Λ

Contactallergie II

Contactallergie II

Voor het identificeren van het allergeen doet de dermatoloog eerst een plakproef: 25 van de meest voorkomende contactallergenen worden in een zeer lage concentratie op de huid van de rug aangebracht onder plakkers. De pleisters blijven een tot drie dagen zitten. Bij het verwijderen van de pleisters kan de arts het zien: is de huid rood, dan is er kans op sensibilisering voor de betreffende stof. Omdat niet alle allergenen in de standaardtest zijn opgenomen, kan het nodig zijn bij een bepaalde verdenking het originele product mee te nemen en dit direct te laten testen. Lees meer over de identificatie, testen en behandelingen in de nieuwe Voetvak+.

Λ

Voetcongres 2011

Voetcongres 2011

Het algemene doel van het Voetcongres is om voetverzorgers jaarlijks te voorzien van actuele en betrouwbare medische informatie. In 2007 vond het eerste Voetcongres plaats, het ging dat jaar grotendeels over de invloed van Europese regelgeving op het pedicurevak. In 2008 lag het accent van de geboden informatie op de entree van de laser in de pedicurepraktijk en in 2009 was het thema van het congres het herkennen van diverse voetaandoeningen. Vorig jaar werd tijdens het congres dieper ingegaan op de internationale ontwikkelingen in de voetzorg. Lees gauw in Voetvak+ wat het Voetcongres dit jaar voor je in petto heeft.

Λ

Casuïstiek van een Mortonse neuralgie

Casuïstiek van een Mortonse neuralgie

De gezonde mens loopt in zijn of haar leven gemiddeld een afstand die gelijk staat aan driemaal de aarde rond. Doorgaans realiseert men zich pas hoe belangrijk onze voeten zijn, op het moment dat er klachten ontstaan. Klachten ontstaan gewoonlijk wanneer het evenwicht tussen enerzijds de intrinsieke kwaliteit (de belastbaarheid) van de voet en anderzijds de belasting wordt verstoord. Morton’s neuroma, ook wel Mortonse neuralgie of metatarsalgie genoemd, wordt veroorzaakt door een verdikking van twee zenuwvezels die elkaar overlappen in de ruimte tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Lees er meer over in je vakblad!

Λ

Lentebode

Lentebode

Madeliefjes in het gazon zijn de ultieme lentebode. Met madeliefjes op je tenen krijg je gelijk zin om met blote voeten op het gras te dansen. Een handgeschilderde nail art met verf lijkt heel moeilijk. Toch valt deze lenteprint reuze mee als je het motief voor motief opbouwt. De kunst is om het aantal takjes en bloemen te beperken. Anders wordt het totaalbeeld al snel rommelig. In VoetVak+ lees je hoe je stap voor stap deze gezellige voorjaarsprint maakt.

Λ

Cadeautje van VoetVak+

Elk nummer maken abonnees van VoetVak+ kans op aantrekkelijke cadeautjes. Zo kun je op een eenvoudige manier kennismaken met nieuwe of bijzondere producten. Kijk snel op de productenpagina wat u deze keer in de wacht kunt slepen!

Λ

Verder in dit nummer

Actueel: Nieuws en wetenswaardigheden
Voetnoot: Gevonden voorwerpen
Reportage: Odette Wiebenga in Amsterdam
Pedicure: Psoriasis (II)
Collegiaal: Samenwerkende pedicures in Didam
Aankondiging: Vakbeurs Totale Voetverzorging 2011
Beurs: Exposanten en noviteiten op de VTV
Commercieel: Voetverzorging, heden en verleden
Dermatologie: Calcinosis cutis-calciphylaxis
Therapie: Wondjes op de onderbenen
Podologie: Biomechanische standsafwijkingen (I)
Verslag: Workshop Pedicure en Bedrijf
Starters: Dimi-Care in Eindhoven
Schoeiselogie: Sandalen
Schoenen: Trends voorjaar/zomer 2011
Buitenland: Inspirerende Chinareis
Opmerkelijk: Van elektrotechniek naar voeten
Voetverwennerij: Scharlei
Productnieuws
Cadeautje van VoetVak+ 

Het volgende nummer van VoetVak+ verschijnt rond 9 mei 2011.