Pedicures

Pedicures is in Nederland een vrij beroep dat men ook zonder diploma uit mag oefenen. In 1996 heeft minister Hermans de diploma-eis laten vervallen, evenals de rest van de vestigingseisen.Er zijn geen erkende diploma's meer zijn voor voetverzorging.  Het staat ieder opleidingsinstituut vrij om gebruik te maken van hun diensten. KOC heeft de wettelijke taak om de kwalificatiestructuur voor dit beroep vorm te geven. Een kwalificatiestructuur gaat uit van de competenties nodig om dit vak naar behoren te kunnen oefenen. Pedicures die verantwoord met hun vak omgaan zijn zeker gediplomeerd.  Pedicures mogen eelt en likdoorns verwijderen en ingroeiende nagels losmaken, advies geven en/of aanmeten van steunzolen, anti-drukmiddelen adviseren, doorverwijzen naar podoloog of arts en advies geven over de verzorging van de voeten. Ook mogen pedicures diabetes- en reumapatiënten behandelen, mits zij in bezit zijn van een door zorgverzekeraars erkend certificaat Diabetische Voet (DV) of Reumatische Voet (RV). In het Landelijk Beroepsregister voor Voetverzorgers is inzichtelijk gemaakt wie daarvoor gecertificeerd is. De eisen voor het bedrijf zijn vervat in de Code van het voetverzorgingsbedrijf uitgegeven door het Hoofdbedrijfschap Ambachten. Deze branchecode bundelt normen met alle voorschriften en praktijkrichtlijnen. Hygiëne, bedrijfstechniek, arbeidsomstandigheden, inkoop- en inrichtingseisen zijn enkele kernonderwerpen uit deze standaard voor bedrijfsverbetering.

     
VoetVak+ verschijnt zes keer per jaar en richt zich zowel op pedicurespecialisten en podologen die hun vakgebied in de pedicure willen verbreden, als op schoonheidsspecialisten en nagelstylisten die hun behandelingspakket willen uitbreiden met (cosmetische) voetverzorging.
VoetVak+ besteedt in ieder nummer uitgebreid aandacht aan praktische pedicuretechnieken, pedicure, voetverzorger, reflexzonetherapie, voet- en beenmassages, schoeisel, podotherapie en cosmetische en decoratieve voetverzorging. Ook biedt VoetVak+ informatieve reportages, kritische interviews en praktijkgerichte achtergronden. Kortom: pedicure in al z?n facetten. Voor de voetverzorger, schoonheidsspecialist en nagelstylist die méér wil en vooral méér omzet wil maken, vormt VoetVak+ een bron van vakgerichte informatie, die in de praktijk al snel heel waardevol zal blijken te zijn.
Meer links over pedicure vindt u op: www.startkabel.nl/k/pedicure