Meer over deze editie

‹ Terug naar overzicht
Door: Redactie
Hoe heerlijk is het dat deze editie van VoetVak+ uitkomt rond de feestdagen. Hopelijk heb je lekker de tijd om uitgebreid te lezen. Bijvoorbeeld over Voetenpraktijk Kasius in Reeuwijk, gevestigd in een centraal gelegen gezondheidsscentrum (in Reportage), het inzetten van de Wood’s lamp bij huidaandoeningen op de voet (in Dermatologie) en de zinvolle betekenis van lichamelijke klachten (in Podologie).
Cover VoetVak editie 1808 (1)

Een toevallige ‘ontmoeting’ op Facebook leidde tot een vruchtbare samenwerking tussen de medisch pedicures Karin Kasius en Hennie Bijleveld-Binnendijk. Voetenpraktijk Kasius in Reeuwijk is gevestigd in een centraal gelegen gezondheidscentrum, naast een huisartsenpraktijk en vlakbij een zorgcentrum. Een ideale plek voor een medisch pedicure. De praktijk van Karin Kasius groeide dan ook zo hard, dat ze versterking zocht. Sinds maart werkt Hennie Bijleveld-Binnendijk op zzp-basis bij Kasius. Iedere woensdag is Hennie in de praktijk. Op vrijdagochtend gaan de collega’s samen naar zorgcentrum De Herbergier. De vrijdagmiddag is voor de ambulante klanten of het bespreken van casussen.
Reportage, VoetVak+ 1808

Fotografie: Dasja Dijkstra van Das’ Knuss Fotografie.

Karin Kasius werkte tien jaar als hbo-verpleegkundige, maar voelde zich in de zorg nooit helemaal in haar element. Toen ze ging scheiden en de wisseldiensten lastiger te combineren werden met de zorg voor haar jonge kinderen, zocht ze naar een andere loopbaan. Hoe dat uitpakte lees je in Reportage.

Bij veel huidziekten kan de diagnose klinisch gesteld worden. Soms is er aanvullend onderzoek nodig zoals een huidbiopt of laboratoriumonderzoek. De Wood’s lamp is een UVA-lamp die bij pigmentstoornissen en huidinfecties een zinvolle bijdrage kan leveren in de diagnostiek. Hoe deze lamp precies wordt ingezet, lees je in de rubriek Dermatologie.

Sinds de opkomst van de uv-uithardende gellakken zou je bijna vergeten dat ‘gewone’ nagellak onmisbaar blijft voor voetverzorgers. Er zijn gelukkig nog steeds veel klanten die de voorkeur geven aan nagellak op hun teennagels. Het is goedkoper dan gellak en ze kunnen de lak gemakkelijk zelf verwijderen. Hoe verkoop je meer nagellak? Je leest het hier.

Medisch pedicure Ursela Vogt heeft er lang over na moeten denken of ze zich wel of niet zou laten inenten tegen Hepatitis B. Toen ze vijftien jaar geleden met de opleiding begon was dit nog geen onderwerp van gesprek. Ook in de gezondheidszorg was dit indertijd nog niet verplicht. Later werd het wel aangeboden en kon je je laten inenten als je dit wilde. Nooit had ze er bij stil gestaan om zich te laten enten totdat ze een keer een oproep over dit onderwerp zag op Facebook. Dat Ursela niet over één nacht ijs is gegaan bij de uiteindelijke beslissing om zich wel of niet te laten enten, lees je in Uit de praktijk.

Hepatitis B

Dat de samenwerking met de huisarts niet altijd van een leien dakje gaat, beschrijft Debbie Tamerus in de rubriek Ondernemen. Hoewel ze tijdens de opleiding leerde over hoe je een brief naar de huisarts opstelt, begreep ze al snel  dat niet iedere huisarts op haar brieven zat te wachten. Daarom besloot ze op zoek te gaan naar een manier waarop de huisarts wel open zou kunnen staan voor communicatie met de pedicure.

Verder in dit nummer:

Podologie, De zinvolle betekenis van lichamelijke klachten
Casus, Meedenken loont
Voet en enkel, De bunionette, een bult bij de kleine teen
Juridisch, Bedrijfsruimte in strijd met bestemmingsplan
Marketing, Een sterk merk
Beurs, Beauty Düsseldorf
Voetverwennerij, Rozemarijn
Massage, Chinese voetmassage
Decoratief, Winterwarm design
Nieuws, Nieuwe producten