Meer over deze editie

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Broodfonds, het blijft een actueel onderwerp, logisch, als ondernemer moet er brood op de plank komen. Daarom besteden we er in deze editie wederom aandacht aan. Maar niet alleen daaraan, we hebben meer te bieden voor ondernemende voetverzorgers. Wat te denken van de rubriek Marketing? Corné vraagt je om eens na te denken over hoe je jouw behandelingen precies aanbiedt online. Ben jij goed vindbaar? Hoe zoekt een toekomstige klant?

Ook aandacht voor de ‘Pijndokter’, wat doet deze precies en wat kan hij betekenen bij voetpijn? Chronische pijn heeft grote invloed op de kwaliteit van het dagelijks leven. Volwassenen met chronische pijnklachten, waarvan de oorzaak niet (meer) behandeld kan worden, kunnen terecht op een gespecialiseerde pijnpoli. Anesthesioloog Aart Jan Teunissen werkt als pijnspecialist op de pijnpoli van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Hij vertelt wat de mogelijkheden zijn bij chronische pijn aan de voeten.

Pijndokter

Anesthesioloog Aart Jan Teunissen werkt als pijnspecialist op de pijnpoli van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam

Als je je kleine teen tegen de tafelpoot stoot, schreeuw je ‘au’ van de pijn. Maar wat is pijn eigenlijk? Aart Jan Teunissen geeft de officiële definitie: “Pijn is een schrijnende ervaring, die wordt geassocieerd met potentiële weefselschade en met emotionele, zintuigelijke en sociale componenten. Pijn brengt veel lichamelijke beperkingen met zich mee: je kunt niet meer optimaal functioneren in huis of op het werk. Het verlies van werk en sociale contacten kan voor eenzaamheid zorgen. Bovendien maakt chronische pijn mensen vaak somber en moe.”

Advies

Aart Jan Teunissen: “Het is altijd aftasten wat werkt bij de specifieke patiënt. Ik kan nooit van te voren garanties geven, maar het is fijn dat we veel verschillende mogelijkheden hebben. Dat wij specifieke aandacht voor het pijnprobleem hebben, is vaak al heel prettig voor de patiënt. We vragen wel wat geduld en uiteraard therapietrouw bij het innemen van de medicatie. Als een patiënt de voorgeschreven middelen niet inneemt, willen we dat graag horen en vooral: waarom neemt hij/zij ze niet? Een goede uitleg is dan heel belangrijk. Bijwerkingen heb je soms al vanaf de eerste pil die je slikt, maar de werking volgt pas na een paar dagen. De doses moeten langzaam opgebouwd worden.”

Pijndokter

De pedicure?

Wat kan een pedicure doen die denkt dat een pijnpoli een oplossing kan bieden voor een klant?  Teunissen: “Zeg tegen de klant dat als aan de oorzaak van zijn of haar pijn niets (meer) gedaan kan worden, de huisarts naar een pijnpoli kan verwijzen voor alleen de behandeling van de pijn. Ook een fysiotherapeut mag naar ons verwijzen. Consulten en behandelingen op een pijnpoli worden vergoed door de zorgverzekeraar, maar de patiënt is meestal wel snel het eigen risico kwijt. Ik koppel na de eerste afspraak terug naar de huisarts, na alle behandelingen en bij afsluiting van de behandeling. De meeste pijnpoli’s hebben helaas wachtlijsten, maar veel mensen hebben al lang pijn en zijn bereid te wachten. Gemiddeld hebben ze tussen de zes maanden en twee jaar pijn voor ze komen, al heb ik ook wel eens meegemaakt dat iemand al elf jaar pijnklachten had. Patiënten met aangezichtspijn, pijn bij gordelroos en pijn bij kanker kunnen soms sneller terecht. Ik heb een bijzonder en mooi vak. Genezen lukt niet altijd helaas, maar als patiënten met chronische pijn een langere periode (bijna) pijnvrij zijn, geeft dat heel veel voldoening.”  

Broodfonds

Zoals gezegd, aandacht voor het Broodfonds. Er zijn de laatste jaren steeds meer zelfstandig ondernemers aangesloten bij een Broodfonds. Misschien heb je wel eens van een Broodfonds gehoord, maar wat is het nou precies? Het is een groep ondernemers, minimaal 20 en maximaal 50, die elkaar kennen en vertrouwen. Je steunt elkaar bij ziekte en daarvoor zet je maandelijks een vast bedrag opzij. Een Broodfonds wordt daarom ook wel een schenkkring genoemd. In 2006 is een eerste groep ondernemers zelf een Broodfonds gestart. Ondertussen zijn er 527 groepen, in 186 plaatsen in Nederland, waarbij in totaal 23.500 ondernemers zijn aangesloten (okt 2019). 

