeling stimuleert – naast relaxatie – de orgaanfuncties en de stofwisseling en activeert het zelfherstellend vermogen van het lichaam.”

Ellen over het belang van massage met de handen: “In de zorg is ‘huidhonger’ een bekend begrip als het gaat over het gemis aan fysiek contact. Maar die huidhonger kan ook in jouw praktijk voorkomen. Want tegenwoordig is aanraking en intimiteit niet meer vanzelfsprekend. Aanraken en aangeraakt worden –  op een respectvolle en veilige manier – kunnen helpen dit te voorkomen. Ook in de voetverzorgingspraktijk. Een massage kan dan gezien worden als troostende aanraking, net zoals een knuffel of een hand op de schouder. Daarnaast kan de olie waarmee je masseert en de geur ervan helpen de effecten van huidhonger te verkleinen. Zo kan massageolie met wat druppels lavendel en geranium onder meer helpen bij pijn. Aanraking stimuleert daarnaast de aanmaak van oxytocine. Dit hormoon doet veel voor de gezondheid, zoals stress verminderen.

Voetvak+ Massage Hot Stone Massage

Mocht je nieuwsgierig zijn naar het voorwoord, dan vind je dat hier.