Op 15 juni vindt het OVV-Symposium plaats. Dit Symposium is normaliter een besloten evenement voor Oncologisch Voetzorgverleners als hun verplichte jaarlijkse nascholing. Dit jaar is een programma samengesteld dat het OVV-Symposium voor een grotere groep voetzorgverleners interessant maakt."/>
‹ Terug naar overzicht

Geplaatst op:

Op 15 juni vindt het OVV-Symposium plaats. Dit Symposium is normaliter een besloten evenement voor Oncologisch Voetzorgverleners als hun verplichte jaarlijkse nascholing. Dit jaar is een programma samengesteld dat het OVV-Symposium voor een grotere groep voetzorgverleners interessant maakt.

Mario Lacouture (hoofd van de afdeling Dermato-Oncologie van het Memorial Sloan Kettering Cancer Center en Professor Klinische Dermatologie verbonden aan het Weill Cornell College; beide in New York) is dit jaar de gastspreker. Professor Lacouture is gespecialiseerd in – en wordt wereldwijd gezien als dè autoriteit op – bijwerkingen als gevolg van kankerbehandelingen aan de huid, de nagels en de haren.

Hij zal in vier verschillende sessies van steeds een uur het belang van effectieve en veilige voetzorg bij kankerpatiënten toelichten. Voor dit onderwerp is tot nu toe weinig aandacht geweest maar door behandeling met nieuwe therapieën leven patiënten langer en dat betekent dat bijwerkingen goed gemanaged moeten worden. De rol van de voetzorgverlener wordt steeds essentiëler voor deze patiënten. In zijn presentaties verschaft Mario Lacouture een heldere, begrijpelijke, wetenschappelijk onderbouwde en praktisch inzetbare visie over deze zorg.

Een patiënt die behandeld wordt voor de ziekte kanker kan te maken krijgen met – soms zeer ernstige – bijwerkingen, onder andere aan de nagels en huid van de voeten. Deze complicaties komen vaak voor en hebben een aanzienlijke impact op de mobiliteit en algehele kwaliteit van leven van kankerpatiënten.

Het verlenen van correcte zorg aan deze patiënten is van zeer groot belang: de oncologische voet vergt namelijk een speciale aanpak die behoorlijk verschilt van die van andere risico voeten. Uiteraard staan vakbekwaamheid en veiligheid voorop, maar ook preventieve screening en interdisciplinaire samenwerking zijn zeer belangrijk bij oncologische voetverzorging.

Professor Lacouture zal in vier verschillende colleges van een uur het belang van veilige voetzorg bij kankerpatiënten uitleggen en toelichten dat dit wel degelijke grote toegevoegde waarde heeft in de verbetering van kwaliteit van leven van de kankerpatiënt. Zijn presentaties zijn in het Engels. De dag wordt gepresenteerd door dr. Annemie Galimont, dermatoloog, samen met Mischa Nagel. Zij zorgen dat de boodschap van Professor Lacouture goed over zal komen.

Overzicht sessies Professor Mario Lacouture:

Oncology And Dermatology For The Foot Care Expert
Deze presentatie zal gaan over epidemiologie, impact, type reacties op structuur en functie van huid en nagels.

Adverse Events Cancer To Cancer Treatments
Deze presentatie zal gaan over de effecten van chemotherapie op de huid en de nagel, de do’s en don’ts in de voetzorgverlening, en praktische tips over hoe u met deze problematiek kunt omgaan zonder de kanker behandeling te beïnvloeden.

Targeting Cancer Or Targeting The Feet?
Deze presentatie zal gaan over doelgerichte therapie, een bijwerking hiervan kan de vorming van pathologisch eelt onder de voeten zijn. Wat is de beste manier hiermee om te gaan als voetzorgverlener?

Behandeling en bespreking van een aantal casussen.

Iedere presentatie zal ongeveer 45 minuten duren, daarna is er 15 minuten voor vragen.

Voorlopig programma OVV-Symposium

Het  verhaal van de patiënt
Tijdens het symposium staat we de patiënt centraal. Elk jaar deelt een kankerpatiënt zijn of haar ervaringen over het verloop en de invloed van kanker op haar zijn leven. Dit jaar ia dat Brigitte de Jong. Zij is ook OVV’er.

Locatie
Het OVV Symposium vindt op 15 juni plaats in Congrescentrum de Werelt in Lunteren. ​

Nascholing Oncologisch Voetzorgverlener
Het OVV Symposium is een verplichte nascholingsdag voor oncologisch voetzorgverleners (OVV).

Naast Nederlandse en Belgische voetzorgverleners zijn ook Duitse podologen/medizinisch Fusspfleger via hun verenigingen uitgenodigd.

Accreditatie voor het OVV-Symposium is aangevraagd bij Procert, Kabiz, en St. Adap. Accreditatie wordt nu ook aangevraagd voor oncologisch fysiotherapeuten en oncologisch verpleegkundigen

Toegangskaarten zijn te bestellen via EventBrite.