VoetVak+ 3, juni 2017

VoetVak+ 3, juni 2017

Hoe denk jij over het opleidingssysteem in Nederland? Medisch Pedicure Ursela heeft er af en toe zo haar bedenkingen bij. En omdat we een kritische noot in VoetVak+ best kunnen waarderen, lees je er alles over in deze editie. Ook niet geheel onomstreden is de inzet van massage bij ADHD, toch blijkt uit onderzoek dat massage een positief effect kan hebben op het gedrag van kinderen met ADHD. Reden voor Lizet van Triet om hier aandacht aan te besteden in de rubriek Massage. Ook leuk: lezers van VoetVak+ krijgen korting op de training Voetmassage en ADHD bij Zonnevlecht Opleidingen. En heb je al gehoord over de nieuwe opleiding Pedi-Zorg?

Λ

Reportage

Reportage

Voor deze reportage togen we naar het hoge noorden. Daar zwaait niemand minder dan medisch pedicure Ansjelina Goedhart met de scepter in haar (deels) ambulante pedicurepraktijk. Van Delfzijl tot Groningen stad en van verzorgingstehuis tot schoenenwinkel, Ansjelina bezoekt ze allemaal om voetproblemen van de meest uiteenlopende clientèle te verhelpen.

Λ

Podologie

Podologie

Fysiotherapeut/podoloog Hans van Geenen ziet in zijn praktijk regelmatig patiënten met pijnklachten ter hoogte van het tweede metatarsophalangeale gewricht en in mindere mate van het derde metatarsophalangeale gewricht. Aandoeningen van dit gewricht komen veelvuldig voor en kennen een groot aantal oorzaken. Bovendien heeft het MTP2- gewricht een aantal unieke kenmerken die verklaren waarom dit gewricht gevoelig is voor klachten. De meest algemene oorzaken zijn hyperpronatie, een verlengde tweede straal, afname van dorsaalflexie van de teen, obesitas, schoenen met dunne zolen en hoge hakken en atrofie van het plantaire metatarsale kussen.

Λ

Voetverwennerij

Voetverwennerij

Groene leempoeder is een poeder dat zowel met water, vette plantolie of met bijenwasbalsem gemengd kan worden. De leem met water gemengd kan goed worden gebruikt bij pakkingen. Gebruik deze pakking om afvalstoffen af te voeren of voor een betere doorbloeding van de huid en onderliggend weefsel. Een leempakking is heel effectief bij spierpijn en pijnlijke gewrichten. Leem gemengd met vette plantolie is verzachtend en reinigend voor de huid. Dit mengsel kan gebruikt worden als peeling voor de voeten of als gommage. Het is makkelijk verwijderbaar met een washandje. Leem gemengd met een bijenwasbalsem kan gebruikt worden als zalf of verzorgende pakking bij extreem droge voeten of eczeem.

(fotografie: Marleen Sahetapy)

Λ

Juridisch

Juridisch

In deze editie de casus van José de Haan van ‘Pedicuresalon José’ (een gefingeerde naam). José heeft net een praktijk geopend in een rustige woonwijk in het zuiden van het land. José heeft voor deze locatie gekozen omdat er weinig concurrentie is en zij vermoedt dat de bewoners van de luxe villa’s in de omgeving haar weten te vinden voor voetmassages en pedicurebehandelingen. Na een daverend openingsfeest, stromen de eerste klachten binnen. De buurtbewoners vrezen geluidsoverlast te ondervinden van de bezoekers die met hun auto naar de pedicurepraktijk rijden. Tot haar grote schrik ontvangt José zelfs van de gemeente een brief waarin wordt aangegeven dat de gemeente voornemens is om handhavend op te treden, omdat zij niet in het bezit is van de vereiste vergunning. José zit met haar handen in het haar en vraagt mr. Van Domselaar van Amice Advocaten om raad.

Λ

Ondernemen

Ondernemen

Hoewel de meeste mensen een broertje dood hebben aan de boekhouding, kan het toch veel opleveren als je je er eens goed in verdiept. Medisch pedicure Debbie Tamerus duikt in de jaarrekening. De jaarrekening kan jou als ondernemer namelijk veel vertellen over hoe je praktijk er financieel voor staat. Aan de hand van een paar concrete voorbeelden uit het jaarverslag laat ze je zien dat het best interessant kan zijn om zelf eens een blik te werpen op de cijfers van je praktijk en dat je hier zelfs geld mee kunt besparen.

Λ

Verder in dit nummer

Actueel
Nieuws en wetenswaardigheden

Dermatologie
Lichen planus

Opleiding
Pedi-Zorg

Marketing
Een knallende website

Test je kennis
Test je medische kennis

Decoratief
Stamp en strass

Productnieuws
Nieuwe producten

 

Het volgende nummer van VoetVak+ verschijnt rond 14 juli