De pedicure als klankbord bij verdriet en rouw

‹ Terug naar overzicht

De pedicure als klankbord bij verdriet en rouw

Geplaatst op:
Veel pedicures vinden het moeilijk om goed te reageren op cliënten die verdrietig nieuws vertellen. Monique Groeneveld heeft zich verdiept in rouw- en verliesbegeleiding binnen de pedicurepraktijk. Zij geeft praktische tips over passende reacties en vooral adviezen om goed voor jezelf te zorgen.

Wie herkent het niet? Een klant gaat in je stoel zitten, haalt diep adem en zegt: ‘Ik moet je iets vertellen: ik ben ontslagen, ik heb kanker, mijn partner is ernstig ziek…’ Je hebt geleerd hoe je een likdoorn moet behandelen, maar in je opleiding heb je niet goed geleerd hoe je met zo’n situatie moet omgaan. Laat staan dat je ‘handige zinnetjes’ paraat hebt waarmee je de klant daadwerkelijk kan steunen. En dat terwijl je als pedicure bijna dagelijks fungeert als klankbord of zelfs als maatschappelijk werker. Op de Vakbeurs voor de Pedicure hield Monique Groeneveld tweemaal een lezing over dit onderwerp voor zo’n 35 belangstellenden. Ze vindt het ‘stoer’ dat beursorganisator ASWS dit onderwerp agendeerde voor de lezingen: “Het is net zo belangrijk om deze gespreksstrategieën in je toolkit te hebben als de nieuwste nagelbeugeltechnieken.”

Monique Groeneveld

De praktijk van Monique, Inside Out, is sinds december 2017 gevestigd op een fraaie, landelijke locatie in Nieuw-Vossemeer, op de grens van Brabant en Zeeland. Van huis uit is Monique fysiotherapeute en drie dagen in de week werkt ze bij pedicure-groothandel Podiamed. Inside Out is gespecialiseerd in begeleiding bij kanker, dementie en alzheimer. Voor haar cliënten heeft ze een enorme ‘toolkit’ aan behandelingen. Naast gesprekstechnieken maakt ze onder andere gebruik van psychotherapie, massagetherapie, houding- en bewegingsleer, functie- stand- loop- en voet onderzoek, touch therapie, mindfulness, creatieve therapie, visualisaties en sterven- en rouwtherapie. Monique geeft vaak lezingen over allerlei onderwerpen, van dementie tot therapeutische kousen. Haar specialisatie is oncologie. Zij heeft de opleidingen schoonheidsspecialist, visagist en medische pedicure gevolgd, Oncologisch Voetverzorger en een opleiding in New York bij MSKCC, het Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Monique is ook ervaringsdeskundige: ze was dertig toen ze voor het eerst kanker kreeg en kreeg uiteindelijk vier soorten tumoren. Nu is ze gezond, hoewel ze wel met restverschijnselen kampt. Ze zegt: “Ik heb mijn eigen ziekte ervaren als een groot gevecht en een zoektocht naar mensen die me kunnen helpen. Voor en na kanker ben je twee compleet verschillende mensen. Je hebt nieuwe verbindingen nodig, een nieuw zelfbeeld. Ik wilde dat de manier waarop ik nu kan werken, heel holistisch, er indertijd ook voor mij was geweest. Dat is mijn drijfveer om me te blijven ontwikkelen. Recent verdiepte ik mij in sterven en rouw. De puzzel was nog niet klaar en daarna heb ik ook nog hypnotherapie, EMDR, hypnotic heaven en hypnose gedaan. Dan kom je dichter bij de mensen, omdat de façade helemaal weg kan vallen. Ik denk niet dat ik ooit uitgestudeerd raak. Ik blijf nieuwsgierig en hoe meer je leert, hoe beter je kunt aansluiten bij wat mensen nodig hebben. Ik maak het liefst een totaalpakket voor mijn klanten: samen aan een nieuw mensje bouwen.”

 

Voor meer informatie: www.in-side-out.nl