Nieuws

Programma PedicureCongres, de Hallux centraal

Programma PedicureCongres, de Hallux centraal

Inmiddels is er meer bekend over het programma van het PedicureCongres dat op zaterdag 23 september plaatsvindt:

Sabine Scheepens, bewegingswetenschapper en sportpodotherapeut zal uitgebreid ingaan op de functie van de grote teen en de eerste straal. De grote teen heeft een belangrijke functie bij het gaan en staan. Het grote teen gewricht of metatarsophalangeale gewricht (MTP1-gewricht) is onderdeel van de eerste straal. Een niet-juiste functie van de eerste straal maakt dat er pijn en/of (veel) eelt kan ontstaan onder de grote teen en het MTP1-gewricht. De begrippen hallux limitus en hallux rigidus komen aan de orde. In deze eerste lezing zal de anatomie en vooral de functionele anatomie besproken worden.

Een hallux valgus kan erg dwars zijn, Bella van Dalen, orthopedisch chirurg, zal allerlei oorzaken voor het ontstaan van een hallux valgus bespreken. In 2015 is een nieuwe richtlijn uitgekomen op basis van wetenschappelijk onderzoek. In deze richtlijn staan zaken die voor elke pedicure van belang zijn. Ook wanneer een operatie zinvol is zal worden besproken.

Medisch pedicure/medisch sportpedicure Igna Breedeveld zal het over ‘eelt en nagelproblemen en gevolge van beperkingen van de grote teen: uw rol!’ gaan hebben. Deze lezing is gericht op de praktijk van het dagelijkse werk van een pedicure. Ook het gebruik van materialen komen aan bod.

Michel Boerrigter, (diabetisch) podotherapeut, zal in zijn presentatie het ‘Schoenadvies voor een afwijkende stand en functie van de grote teen’ voor zijn rekening nemen. Grote teenproblemen en schoenen: vaak een groot probleem. Welke oplossingen zijn mogelijk en wat is noodzakelijk? Met wie kan de pedicure samenwerken en waarom? Op welk moment komt bijvoorbeeld een orthopedisch schoenmaker in beeld? Deze lezing richt zich op het krijgen van inzicht in het juiste schoenadvies voor de cliënten met een grote teenprobleem.

Margreet van Putten, arts en wetenschappelijk onderzoeker, zal alles over ‘De grote teen en sporten: oefeningen en tips’ vertellen. De vraag is of iemand met een grote teen probleem aan sport kan doen. Zo ja, wat kan men als pedicure dan aan advies geven? Zo nee, waarom niet? In deze lezing leert men simpele oefeningen als ‘huiswerk’ voor de cliënten met een grote teen probleem. Zelfs ‘krachttraining’ is mogelijk!

Het PedicureCongres wordt afgesloten met een Interactieve casuïstiek bespreking, onder leiding van Margreet van Putten. Hierin komen ook nog niet besproken grote teen problemen aan de orde. Deze afsluiting geeft een compleet overzicht van grote teen problemen in uw dagelijkse praktijk en wat men als pedicure kan betekenen voor de cliënten. ProCERT heeft het PedicureCongres geaccrediteerd met 18 punten.

Kijk voor meer informatie op www.asws.nl/congressen, je krijgt bij digitale aanmelding vijf euro korting.