Infecties aan de voeten

Λ Infecties aan de voeten komen vaak voor. De allerbekendste infectie is die met schimmels, in medische termen een dermatomycose genoemd. Hierbij raakt de huid van de voeten geïnfecteerd met een schimmel. Er zijn echter nog tal van andere micro-organismen die het gemunt hebben op de huid van de voeten. Sommige daarvan zijn ongevaarlijk, maar andere zijn toch serieuzer van aard! In VoetVak+ geeft dermatoloog Peter Nijboer je een overzicht van een aantal van deze infecties.

Varusstand van de vijfde teen

Λ Wat regelmatig voorkomt in een pedicurepraktijk en waar we vaak geen raad mee weten, is een digitus quinti varus, oftewel een varusstand van de vijfde teen. De cliënt wordt vaak naar huis gestuurd met de mededeling dat er niets aan te doen is en dat in een verder stadium, bij het ontstaan van een exostose, alleen een operatie uitkomst kan bieden, terwijl een voetverzorger de pijnklachten met een orthese kan verminderen. Pedicure Anja van Zoggel legt in het aankomende nummer uit hoe dit werkt.

Overbelastingsklachten van de knie

Λ Lang niet iedereen weet hoe groot de aanpassingscapaciteit van zijn lichaam is bij belasting. Daardoor ontstaan er veel overbelastingsletsels. Verschillende onderzoekers geven aan dat 30-50 procent van alle sportblessures tot de categorie overbelasting horen - vooral in takken van sport waarbij bepaalde bewegingen zeer vaak en eenzijdig herhaald worden. Podoloog Hans van Geenen vertelt in VoetVak+ hoe een overbelastingsletsel ontstaat en welke behandelmethoden er zijn.

Sikkelcelanemie (I)

Λ Sikkelcelanemie is bloedarmoede bij mensen met een aangeboren stofwisselingsstoornis, waarbij sikkelcel hemoglobine wordt gevormd in plaats van normale hemoglobine. Een van de belangrijke complicaties van deze aandoening is vaatproblemen. Het spreekt voor zich dat bij vaatproblemen als gevolg van sikkelcelanemie ook de integriteit van de voet aangetast zal worden. In VoetVak+ vind je uitgebreide informatie over deze aandoening en handvatten om een patiënt met sikkelcelanemie zo goed mogelijk te behandelen en te begeleiden.

Schoenentrends 2007

Λ Schoenen staan elke dag voor ons klaar; voor het werk, lange wandelingen, om uren te staan, maar ook voor shoppen, flaneren en dansen tot in de kleine uurtjes. Voor al deze momenten van de dag en inspelend op de modetrends hebben de schoenontwerpers weer prachtige collecties gecreëerd. Evenals in de modebranche heeft ieder merk zijn eigen handtekening en specialiteiten. In VoetVak+ dit keer een overzicht van de nieuwste trends en ontwerpen.

Eeltvorming

Λ Door biomechanische druk, wrijving of overbelasting, kunnen er aan de voeten huidproblemen ontstaan, zoals eelt. René Somers, die naast orthomanueel arts ook podotherapeut is, is werkzaam bij Medisch Voet Centrum Amsterdam. Hij vertelt in het aankomende nummer van VoetVak+ alles over eelt.

Meer met marmer

Λ Marmeren met lak is een van de basistechnieken van nail art. Kenmerkend voor marmer zijn de fraaie kleurschakeringen, aders en de kristalstructuur. Het tijdloze, klassieke marmerpatroon leent zich uitstekend voor het decoreren van teennagels. Marmer komt vooral voor in de kleuren wit of grijs, maar is ook te vinden in rood of roze. Juist de rode nuances zijn veelgevraagd en dus duur. Nagelstyliste Jozien van de Vooren vond inspiratie in deze fraaie tinten en laat in VoetVak+ met duidelijke stap-voor-stap-foto’s zien hoe je deze basistechniek onder de knie krijgt. 

Cadeautje van VoetVak+

Λ Elk nummer maken abonnees van VoetVak+ kans op aantrekkelijke cadeautjes. Zo kun je op een eenvoudige manier kennismaken met nieuwe of bijzondere producten. Kijk snel op de productenpagina wat het product is van deze keer!

Verder in dit nummer

Λ
 • Reportage: Joke Bijlsma-Vos uit Delfzijl
 • Beurzen: Vooruitblik voorjaarsbeurzen
 • Commercieel: Presentatie en inrichting (II)
 • Massage: Ontspannende massage
 • Schoeiselogie: Slippertje (I)
 • Advertorial: Dubbel feest voor Rocas!
 • Praktijk: Body Sugaring
 • Buitenland: Beauty & Fashion Helsinki
 • Voetverwennerij: Aromatische voetbaden
 • Praktijk: De juiste stand van kindervoeten
 • Actueel: nieuws uit de branche
 • De nieuwste producten voor voetverzorgers
Het volgende nummer van VoetVak+ verschijnt rond 3 april.