Voetcongres 2018

29 september 2018 / Maartenskliniek

Het Voetcongres 2018 vindt plaats op zaterdag 29 september en is toegankelijk voor iedereen die werkzaam is binnen de voetzorg. Het programma is samengesteld in samenwerking met de Maartenskliniek, gespecialiseerd in voet- en onderbeenklachten. Het Voetcongres bestaat uit vijf presentaties.

  1. Lopen met een been dat niet meer naar je luistert en dat niet van jou is. Orthopedische mogelijkheden – voet en enkel – na een CVA. Door: Jan Willem Louwerens.
    Hij neemt een patiënt mee uit eigen praktijk die vanuit eigen perspectief verhaal zal doen. Het accent van deze presentatie ligt op de begeleiding die de voetzorgverlener in het pre en post operatieve proces kan geven.
  2. Nieuwe kankertherapieën en invloed op de mobiliteit.
  3. Wat gebeurt er met je voeten als je de Nijmeegse vierdaagse loopt? Toelichting op het promotie-onderzoek van Dr. Niki Stolwijk. Naast fysiotherapeut, docent Fysiotherapie aan de HAN en bewegingswetenschapper, is Stolwijk onderzoeker bij het Lectoraat Musculoskeletale Revalidatie en werkt ze als onderzoeker bij de Sint Maartenskliniek. Zij is gepromoveerd aan het Radboudumc. Haar proefschrift, ‘Feet4feet: Plantar pressure and kinematics of the healthy and painful foot’ leverde nieuwe inzichten op rond (voor)voetklachten. Ten minste 10 procent van de Nederlandse bevolking kampt met voetklachten. Hoewel men aanneemt dat het ontstaan van voetklachten is gerelateerd aan de vorm, de belasting en het functioneren van de voet, is hier nog maar weinig over bekend. Aan de hand van onderzoek bij mensen met en zonder voorvoetklachten en ook wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse heeft Stolwijk de relatie onderzocht tussen drukverdeling onder de voet en het krijgen of hebben van voorvoetklachten.
  4. Fasciitis plantaris – leer er maar mee leven of niet?
  5. Onderzoek naar de invloed van schoeisel op de kwaliteit van leven bij kankerpatiënten.

Het Voetcongres zal worden gemodereerd door Kirsten Veenstra. Zij is als orthopedisch chirurg verbonden aan de Maartenskliniek en het Erasmus Medisch Centrum. Deelnemers aan het Voetcongres 2018 zullen in de gelegenheid worden gesteld voorafgaand vragen in te dienen over voetproblemen die zij graag beantwoord willen zien. Kirsten Veenstra zal tussen de presentaties een aantal vragen beantwoorden.

Accreditatie wordt aangevraagd bij St.Adap voor podotherapeuten, Kabiz voor podologen en medisch voetzorgverleners, ProCert en BVV.

https://www.eventbrite.nl/e/tickets-voetcongres-2018-46560284063