Λ

De juiste werkhouding

De juiste werkhouding

Om de rug te sparen, is het belangrijk om te investeren in goed meubilair. Dat vertelt fysiotherapeut en directeur Ernst Haaksma van Back Quality Ergonomics uit Den Haag. Hij merkt dat veel voetverzorgers voorovergebogen werken om zo goed bij de voeten van hun klant te komen. “Fout!” vertelt deze deskundige, “En enorm belastend voor de wervelkolom!” Hoe moet er dan wel gewerkt worden? In de Code van de Voetverzorger staat dat mooi omschreven: “Organiseer de arbeid zodanig, dat fysieke belasting geen gevaren met zich meebrengt…” Maar waar moet je als voetverzorger dan op letten? In dit nummer van VoetVak+ een uitgebreide uitleg over de ideale werkomstandigheden en enkele oefeningen om klachten te voorkomen.

Λ

Restless Legs Syndrome

Restless Legs Syndrome

Iemand zit constant met de benen te tikken. Te veel koffie gedronken? Zenuwachtig? Misschien heeft diegene last van het Restless Legs Syndrome, een neurologische stoornis waar zo’n acht tot tien procent van de Nederlanders last van heeft. Mensen die aan RLS lijden hebben een onbedwingbare drang om tijdens rustperiodes – met name ’s avonds en ’s nachts – bepaalde lichaamsdelen te bewegen. De enige remedie die direct verlichting biedt, is het bewegen van de rusteloze ledematen. Joke Jaarsma, RLS-patiënt en vicevoorzitter van Stichting Restless Legs weet als geen ander hoe de (on)bekendheid van RLS doorwerkt. In VoetVak+ vertelt zij wat de aandoening inhoudt en wat er aan te doen is. In een fragment uit 1672 in medisch tijdschrift werd er al over geschreven door de Engelse arts Thomas Willis. Het is het vroegst bekende tekstfragment uit de medische literatuur, waarin men hoogstwaarschijnlijk verwees naar asthenia crurum paraesthetica of asthenia crurum dolorosa, oftewel het Restless Legs Syndrome (RLS). In het Nederlands ook bekend als rusteloze benen.

Λ

Terugblik VTV

Terugblik VTV

Op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 april werd de jaarlijkse Vakbeurs voor de Totale Voetverzorging in de Rijnhallen te Arnhem gehouden. Dagelijks kwamen vele voetverzorgers al voor 10 uur naar de hallen om nog snel van een gratis kopje koffie of thee te genieten. Met bijna 4000 bezoekers was de beurs een groot succes. Geen verbazingwekkend aantal, want de ruim 60 verschillende exposanten zorgden ook dit jaar weer voor een gevarieerde beurs. Lees in dit nummer van VoetVak+ een uitgebreid verslag van alle noviteiten die aan het publiek werden voorgeschoteld en proef de sfeer.

Λ

De kindervoet (II)

De kindervoet (II)

In deze driedelige serie komen de ontwikkeling van de kindervoet, de fysiologische standsveranderingen en eventuele, aangeboren afwijkingen aan bod. In dit tweede deel gaan we in op de aangeboren afwijkingen. Aangeboren afwijkingen zijn, zoals de naam al zegt, afwijkingen die aanwezig zijn op het moment van geboorte. De oorzaak ligt meestal in de aanwezigheid van negatieve genetische factoren. Ook infecties zoals rode hond kunnen de ontwikkeling van het embryo negatief hebben beïnvloed. Ook kan in sommige gevallen een abnormale positie in de baarmoeder een rol spelen bij standsafwijkingen van de voetjes. Vaak is er sprake van een combinatie van factoren. In Voetvak+ legt podoloog Hans van Geenen uit in welke stadia aangeboren afwijkingen nog te corrigeren zijn.

Λ

Herbal-Flex

Herbal-Flex

Eenvoud, hygiëne en gemak. Dat waren de drie kernwoorden bij het ontwerpen van de Herbal pads door Charles Dekker. Zijn vrouw, voetreflexologe Gerda Dekker, ontwikkelde de voetmassage erbij. “Deze behandeling zorgt voor ontspanning en door de warme pads verdiept die zich.” Naast massage met de pads, vindt zij het belangrijk voor het contact met de klant om de voeten ook met haar handen te behandelen. In dit nummer van VoetVak+ lees je over deze manier om voeten in de watten te leggen.

Λ

Cadeautje van VoetVak+

Cadeautje van VoetVak+

Elk nummer maken abonnees van VoetVak+ kans op aantrekkelijke cadeautjes. Zo kun je op een eenvoudige manier kennismaken met nieuwe of bijzondere producten. Kijk snel op de productenpagina wat het product is van deze keer!

Λ

Verder in dit nummer

Actueel: Nieuws uit de branche
Voetnoot: Theorie en praktijk
Reportage: Desiré van de Wetering uit Barendrecht
Pedicure: Unguis incarnatus
Noviteiten: Nieuwigheden op de VTV
Ontwikkeling: Erkenning verworven competentie (EVC)
Knowhow: Zweetvoeten (2)
Massage: Thaise voetmassage
Podologie: De kindervoet (1)
Therapie: Jacqueline ontmoet Jaqueline
Commercieel: Non-verbale communicatie is ook een taal
Advertorial: Pedicure by Magnetic
Ondernemen: Doelgroep: jongeren
Starters: Jacqueline le Comte uit Amsterdam
Voetlicht: Stichting TCI
Terugblik: Nationale gezondheidsbeurs 2009
Schoeiselogie: Wandelschoenen voor diabetici
Beautywijzer
Schoenen: Stoer
Decoratief: Jubileum!
Voetverwennerij: Cipres
Productnieuws: De nieuwste producten

Het volgende nummer van VoetVak+ verschijnt rond 23 juni.

(Advertentie)