Jaarcongres Podologie

Λ Eind november vond in Hotel & Congrescentrum Papendal te Arnhem voor de elfde keer het Jaarcongres Podologie plaats, met als thema ‘(Vroeg)diagnostiek bij diverse voetaandoeningen’. Het congres trok ongeveer 350 belangstellenden. In VoetVak+ vind je een verslag van de lezingen die op dit congres zijn gehouden.

Vasculitis

Λ Vasculitis is een ziekte waarbij er ontstekingen aan bloedvaten ontstaan. De huid kan zeer lokaal aangedaan zijn of meer uitgebreide gebieden omvatten. Vasculitis kan door verschillende oorzaken ontstaan. Vaak betreft het een reactieve aandoening (in reactie op iets). Voorbeelden zijn infecties, medicijnen of kanker. De precieze oorzaak van vasculitis is niet heel eenvoudig uit te leggen. In VoetVak+ vertelt dermatoloog Peter Nijboer welke vormen en oorzaken er bekend zijn.

Personeel

Λ VoetVak+ geeft in een serie van zes artikelen een handleiding voor het opzetten van een professionele voetverzorgingspraktijk. Dit laatste artikel in de serie De Zaak gaat over personeel. De praktijk wijst uit dat de meeste ondernemers in de voetverzorgingsbranche alleen werken. En dat is eigenlijk wel logisch, want personeel kost handenvol geld en er moet heel wat winst worden geboekt om een medewerker te kunnen betalen. Als je hulp nodig hebt, hoef je nog niet direct aan vast personeel te denken. In het aankomende nummer van VoetVak+ geven wij je wat mogelijkheden in overweging.

Knieklachten (II)

Λ Het kniegewricht is het grootste gewricht in het lichaam en zeer vatbaar voor blessures. In dit gewricht is een fascinerend samenspel van anatomische structuren en fysiologische en biomechanische processen te zien. De knie vormt een onderdeel van de kinematische bewegingsketen van de onderste extremiteit en bewegingen van de knie zijn nauw gerelateerd aan die in de voet en enkel. Deze bewegingsketen stelt de mens niet alleen in staat te staan, maar maakt ook het lopen, knielen, zitten, hurken en springen mogelijk. Daarbij beheerst de knie ook in grote mate de snelheid en de richting van het lopen. In het tweede en laatste deel van knieklachten legt podoloog Hans van Geenen uit hoe geringe vorm- en standsafwijkingen van voeten en benen verregaande consequenties kunnen hebben voor het gehele bewegingsapparaat en in bijzondere mate voor het kniegewricht.

Het gevaar van likdoornpleisters

Λ Likdoorns of eksterogen zijn eeltknobbels op de voet, vaak bovenop of tussen de tenen. De schoen drukt de eeltknobbel in de huid. Dit is pijnlijk, vooral bij het lopen. Het is verstandig om eelt, likdoorns en ontstekingen te laten behandelen door een voetverzorger. Cliënten zijn zich hier wel van bewust, maar gaan toch zelf aan de slag met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Als de pijn dan weer opkomt, verkiest men likdoornpleisters boven een afspraak met een professionele voetverzorger. Vervolgens wordt de gebruiksaanwijzing van het product half of zelfs helemaal niet gelezen. Soms gaat het goed, maar in veel gevallen begint de ellende dan pas echt… In VoetVak+ legt pedicure Anja van Zoggel uit wat de gevaren zijn bij het gebruik van likdoornpleisters. 

Thaise voetmassage

Λ Voetmassage of reflexologie is een van de meest populaire en goedkoopste vormen van massage die je in geheel Thailand kunt ondergaan. De meningen over de oorsprong van de voetreflexologie zijn verdeeld. Het meest waarschijnlijk is echter dat de voetmassage is ontwikkeld in het Verre Oosten, aangezien deze elementen bevat uit de traditionele massages die eeuwen geleden in de boeddhistische tempels in Azië werden gegeven. In VoetVak+ vind je meer informatie over de achtergrond van de Thaise voetmassage.

Lady in red

Λ Voor de feestdagen ontwierp Jozien van de Vooren een opvallend chique, maar toch vrij snelle decoratie. De basis is een serie vlakken in verschillende tinten rood. Afhankelijk van de wensen en het budget van de klant kunnen de nagels nog extra versierd worden met strass. Zelfs vrouwen die doorgaans voor een veilig pasteltintje kiezen, laten zich in december gemakkelijk verleiden tot stijlvolle nageldecoraties. Bij mooie avondschoenen horen immers bijpassend versierde nagels. In VoetVak+ legt Jozien met duidelijke stap-voor-stap-foto’s uit hoe je deze feestelijke nail art kunt toepassen bij je klanten. 

Cadeautje van VoetVak+

Λ Elk nummer maken abonnees van VoetVak+ kans op aantrekkelijke cadeautjes. Zo kun je op een eenvoudige manier kennismaken met nieuwe of bijzondere producten. Kijk snel op de productenpagina wat het product is van deze keer!

Verder in dit nummer

Λ
 • Reportage: Jeannette van den Brink uit Kampen
 • Reflexzone: Pijnbestrijdende massage
 • Commercieel: Presentatie en inrichting (I)
 • Workshop: Chi Neng Qigong
 • Schoeiselogie: Schoenspanners
 • Interview: omgaan met de ziekte van Andrews & Barber
 • Markt: Masai Barefoot Technology
 • Schoenen: Allegaartje
 • Voetverwennerij: Theebad
 • Verhuisbericht: Mighty Care
 • Actueel: nieuws uit de branche
 • De nieuwste producten voor voetverzorgers
Het volgende nummer van VoetVak+ verschijnt rond 14 februari.