De gevolgen van wigexcisies

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
In Uit de praktijk vertelt Ursula Vogt over de gevolgen van de wigexcisies. Ze ziet het regelmatig in haar praktijk; ontstekingen, vergroeiingen, en vooral veel pijn en angst. Met name bij jongeren.

Daar komt nog de verweking van de huid door transpiratie bij. Het dragen van gympen die vaak drijfnat zijn van het zweet maken het allemaal nog erger. De huisarts weet vaak niet wat te doen en maakt dan een afspraak voor een wigexcisie zonder echt te kijken waar het probleem nu echt zit. Vaak is de ontsteking dan ook zo groot dat dit ook helemaal niet kan. Of men krijgt een antibioticumzalf of -kuur om de ontsteking proberen op te lossen of te dempen.

Nadat de pijnlijke ingreep geweest is, kan de patiënt naar huis. Men moet een dagje rustig aan doen. Voet hoog houden. Het verband mag er na een dag af en moet opnieuw verbonden worden. Vaak is na een week de pijn zodanig weg dat het verband er al niet meer overheen en er niet droog verbonden wordt. De voeten gaan weer in de zweetschoenen gaan, en de sokken komen weer drijfnat uit de schoenen. Die schoenen zijn een broeinest voor bacteriën. Met een open wond (want dat is het in principe dan nog) is dit geen goede zet. De wond kan slecht genezen. De huid blijft week. De nagel gaat weer groeien en is ook week en zacht. De teentop zwelt door de ontsteking. De nagel kan niet verder en het hoopt zich allemaal weer op. Met als gevolg dat na drie tot vier weken de teen weer zo gezwollen en ontstoken is dat men weer naar de huisarts gaat en er wederom een ingreep plaatsvindt.