Λ

Schurft

Schurft

Het is haast niet voor te stellen, maar schurft komt ook in Nederland nog regelmatig voor. Uitbraken worden vooral gezien op plekken waar meerdere personen dicht bij elkaar verblijven, zoals zorginstellingen, asielzoekerscentra en gevangenissen. In februari 2016 werden twee kamers van het Laurentius ziekenhuis in Roermond volledig ontsmet na een geval van scabiës en in december werd een uitbraak in azc Heumensoord ontdekt. In het artikel van de hand van drs. E.A. van der Rhee wordt uitgelegd wat scabiës is, hoe het kan worden vastgesteld en behandeld en hoe verspreiding kan worden voorkomen. In de voetverzorgingpraktijk is het handig om scabiës te kunnen herkennen om bij een verdenking mensen snel te verwijzen voor een consult en eventuele behandeling om verspreiding te voorkomen. foto: www.huidziekten.nl

Λ

Voetreflexologie

Voetreflexologie

Jacqueline van der Valk heeft een grote affiniteit met voetreflexologie. Niet zo gek, want ze was tot eind 2014 zelf voetreflexoloog. Tegenwoordig is ze vooral bezig met fotografie, maar oude liefde roest niet, Jacqueline koos er voor haar opleiding namelijk voor om een fotoreportage te maken over een voetreflexologiebehandeling door voetreflextherapeut Marieke Stutvoet. Het resultaat van deze fotoreportage zie je in VoetVak+.

Λ

Naillift

Naillift

Ingroeiende teennagels kunnen een vervelend probleem zijn. Het ingroeien van een of meerdere nagels kan veel pijn en ongemak veroorzaken. De huisarts behandelde dit vroeger zelf of stuurde de patiënt door naar het ziekenhuis. In de loop der jaren is het duidelijk geworden dat de pedicure bij deze problematiek een belangrijke rol kan spelen. Vaak al in een zeer vroeg stadium herkent hij of zij immers het ontstaan van een ingroeiende teennagel. De pedicure is vervolgens in staat om de juiste behandeling toe te passen, aangepast aan de problematiek en de algehele toestand van de cliënt (risicopatiënten, kinderen, etc.). Een handig instrument dat hierbij kan worden gebruikt is Naillift.

Λ

Sportpedicure

Sportpedicure

José Camerik is de man achter de opleiding Pedi-Sport. We zijn nieuwsgierig naar het ontstaan van deze opleiding, de levensvatbaarheid, registratie van deze nieuwe specialisatie en de uitvoering hiervan. Voor VoetVak+ vroegen we José het hemd van het lijf. Een tipje van de sluier? José geeft aan dat sporters vaak veel te lang door blijven lopen met klachten aan de voeten.

Λ

Podo Mass

Podo Mass

Hoe is het om met je vader samen een praktijk te runnen? VoetVak+ was onlangs te gast bij Podo Mass in Rotterdam, bij vader en zoon Henk en Rick Vermeulen. Al in 1979 begon vader Henk samen met zijn vrouw een pedicurepraktijk aan huis. Sinds 15 jaar zit de praktijk aan de Rusthoflaan in Rotterdam Crooswijk, ‘het echte Rotterdam’, aldus Henk en Rick. De heren hebben meer te bieden dan alleen pedicurebehandelingen, zo is vader Henk ook sportmasseur en podoloog en ook Rick is werkzaam als podoloog. Met veel plezier, dat sowieso: “Ik heb nog steeds veel contact met mensen van de opleiding. Bij congressen is dat heel gezellig, je maakt altijd wat mee!”

Λ

Verder in dit nummer

ACTUEEL Nieuws en wetenswaardigheden
BEURS Voorjaarsbeurzen
UIT DE PRAKTIJK Nagels lakken
BIJ DE LES Een pijnlijke voet
MARKETING Online boekingsplatforms
SCHOENEN Spring/Summer 2016
MASSAGE Voetmassage
DECORATIEF Point to point
VOETVERWENNERIJ Rozemarijnscrub
PRODUCTNIEUWS Nieuwe producten

Het volgende nummer van VoetVak+ verschijnt rond 13 mei.