Tijdens het congres ‘Voeten en Vaten’ worden afwijkingen aan de bloed- en lymfevaten, die aan de voeten en onderbenen kunnen voorkomen, door verschillende specialisten toegelicht waaronder Margreet van Putten en Johan Toonstra. "/>

PedicureCongres 'Voeten en vaten' verplaatst naar 29 mei 2021

29 mei / NBC Congrescentrum te Nieuwegein
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:

Tijdens het congres ‘Voeten en Vaten’ worden afwijkingen aan de bloed- en lymfevaten, die aan de voeten en onderbenen kunnen voorkomen, door verschillende specialisten toegelicht waaronder Margreet van Putten en Johan Toonstra. 

Leidraad voor het congres Voeten en Vaten is het eerder verschenen gelijknamige boek van Johan Toonstra en Anton de Groot. De auteurs, beiden (voormalig) dermatoloog, schreven eerder voor voetzorgverleners Voeten en Huid, Voeten en Nagels, Voeten en Kanker en Voeten en Schimmels. Aan deze boeken was in 2017 het congres Dermatologie voor de Pedicure gewijd.

Elementen uit het boek toegelicht

Tijdens het PedicureCongres ‘Voeten en Vaten’, zullen verschillende sprekers elementen uit het boek toelichten. Margreet van Putten zal de casuïstiek bespreken waarbij vaatproblemen een rol spelen en tevens een lezing verzorgen over de Charcotvoet en transiënte osteoporose. Johan Toonstra behandelt verschillende onderwerpen uit zijn boek en zal de dag afsluiten met het beantwoorden van vragen uit de zaal. 

Rol van de pedicure

De rol van de pedicure bij vaatlijden is groot, zo hebben pedicures bij vaatziekten een belangrijke signalerende functie. Subtiele afwijkingen zoals een bleke huid of licht cyanotische verkleuring, verminderde haargroei op de tenen of een droge en dunne huid kunnen wijzen op beginnende arteriële insufficiëntie en aanleiding zijn om gericht te vragen naar koude voeten, pijn bij het lopen of mogelijke symptomen van diabetes mellitus. Licht oedeem en uitgezette aderen aan de voeten zijn vaak de eerste tekenen van chronisch veneuze ziekte en bij herkenning daarvan is verergering nog eenvoudig te voorkomen. Daarom zullen ook de symptomen van vaatafwijkingen centraal staan. Zo wordt bij elk symptoom (cyanose, oedeem, necrose, ulcus, hyperpigmentatie, nagelafwijkingen etc.) opgesomd bij welke vaataandoeningen deze van toepassing kunnen zijn. 

Accreditatie: 6 punten

Het PedicureCongres zal in het NBC Congrescentrum te Nieuwegein gehouden worden op 29 mei 2021. ProCERT heeft dit PedicureCongres geaccrediteerd met 6 punten (domein voetzorg).

www.asws.nl