VoetVak+ 1, februari 2018

VoetVak+ 1, februari 2018

Het voetverzorgingsvak is aan vele veranderingen onderhevig en dat is maar goed ook. Daar hebben de verschillende opleiders zeker aan bijgedragen, net als het inmiddels niet meer bestaande HBA en het CVAE. Medisch pedicure Ursela Vogt was onlangs model bij een van de opleiders en maakte van de gelegenheid gebruik om een vergelijking te maken tussen haar opleiding van toen en die van nu.

Λ

Voetverwennerij

Voetverwennerij

Niets zo vervelend als een verkoudheid of griep. Uitzieken is meestal het devies. Heb je cliënten met een druipende neus en rode ogen in je stoel? Of lopen de rillingen je over de rug omdat je een beetje koortsig bent? Dan heeft Ellen Wagenaar een paar fijne recepten voor voetbaden voor je.

Λ

Beurs

Beurs

Van 9 tot en met 11 maart vindt in Messe Düsseldorf de beurs Beauty Düsseldorf plaats. En hoewel Düsseldorf een stukje over de grens ligt, is het voor sommige voetverzorgers (met name in het Oosten van het land) dichterbij en makkelijker bereikbaar dan een aantal beurzen die juist weer in de Randstad worden georganiseerd. Alle reden voor jouw vakblad om ook aan deze Duitse beurs eens aandacht te besteden. Ook mogen we een aantal entreekaarten weggeven...

Λ

Reportage

Reportage

Veel pedicures kiezen er na het afronden van de pedicureopleiding voor om door te gaan voor het diploma van medisch pedicure. Zo niet Judith van Royen van Joyful You in Groningen. Een bewuste keuze. Judith: “In 2010 heb ik mijn pedicurediploma gehaald. Direct daarna ging ik door voor medisch pedicure. Daarvoor moest ik alleen nog het onderdeel specialistische technieken halen, maar ik merkte bij mezelf dat ik daar eigenlijk helemaal geen zin meer in had. Ik vroeg me ook af wat het nog voor zin had, nadat ik een collega failliet had zien gaan na aanpassingen bij de zorgverzekering met betrekking tot de diabetische voet. Ik wilde liever een eigen koers varen, waarbij ik niet afhankelijk zou zijn van de zorgverzekeraars.”

Λ

Dermatologie

Dermatologie

Acrodermatitis Chronica Atroficans (ACA) is een zeldzame uiting van de ziekte van lyme die op de onderbenen en de voeten kan voorkomen. Herkenning zorgt voor toepassing van de juiste therapie en kan helpen verdere klachten te voorkomen. Zo zag Lisa Komen, AIOS Dermatologie AMC, in de polikliniek een patiënt die een aantal weken voor haar bezoek zwelling en roodheid van haar linker onderbeen en voet had bemerkt. Deze zwelling nam af na het dragen van een therapeutisch elastische kous. Wel bleef er een rode en paarse verkleuring achter op het onderbeen en de voet. Op het onderbeen, doorlopend op de voet zagen werden scherp begrensde erythemateuze plaques met atrofische gedeelten gezien. Aanvullend onderzoek werd ingezet en de Borrelia serologie was positief, evenals het kweekbiopt dat werd afgenomen. De diagnose acrodermatitis chronica atroficans werd gesteld, het derde stadium van lymeziekte.

Λ

Buitenland

Buitenland

Lisette de Graauw, registerpodoloog en echografist loopt een dag mee op de poli met dokter Maan Taba, orthopedisch voetchirurg in een ziekenhuis in Dubai. De samenleving in Dubai is bijzonder multicultureel. Sommige vrouwen zijn volledig bedekt in een zwart gewaad met nikab, waardoor van hun gezicht alleen maar de ogen zichtbaar zijn. Wat een groot contrast vormt met de kleurrijke Indiase outfits bestaande uit een kort topje gecombineerd met sari, die de buik bloot laat. Net zo divers als de kleding, zijn de klachten waarmee de patiënten het ziekenhuis bezoeken.

Λ

Verder in dit nummer


Actueel
Nieuws en wetenswaardigheden

Test je kennis
Test je medische kennis

Uit de praktijk
Pedicureopleiding anno nu

Ondernemen
Een nieuwe start

Juridisch
Werkgeversaansprakelijkheid bij een bedrijfsuitje

Marketing
Prijzenoorlog?

Massage
Egyptische voetmassage

Voetverwennerij
Verkoudheid

Decoratief
Black & White

Productnieuws
Nieuwe producten

 

De volgende editie van VoetVak+ verschijnt rond 6 april.