Broodfonds

Broodfonds als alternatief voor de verzekering

Nanda Spijker is bijvoorbeeld zo’n ondernemer die is aangesloten bij een Broodfonds. Ze is medisch pedicure en heeft een webshop. Nanda: “Omdat wanneer ik ziek word of langdurig uit de running raak, ik mijn deel van de inkomsten mis die aanvullend zijn in ons huishouden. Het loon van mijn man is wel toereikend, maar het maakt het wel een stuk makkelijker.”

Hoe werkt het Broodfonds?

Een broodfondsdeelnemer betaalt geen premie maar zet elke maand een bedrag opzij op zijn of haar persoonlijke broodfondsrekening. Zolang er niemand ziek is, bouw je met elkaar reserves op. Anders dan bij een verzekering blijft het geld dat je apart zet jouw geld. Je kiest zelf het bedrag dat je elke maand opzij zet. Je kunt kiezen uit verschillende bedragen. De hoogte van het bedrag hangt af van hoeveel je zelf maandelijks denkt nodig te hebben bij arbeidsongeschiktheid. Wil je zelf een hoge schenking, dan leg je maandelijks meer apart en schenk je ook meer aan de zieken in je Broodfonds. Kies je voor een lager bedrag , dan schenk je minder. 

Als je (langdurig) ziek wordt, krijg je van alle andere deelnemers per maand een kleine schenking, die samen het bedrag maken waarvoor je deelneemt. Die schenking kun je maximaal twee jaar achtereen krijgen. De meeste mensen die ziek worden (99%) zijn binnen twee jaar weer aan het werk. De eerste maand is voor je eigen risico.

Voetverwennerij: Jasmijn

Druk, drukker, drukst hebben we het allemaal. Hoe kom je weer tot rust? Denk eens aan een voetenbad (ja, voor jezelf!) met onder andere jasmijn. De specialiteit van jasmijnolie is namelijk rustgevend en pijnverzachtend, maar ook  kalmerend, angst verminderend, huid verzachtend en voedend. Jasmijnolie kan goed ingezet worden bij stress, depressies, angsten, nervositeit, slapeloosheid, onzekerheid, oudere huid en een droge huid.

 

 

 

 

 

Creatief

In editie 8 kun je ook kennismaken met Mariska Ham en haar werk. VoetVak+ is blij dat Mariska Ham, eigenaar van Studio My Dream in Nijkerk, haar nail art ontwerpen wil demonstreren voor ons vakblad. Mariska was als jong meisje al gefascineerd door mode en nagellak. Na de middelbare school volgde zij een ondernemersopleiding en tegelijkertijd de Allround Opleiding Nagelstyling bij Magnetic in Soesterberg. Zij bleek een natuurtalent en na het examen kreeg zij gelijk een uitnodiging om in opleiding te komen tot trainer. Mariska zegde haar baan op, vond werkruimte en begon haar studio My Dream met tien klanten. Mariska specialiseerde zich in snelheid en commerciële nail art. Al snel stroomden de klanten toe voor kunstnagels en Gelpolish en na een half jaar draaide My Dream winstgevend. Bijna al haar klanten kiezen ervoor om iedere tweede behandelafspraak ook hun teennagels te laten verzorgen. In slechts vijftien minuten extra geeft Mariska de teennagels een mooie print. Inmiddels heeft zij een eigen groothandel en opleidingsinstituut, waarin zij vooral privélessen geeft in allround nagelstyling. Ook geeft ze veel nail art trainingen aan kleine groepen. In de vakbladen en op de site van Magnetic waren al eerder mooie ontwerpen van Mariska te vinden, zowel voor de handen als voor de voeten. Het zijn altijd trendy prints die vlot te maken zijn in alle mogelijke kleurstellingen. Wil je haar werk zien? Volg Mariska op Instagram: studiomydream of kijk op www.studio-mydream.nl

Voor de laatste editie van 2019 maakte Mariska de step-by-step Pakjespret.

Verder in dit nummer: 

Actueel, nieuws uit de branche

Reportage, Anjo Braspenning van Voetenpraktijk Zundert 

Dermatologie, voetproblemen tijdens kankerbehandelingen

Podologie, onderzoek naar het classificeren en behandelen van ingroeiende teennagels

Voet en enkel, schade aan het vetkussen onder de voet 

Marketing, focus op oplossingen

Massage, voetreflex bij obstipatie

Producten, noviteiten voor de voetverzorging

Cover VV1908Nog geen abonnement op dit fijne vakblad? Dat is zo verholpen als je hier klikt.