Kan een hydrogel artrose voorkomen?

‹ Terug naar overzicht

Kan een hydrogel artrose voorkomen?

Geplaatst op:
Bij veel vormen van artrose is het kraakbeen in het gewricht aangetast. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het ‘herstellen’ van dit kwetsbare kraakbeen. Het onderzoek naar reparatie van kraakbeen in de knie met een injecteerbare hydrogel is nu in een belangrijke nieuwe fase beland, schrijft de Reumastichting.

Kan een hydrogel artrose voorkomen?In maart is bij de eerste patiënt als proef de gel in het kniegewricht geïnjecteerd. Dat is een mooie nieuwe mijlpaal na jaren van onderzoek naar de juiste samenstelling van de gel en de toepasbaarheid ervan. De studie moet uitwijzen of deze hydrogel in staat is om kraakbeendefecten ontstaan na bijvoorbeeld een (sport)ongeval langdurig te herstellen. Interesse om mee te doen aan deze ACTIVE-studie? Meer informatie, voorwaarden en aanmelden kan via deze link.

Orthopedisch Chirurg Roel Custers van het UMCU is hoopvol gestemd. “De hydrogel zou best wel eens een oplossing kunnen gaan bieden voor miljoenen mensen die het risico lopen op artrose door een ongeval of blessure. Door reparatie met de gel willen we voorkomen dat artrose ontstaat.”