Λ

Diabetes mellitus

Diabetes mellitus

Alleen al in Nederland zijn er ruim 600.000 mensen bekend die lijden aan diabetes mellitus. Jaarlijks komen daar ongeveer 70.000 patiënten bij. Dit ziektebeeld kenmerkt zich door verschillende ongemakken, waaronder problemen met ogen en nieren, maar ook met voeten. De combinatie van minder gevoel in voet en been (neuropathie) en slechtere doorbloeding in de bloedvaten van voet en been (angiopathie), zorgt dat wondjes onopgemerkt kunnen ontstaan en minder snel kunnen genezen. Dit wil echter niet zeggen dat iedere diabetespatiënt ook daadwerkelijk last krijgt van zijn of haar voeten. Wanneer we dit uitdrukken in percentages zien we dat ongeveer 10 tot 25 procent van alle diabetespatiënten last krijgt van een ulcus aan de voet. Het is daarom van groot belang dat alle diabetespatiënten goede voetverzorging krijgen en jaarlijks worden gescreend. Het is ook van groot belang, dat ze zelf goede informatie krijgen om (nog) erger te voorkomen. In het nieuwste nummer van VoetVak+ daarom de tien gouden tips voor de diabetespatiënt. Deze tips zijn ook te downloaden. Print ze uit en verstrek ze in je voetverzorgingspraktijk.

Λ

Voetverzorging in opmars

Voetverzorging in opmars

De beautybeurzen in Utrecht zijn oorspronkelijk gericht op de schoonheidsspecialist. Zoals altijd wordt er ruimschoots aandacht besteed aan de (nieuwste) producten en apparatuur voor schoonheidsverzorging. Maar ook voor voetverzorgers zijn deze beurzen interessant. Steeds meer firma’s richten zich ook op dit vakgebied en voeren behalve de reguliere schoonheidsproducten ook speciale lijnen en behandelingen voor de voetverzorging. Ondanks alle ontwikkelingen en aandacht, kan de vertegenwoordiging van voetverzorgers op de beurs nog best een flinke boost gebruiken. Lees er alles over in het februarinummer van VoetVak+.

Λ

Ingegroeide teennagels en nagelchirurgie

Ingegroeide teennagels en nagelchirurgie

Ingegroeide nagels komen voor aan de teennagels en zijn een veelvoorkomend probleem. Een ingegroeide teennagel bij volwassenen kent verschillende stadia. Meestal ontstaat de ingegroeide teennagel in de binnenste hoek. Het basisprobleem waar de ingegroeide teennagel mee begint, is het feit dat de breedte van de nagelplaat kleiner is dan die van het nagelbed. Hierdoor buigt de zijrand van de nagelplaat in het nagelbed. Maar wat zijn de andere oorzaken en welke tips kan een voetverzorger aan klanten geven om te voorkomen dat de teennagels ingroeien? Mocht het toch zover zijn gekomen, hoe worden deze dan behandeld door een arts? Tips, foto’s en oorzaken vind je allemaal terug in de nieuwe VoetVak+.

Λ

Airbrushtechnieken voor teennagels

Airbrushtechnieken voor teennagels

Airbrushing is vooral bekend geworden door graffiti. Het is een spuittechniek waarbij met behulp van luchtdruk verf op de nagels wordt aangebracht. Airbrushing is niet zozeer bedoeld om de nagels in één kleur te ‘lakken'. Het is juist leuk om met behulp van sjablonen creatieve decoraties aan te brengen. De mogelijkheden zijn onbegrensd: van duidelijk herkenbare motieven tot ingewikkelde abstracte kunstwerkjes. Ook leent airbrushing zich voor prachtige schaduweffecten, waardoor brede nagels smaller lijken en heel mooie diepte-illusies worden gerealiseerd. Verreweg de meeste voetverzorgers gebruiken verf, nagellak of Stripe It voor hun nail art. Airbrushing is geen methode om even snel tussendoor te doen, maar het is wel een heel bijzondere manier van werken. Mariska Ham is docente Airbrush bij de Magnetic Nail Academy en laat in de nieuwste VoetVak+ de fijne kneepjes van het airbrushen zien.

Λ

Voetenproject in Kosovo

Voetenproject in Kosovo

Margreet van Putten is arts en onderzoeker. Al 23 jaar is zij hoofd van de opleiding podotherapie van Fontys Paramedische Hogeschool, de laatste tijd als associate lector. Vanwege haar kennis over de diabetische voet was zij spreker tijdens het symposium van Learning Partners op 30 november. Maar Margreet zet haar voetenkennis ook al een aantal jaren vrijwillig in, voor mensen in Kosovo met diabetes. Djakova is een van de armste plaatsen in Kosovo. Het heeft ongeveer 20.000 inwoners en is vrijwel geheel verwoest in de oorlog met Servië. Veel mensen raakten hun werk kwijt en er is grote armoede. Na de oorlog is de situatie wel iets verbeterd, maar niet veel. Aan medicatie en zorg voor de voeten en aan nog veel meer, blijft een groot tekort. Hoe Margreet iets aan de situatie in Kosovo probeert te doen, lees je in VoetVak+.

Λ

Cadeautje van VoetVak+

Cadeautje van VoetVak+

Elk nummer maken abonnees van VoetVak+ kans op aantrekkelijke cadeautjes. Zo kun je op een eenvoudige manier kennismaken met nieuwe of bijzondere producten. Kijk snel op de productenpagina wat het product is van deze keer!

Λ

Verder in dit nummer

 • Voetnoot: Verwenweek
 • Branche: Het nieuwe branchediploma
 • Reportage: De nieuwste technieken
 • Voetlicht: Diabetes Fonds
 • Congres: Register(sport)podologiecongres 2008
 • Podologie: Mediale kniepijn (2)
 • Achtergrond: Het proprioceptieve systeem en podoposturale therapie (2)
 • Therapie: Uit de voeten met (pre)menstruale kwalen
 • Ondernemen: Netwerken: de kunst van het verbinden
 • Educatief: Symposium voetverzorging bij diabetici
 • Commercieel: Prijs en prijsbeleid als marketinginstrument (2)
 • Schoeiselogie: Samenwerken
 • Schoenen: Lente/zomercollecties
 • Voetverwennerij: Schimmelnagels
 • Actueel: nieuws uit de branche
 • De nieuwste producten voor voetverzorgers
Het volgende nummer van VoetVak+ verschijnt rond 26 maart.
(Advertentie)